Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Πέντε θέσεις γυμναστών


  • Επανεκκίνηση των δωρεάν Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους

Η κατανομή 853 θέσεων γυμναστών σε Δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου που έλαβε την έγκριση για πέντε θέσεις, δημοσιεύτηκε χθες με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους. Τα δωρεάν προγράμματα άθλησης για τους πολίτες είχαν “παγώσει” από το 2021 με απόφαση του τότε Υφυπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, που σταμάτησε να χρηματοδοτεί τους Δήμους για την πρόσληψη γυμναστών. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτούν οι προκηρύξεις για την πρόσληψη των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι θα επιλεγούν βάσει του Οργανωτικού Πλαισίου των Προγραμμάτων και θα υπογράψουν συμβάσεις εργασίας με τους Δήμους, με διάρκεια έως 8 μήνες.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ζήτησε τη συνεργασία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για την ολοκλήρωση της καταγραφής όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας, μέσω του υφιστάμενου προγράμματος «Πέλοπας», ώστε να δημιουργηθεί μία πλήρης βάση δεδομένων, που θα αποτελεί οδηγό για τον χωροταξικό σχεδιασμό στον αθλητισμό. Στόχος του Υπουργείου Αθλητισμού, όπως τόνισε, είναι κάθε νέα αθλητική εγκατάσταση να απαντά με ακρίβεια σε πραγματικές ανάγκες, με βάση τα δεδομένα κάθε περιοχής (κάτοικοι, Σωματεία, αθλητές, γυμναστές). Επιπλέον, ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης εξέφρασε την βούληση οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επανεκκίνηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ), με στόχο την έγκαιρη έγκρισή τους, τον περιορισμό του γραφειοκρατικού κόστους, την αύξηση των φορέων υλοποίησης και τον πολλαπλασιασμό των αθλούμενων ανά την επικράτεια. 

Τα προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού είναι τα εξής: Άσκηση στην προσχολική ηλικία, Αθλητισμός και παιδί, Άσκηση στην εφηβική ηλικία, Άσκηση Νέων, Αθλητισμός και Γυναίκα, Άσκηση Ενηλίκων, Άσκηση στην Τρίτη ηλικία, Προετοιμασία για Εισαγωγή σε Τ.Ε.Φ.Α.Α. – Στρατιωτικές Σχολές και Άσκηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Η διά βίου άθληση αποτελεί μια από τις βασικές δράσεις για την ποιοτική διαχείριση και ουσιαστική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των δημοτών, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ερευνών για τη θετική επίδραση της άσκησης στην υγεία, στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Για την ικανοποίηση των αναγκών άθλησης όλων των πολιτών, σχεδιάστηκαν τα προγράμματα άθλησης για όλους, που αποτελούν τον προνομιακό χώρο σύνδεσης και συνέχειας των άλλων δύο πυλώνων ανάπτυξης του αθλητισμού, της σχολικής φυσικής αγωγής και του αγωνιστικού αθλητισμού.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img