Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Πέρασε με μία ψήφο το πρόγραμμα τουριστικής προβολής

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Έντονες ενστάσεις μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς δεν προσμετρήθηκαν δυο αρνητικές ψήφοι, αυτές του επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών,  Γιάννη Σπιλάνη και του περιφερειακού συμβούλου της ΛΑΣ Σταμάτη Φιλιππή από τη Σάμο

Με κεντρικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την έγκριση του προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το 2023, συγκλήθηκε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο σε έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση, για να υπερψηφιστεί τελικά το πρόγραμμα με μόλις 17 ψήφους έναντι 16 κατά. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα το είχε εισηγηθεί ξανά τον Δεκέμβριο ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Κοινωνικής Μέριμνας, Νίκος Νύκτας, καθώς και η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας, Αγγελική Πολυτάκη, το οποίο όμως τότε απορρίφθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με 21 ψήφους κατά, 13 υπέρ, καθώς και 6 λευκά. 

Γιατί πέρασε οριακά

Έντονες ήταν οι ενστάσεις μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς δεν προσμετρήθηκαν δυο αρνητικές ψήφοι, αυτές του επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών,  Γιάννη Σπιλάνη, καθώς και του περιφερειακού συμβούλου της ΛΑΣ Σταμάτη Φιλιππή από τη Σάμο. Συγκεκριμένα ο κ. Σπιλάνης χρειάστηκε να αποχωρήσει πριν την ψηφοφορία, ωστόσο την ώρα που αυτή διεξαγόταν ο ίδιος συνδέθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά δεν προσμετρήθηκε η αρνητική ψήφος του, παρότι ο ίδιος δήλωσε εξαρχής πως την καταψηφίζει. Αντίστοιχα ο κ. Φιλιππής, ενώ συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, η δική του αρνητική ψήφος δεν καταμετρήθηκε, λόγω τεχνικού προβλήματος. 

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου από πλευράς της Περιφέρειας, τονίστηκε η ανάγκη άμεσης έγκρισης του προγράμματος τουριστικής προβολής, προκειμένου να γίνει συνολική διάθεση πιστώσεων και στη συνέχεια η Οικονομική Επιτροπή να προχωρήσει σε εξειδικεύσεις με τον καταμερισμό των ποσών σε επιμέρους δράσεις. Για την καταψήφιση του προγράμματος τον Δεκέμβριο, ο κ. Νύκτας σχολίασε ότι εξετάστηκαν ορισμένοι παράγοντες εκ νέου, εξ ου και η πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με φορείς του Τουρισμού στη Σάμο, που έγινε πριν 10 ημέρες περίπου. Η κ. Πολυτάκη με τη σειρά της έδωσε έμφαση στο σημαντικό έργο, όπως ισχυρίστηκε, που έχει κάνει η Διεύθυνση Τουρισμού με τις αλλεπάλληλες εκθέσεις στις οποίες συμμετέχουν τουριστικοί πράκτορες από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της έκθεσης της Ουτρέχτης. 

Ωστόσο τόσο από μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής την Αγλαΐα Κυρίτση, όσο και από την Συμπαράταξη Πολιτών με τον Γιάνννη Σπιλάνη, αλλά και τον επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο», Νίκο Μανάβη, καθώς και από πλήθος περιφερειακών Συμβούλων, όπως ο Στρατής Κυρατζής, η Χριστιάνα Καλογήρου, ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο Άρης Χατζηκομνηνός, ο Στρατής Γεωργούλας, εκφράστηκαν έντονες αντιθέσεις και προβληματισμοί σχετικά με το αμφίβολο της επιτυχίας του προγράμματος τουριστικής προβολής τις τελευταίες τρεις χρονιές, κατηγορώντας την Περιφέρεια για «δημόσιες σχέσεις» μέσω των εκθέσεων και ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών, σε αντίθεση με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δεν ωφελούνται σε τίποτα από την τουριστική προβολή που γίνεται έως τώρα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αντίθεση που παρατηρείται στην προβολή της Λέσβου, με νησιά όπως η Λήμνος και η Χίος, και παρότι δίνονται, όπως ειπώθηκε, ίσα ποσά σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. 

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης η Περιφερειακή Σύμβουλος, Μαρία Νικολάρα, εισηγήθηκε την σύσταση μιας γνωμοδοτικής επιτροπής με μέλη από όλες τις παρατάξεις, η οποία δεν θα έχει μόνο συμβουλευτικό αλλά και ουσιαστικό ρόλο στην διαχείριση του προγράμματος που κάνει η Οικονομική Επιτροπή, με τον καταμερισμό των ποσών σε δράσεις. Ωστόσο κάτι τέτοιο απορρίφθηκε από την Περιφερειακή Αρχή, συμφωνώντας μόνο με  τον συμβουλευτικό ρόλο μιας τέτοιας επιτροπής, οπότε η κ. Νικολάρα απέσυρε την εισήγησή της, καταψηφίζοντας το πρόγραμμα

Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Οικονομικών, Αναστασία Αντωνέλλη, υπογράμμισε ότι το σχέδιο χάραξης του τουριστικού χάρτη συγκροτείται από τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού και την Κυβέρνηση, κι επομένως οι οδηγίες είναι πολύ συγκεκριμένες αφού αναφέρονται σε εθνικό σχέδιο δράσης για τον τουρισμό. Τόνισε επίσης ότι οι διαδικασίες που ακολουθεί η Περιφέρεια είναι σύννομες, επικροτώντας το έργο της Διεύθυνσης Τουρισμού. 

Παρά την μεγάλη αντίδραση των Περιφερειακών Συμβούλων όμως, και την έντονη αμφιβολία που εγείρει το νέο πρόγραμμα, η Περιφέρεια «τα κατάφερε» και «πέρασε» το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2023. 

- Advertisement -

More articles

spot_img