Περιφέρεια νς δάκου σημειώσατε 2;

Spread the love

Του Παναγιώτη Ανδριώτη*

ΣΤΟ  ΙΔΙΟ  ΕΡΓΟ  ΘΕΑΤΕΣ είμαστε ξανά. Συζητήσεις, συσκέψεις, απόψεις, διαφωνίες, αντεγκλήσεις,  ΑΛΛΑ Ο ΔΑΚΟΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ.

Η αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφέρεια, η οποία τον τρόπο που κληρονόμησε τον συνεχίζει εδώ και 5 χρόνια. Στην πορεία ακούστηκαν πολλά για αλλαγή των ψεκασμών, όμως η κολόνια καλά κρατεί, τα διαδικαστικά τηρούνται, και βέβαια, ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΜΟΥ, ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΟΥ.

Σήμερα ένας ελαιοτριβέας και ένας ιδιώτης εργολάβος που αρχικά νομίζω ήταν ανταγωνιστές, τώρα συνέπραξαν και παίρνουν την δουλειά κάθε χρόνο. Αγοράζουν τα φάρμακα, για τα οποία οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για την αποτελεσματικότητα που έχουν στην καταπολέμηση του εντόμου, κάτι που δεν έχω εξακριβώσει, φτιάχνουν τα συνεργεία, τα οποία αναλαμβάνουν την δράση. Όσο όμως καλή διάθεση να έχουν όλοι, ΚΑΤΙ ΛΕΙΠΕΙ.

Η απάντηση στο κάτι λείπει είναι: α) Στις περιοχές όπου δεν υπάρχει δρόμος τα συνεργεία δεν πάνε, παλαιότερα πηγαίνανε το νερό και τα φάρμακα με τα ζώα. Τέτοιες περιοχές υπάρχουν πάρα πολλές, άρα δεν υπάρχει καταπολέμηση του εντόμου. β)Έλλειψη ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ εργατικού δυναμικού, και παρακολούθηση του έργου.

Από εκεί και μετά ρυθμίζονται τα διαδικαστικά, πληρώνονται όλοι, και στη συνέχεια έρχεται ο λογαριασμός στους παραγωγούς – αγρότες, πληρώνουν τα ανάλογα για την δακοκτονία, με τα γνωστά αποτελέσματα.  Δηλαδή πληρώνουν για να προφυλάξουν το προϊόν τους από τον δάκο. Εφέτος, δε, που οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν, και έχουμε καλή σοδειά, κινδυνεύει να πάει χαμένη.

Κέρδισε, διαβάζω, ο Διευθυντής  Αγροτικής Οικονομίας κ. Λαγουτάρης  τον κ. Ψαριανό, το θέμα είναι εάν κέρδισαν οι αγρότες, και το προϊόν.                                                     

Μια ιστορία που κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται, και ενώ είναι κοινή διαπίστωση ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, η Περιφέρεια το παρακολουθεί, αλλά αρνείται να πάρει δραστικά μέτρα.

Άποψή μου προσωπική είναι ότι η δακοκτονία και ο τρόπος  που γίνεται πρέπει να αλλάξει, και πρέπει να γίνει ιδιωτική. Δηλαδή το φάρμακο να πάει στους παραγωγούς, ή σε ομάδες παραγωγών, και ο καθένας να φροντίσει να ραντίσει τα δικά του χωράφια. Σήμερα μερικοί το κάνουνε ΙΔΙΩΤΙΚΑ, αρνούμενοι να εμπιστευτούν την προστασία του προϊόντος τους σε τρίτα χέρια. Το  κάνουν όμως όσοι έχουν μεγάλες εκτάσεις και μπορούν, οι υπόλοιποι παρακολουθούν, σχολιάζουν διάφορα, δεν αντιδρούν, και η ζωή συνεχίζεται.

Κάθε χρόνο χύνεται πολύ μελάνι, υποσχέσεις, αλλά και κάθε χρόνο έχουμε ΤΙ ΕΙΧΕΣ ΓΙΑΝΝΗ, ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ.

Ο  κάθε ένας μπορεί σήμερα να δει με τα μάτια του στις δακοπαγίδες την συγκέντρωση του εντόμου. Επίσης οι αρμόδιοι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Διευθυντής, μπορούν τώρα που υπολείπονται 2,5 ψεκασμοί να ελέγξουν τον τρόπο εκτέλεσης του έργου, και βέβαια εάν τηρούνται τα όσα αναφέρονται στην σύμβαση. Ένα είναι βέβαιο από το  γραφείο αυτό ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Ο προϊστάμενος λοιπόν της υπηρεσίας, ο οποίος έχει την τελική ευθύνη της ορθότητας εκτέλεσης του έργου, ας το επιχειρήσει. Προσλήφθηκαν για τον σκοπό αυτό τομεάρχες γεωπόνοι, αυτοί νομίζω θα βεβαιώσουν την καλή εκτέλεση της σύμβασης, ώστε να πληρωθεί ο εργολάβος και οι εργάτες. 

Το σίγουρο είναι ότι όλοι κρινόμαστε από το τελικό αποτέλεσμα της δακοκτονίας, όπως επίσης σίγουρο είναι ότι κανένας δεν θα μπορέσει να κρυφτεί στη συνέχεια  γιατί η καρπόπτωση, και η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ της ποιότητας του προϊόντος από τον δάκο θα είναι φανερή εάν το έργο κριθεί  αναποτελεσματικό.

Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει και η κοινή γνώμη, οι αγροτικοί σύλλογοι, ας  απευθυνθούν και εκεί, για να πάρουν την άποψή τους σχετικά με την ορθότητα και αποτελεσματικότητα εκτέλεσης του έργου της δακοκτονίας. Εξάλλου ο ρεαλισμός στην περίπτωσή μας είναι απαραίτητος. Οι όποιες αντιπαραθέσεις πρόσφατα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν έχουν νόημα, ουσία είναι η αποτελεσματική καταπολέμηση  του εντόμου, και επί της αποτελεσματικότητας και ορθότητας του σημερινού τρόπου, λόγο έχουν οι έχοντες ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ αγρότες –  αγροτικοί σύλλογοι  – ελαιοτριβείς, και λοιποί εμπλεκόμενοι.

Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, γιατί εάν ανατρέξω στο παρελθόν (πίσω 40 χρόνια)  τότε που  ο τρόπος  ήταν ίδιος με σήμερα, τουλάχιστον τότε εκτός από τα ζώα που υπήρχαν και μετέφεραν νερό σε περιοχές που δεν πήγαινε ο δρόμος, υπήρχαν αρχιεργάτες που μετά την δακοκτονία, έπαιρναν δείγματα, και σε περιοχές που δεν είχε πετύχει ο ψεκασμός, επανέρχονταν διορθωτικά. Σήμερα αυτό απουσιάζει.

Στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, λοιπόν, σαν πολιτικός προϊστάμενος το μπαλάκι, η οποία πρέπει να εισηγηθεί και να εφαρμόσει ίσως άλλους τρόπους ψεκασμού. Και μην μου πείτε ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι. Τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους πρέπει να τους βλέπουμε σαν τα μάτια μας. Δεν τολμούμε όμως, αφού εκτός των άλλων ο μόνιμος ασθενής ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι σε έλεγχο από Ευρωπαίους εισαγγελείς. Βρέθηκαν κτηνοτρόφοι Κρήτης να έχουν βοσκοτόπια στην Βοιωτία. Βρέθηκε αγρότης να έχει  πιστωθεί με 14 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις πορτοκαλιών, και χιλιάδες αγρότες κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ το επιτελικό κράτος τι λέει; Η αντιπολίτευση τι καταγγέλλει;

Αναμονή. ΙΔΩΜΕΝ…

*Ο Παναγιώτης Ανδριώτης είναι Οικονομολόγος – συνταξιούχος διευθυντής Τράπεζας

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση