Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Περιοριστικοί Όροι-ψυχρολουσία για την ΑΕΝΑΛ!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Περιοριστικούς όρους από την δικαιοσύνη στους πρώτους εκ των κατηγορουμένων, που απολογήθηκαν για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην ΑΕΝΑΛ
  • Συμπολίτευση και αντιπολίτευση των Νομαρχιακών Συμβουλίων της δεκαετίας του 2000 ενώπιον του Ανακριτή με βαριές κατηγορίες

Την ώρα που ένας νέος κύκλος απολογιών έχει ανοίξει για την πάλαι ποτέ Αναπτυξιακή Εταιρεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου (ΑΕΝΑΛ) και το εγχείρημα με τα LesvoShop, ψυχρολουσία έχει προκαλέσει η επιβολή Περιοριστικών Όρων στους πρώτους εκ των κατηγορουμένων, που έσπευσαν λαμβάνοντας τις κλήσεις από την δικαιοσύνη να απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, Περιοριστικοί Όροι έχουν επιβληθεί σε τρεις εκ των κατηγορουμένων, μέλη παλαιού Νομαρχιακού Συμβουλίου της δεκαετίας του 2000, εκ των οποίων οι δύο είναι δημόσιοι υπάλληλοι και ένας ελεύθερος επαγγελματίας. Ανάμεσα στους τρεις βρίσκεται αξιωματούχος της αυτοδιοίκησης, πράγμα που σημαίνει πως σε περίπτωση παραπομπής της υπόθεσης με κατηγορούμενο και αυτό το πρόσωπο, τότε θα εκπέσει του αξιώματός του.

 

Επανάληψη των γεγονότων της Συνεταιριστικής

Οι παραπάνω εξελίξεις που είναι απρόσμενες σε αυτό το επίπεδο και έχουν θορυβήσει τόσο τους εμπλεκόμενους με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατά την επίμαχη περίοδο, όσο και τους δικηγόρους της Μυτιλήνης, ουσιαστικά αποτελούν επανάληψη των όσων είχαν συμβεί τον Αύγουστο  του 2017 με την τελευταία υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, κατόπιν της έρευνας των Οικονομικών Εισαγγελέων. Ήταν τότε που βρέθηκαν σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι με Περιοριστικούς Όρους, ενώ ουδείς από αυτούς ήταν και είναι ύποπτος φυγής. Ωστόσο  η επιβολή των Περιοριστικών Όρων σημάδεψε τις ζωές τους. 

Ομοίως και στην περίπτωση της ΑΕΝΑΛ. Όταν η υπόθεση παραπεμφθεί στο ακροατήριο, τότε κάποιοι εν ενεργεία αυτοδιοικητικοί θα βρεθούν εκτός των καθηκόντων τους, παρότι ουδείς από αυτούς θεωρείται ύποπτος φυγής για να του επιβληθούν Περιοριστικοί Όροι. Πολύ δε, περισσότερο ανάμεσα στους κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνονται και πρώην Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, που είχαν καταγγείλει κατά την επίμαχη περίοδο την τότε Νομαρχιακή Αρχή για τους  χειρισμούς της με τα LesvoShop. Οι ίδιοι όμως είχαν ψηφίσει, έστω και για μία φορά, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΝΑΛ όταν επρόκειτο, για παράδειγμα, να εξασφαλιστούν χρήματα για να πληρωθούν οι υπάλληλοι που απασχολούνταν.

 

Βαρύτατο κατηγορητήριο 

Το κατηγορητήριο στρέφεται κατά των Νομαρχιακών Συμβουλίων των επίμαχων περιόδων και συγκεκριμένα εκείνων που είχαν ψηφίσει υπέρ των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΝΑΛ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, δεν φαίνεται να εμπλέκονται στην υπόθεση όσοι είχαν καταψηφίσει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Όσοι είχαν ψηφίσει υπέρ κατηγορούνται για απιστία κατ’ εξακολούθηση και ηθική αυτουργία και καλούνται από αυτό το μήνα να απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή.  Ήδη κάποιοι εκ των κατηγορουμένων έχουν ζητήσει προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τα υπομνήματα τους, αν και ούτως ή άλλως στην παρούσα χρονική συγκυρία οι κλήσεις για απολογία στον Ανακριτή αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, ειδικά για το θέμα της AΕΝΑΛ καθώς πρόκειται για μία υπόθεση 15 ετών! 

Τα Νέα της Λέσβου έγραψαν από τη Δευτέρα για τις κλήσεις σε απολογία, ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες παρότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων καλούνται να απολογηθούν για μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την οποία ψήφισαν, ύψους 200.000 ευρώ, το σύνολο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου πάνω στο οποίο έχει «πατήσει» το κατηγορητήριο ανέρχεται περίπου στο 1,4 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα η δικαιοσύνη φέρεται να ζήτησε στοιχεία από την Περιφέρεια σε σχέση με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και έχουν δοθεί στοιχεία για το ποσό του 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

 

Αγωνία στους κατηγορούμενους

Η πληροφορία για την επιβολή Περιοριστικών Όρων στους πρώτους τρεις εκ των κατηγορουμένων που απολογήθηκαν έχει προκαλέσει αναστάτωση και στους άλλους εμπλεκομένους με την ΑΕΝΑΛ και αυτό καθώς εκτός του ότι πρόκειται για πρώην, αλλά και εν ενεργεία αυτοδιοικητικούς, επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες και στελέχη υπηρεσιών, κάποιοι εξ αυτών έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις και στο εξωτερικό και σε κάθε περίπτωση η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα τους προκαλεί πρόβλημα. 

Πάντως κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αν όχι και στις τρεις περιπτώσεις των κατηγορουμένων, τουλάχιστον στις δύο έχει επιβληθεί μόνο ο Περιοριστικός Όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Σημειωτέον ότι κατά πληροφορίες και οι τρεις κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν ενώπιον του Ανακριτή χωρίς δικηγόρο, μη μπορώντας προφανώς να διανοηθούν την τροπή που θα έπαιρνε η υπόθεσή τους.

Αν και οι αποφάσεις της δικαιοσύνης δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα σεβαστές από κάθε πολίτη, αυτό που έχει προκαλέσει αίσθηση στην περιοχή μας τόσο τώρα με την ΑΕΝΑΛ όσο και στο παρελθόν με τη Συνεταιριστική Τράπεζα, είναι ότι οι Περιοριστικοί Όροι επιβάλλονται τυπικά για να αποτρέψουν την διαφυγή των κατηγορουμένων των δύο υποθέσεων, ουσιαστικά όμως ουδείς είναι ύποπτος φυγής. 

Μπορεί η υπόθεση των LesvoShop και της ΑΕΝΑΛ να αποτέλεσε πεδίο σφοδρότατης αντιπαράθεσης στα μέσα της δεκαετίας του 2000, μεταξύ της τότε Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ουδείς όμως εκ των εμπλεκομένων περίμενε ότι 15 χρόνια μετά θα βρεθούν όλοι μαζί ξανά, αυτή τη φορά όμως έξω από το γραφείο του Ανακριτή για απολογία. Και μάλιστα αυτό αποκλειστικά για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή για την μετάγγιση της ΑΕΝΑΛ που κάποιες φορές αναγκαζόταν να ψηφίσει και η αντιπολίτευση, καθώς έμπαιναν ζητήματα αμοιβών του προσωπικού κι άλλων υποχρεώσεων για να μην καταρρεύσει το εγχείρημα.

Τελικά τα LesvoShop έπεσαν σαν χάρτινος πύργος παίρνοντας «μαζί τους», όπως φαίνεται, ακόμα και 15 χρόνια μετά, πολλούς!  Παρά την κατάρρευση, η φιλοσοφία του εγχειρήματος ήταν πρωτοποριακή για την εποχή του, στοχεύοντας αρκετά πρόωρα τότε για τα δεδομένα της Ελλάδας, πολύ δε περισσότερο της Λέσβου να βάλει κάτω από μία ενιαία ομπρέλα τα τοπικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, με καθετοποιημένη λειτουργία, ώστε να ελέγχει και την τυποποίηση αλλά και την παρουσία των προϊόντων στην αγορά, μέσω δικτύου καταστημάτων που είχε ξεκινήσει εκτός από αυτό της Μυτιλήνης, με ένα κεντρικότατο κατάστημα στην οδό Αθηνάς στην Αθήνα και άλλα δύο καταστήματα σε Αθήνα και Κύπρο με τη μέθοδο του franchising. 

Το σχέδιο ήταν μέσα από την ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων και το ξεκίνημα της τυποποίησης το LesvoShop να αποτελέσει το brand name που θα έκανε ξεχωριστά τα λεσβιακά προϊόντα, δίνοντας ώθηση στην παραγωγή και στην τυποποίηση. Όμως η ανάπτυξη του δικτύου δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς το εγχείρημα, όπως προαναφέραμε, κατέρρευσε και δεν προχώρησε, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τη συμπολίτευση για κακοδιαχείριση και ρουσφέτια, ενώ από όλη αυτή την διαδικασία βγήκε λαβωμένη η Αυτοδιοίκηση καθώς απέδειξε ότι δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία, ακόμα και αν αυτό στοχεύει στο κοινό όφελος.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις