Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

«Περισσότερα έσοδα στους Δήμους»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Λύσεις σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν εδώ και χρόνια τους Δήμους των νησιών μας προτείνει ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου και Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, με αφορμή την λήξη της παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους στις 31 Δεκεμβρίου και την ψήφιση νέας ρύθμισης για τα επόμενα χρόνια.

Τα έσοδα από τις μισθώσεις για την χρήση του αιγιαλού και της παραλίας κατανέμονται σε ποσοστό 60% στους οικείους Δήμους και 40% στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ενώ κατά την περίοδο της πανδημίας τα παραπάνω ποσοστά είχαν εκτάκτως διαμορφωθεί στο 70% και 30% αντιστοίχως. «Δεδομένου του ότι το σύνολο των δαπανών που απαιτούνται για την λειτουργία αυτών των παραλιακών ζωνών επιβαρύνει τους ΟΤΑ και μόνον, πιστεύουμε ότι πρέπει να νομοθετηθεί υψηλότερη αναλογία εσόδων στους ΟΤΑ, ύψους 80% έναντι 20% για την ΚΕΔ», αναφέρει σε επιστολή του προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ο Στρ. Κύτελης. 

Ο ίδιος τονίζει ότι στις περιπτώσεις που η διαχείριση της χρήσης του αιγιαλού έχει παραχωρηθεί από τους Δήμους σε Δημοτικές τους Επιχειρήσεις, οι τελευταίες φορολογούνται με συντελεστή 10% επί των ακαθάριστων εσόδων, ο οποίος καθιστά ασύμφορη την λειτουργία τους και προτείνει την μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 5%.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου αναφέρει ότι η νομοθετική πρόβλεψη για ανάθεσή της μόνο σε εγκεκριμένες σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης αποκλείει από την διαδικασία ιδιώτες πτυχιούχους ναυαγοσώστες και δημιούργησε εκτίναξη του κόστους της υπηρεσίας αυτής ως αποτέλεσμα του μειωμένου ανταγωνισμού. Για τον λόγο αυτό ζητά να παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης των ναυαγοσωστικών υπηρεσιών και σε ιδιώτες, οι οποίοι βεβαίως θα τηρούν όλες τις προϋποθέσεις ως προς τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, εξοπλισμούς κλπ..

Τέλος, ζητά την συμμετοχή των Δήμων στα έσοδα που προέρχονται από την επιβολή προστίμων για την αυθαίρετη χρήση των χώρων, καθώς είναι οι Δήμοι που έχουν την ευθύνη για την καθαριότητα και την αισθητική των παραλιακών χώρων.

spot_img
- Advertisement -

More articles