Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Περπατώντας και σε μια… άλλη Ερμού!

Χρόνια και χρόνια πάλευαν οι δημοτικές αρχές και δεν τα κατάφερναν να πεζοδρομήσουν την Ερμού και το κατάφερε στο πρώτο εξάμηνο της θητείας του ο Παναγιώτης Χριστόφας.

Βλέπει κανείς από προχθές στην αγορά βραδινές ώρες τον κόσμο να περπατά ελεύθερα χωρίς αυτοκίνητα, καυσαέριο και θόρυβο και δεν το πιστεύει ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει στη Μυτιλήνη, μετά από 20 χρόνια λειτουργίας του Ιστορικού Κέντρου – αυτοκινητόδρομου. Και αν το καλοσκεφτεί κανείς, με 10-12 πινακίδες ο Δήμος “καθάρισε” την αγορά κάνοντας ένα μεγάλο βήμα για μία πιο ανθρώπινη πόλη.

Η διέλευση των δικύκλων είναι ενα ζήτημα

Όμως τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν συνεργαστούμε όλοι και δεν βοηθήσουμε, αν δεν κρατήσουμε “ζωντανή” την πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου. Mε δημοσιεύματα, παρακολούθηση και επισήμανση των αδυναμιών, όπως κάνουν τα Νέα της Λέσβου. Αλλά και με ευαισθησία από όλους τους πολίτες που οδηγούν. 

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας δέχεται τα συγχαρητήρια των επαγγελματιών
Και ενημερώνει ο ίδιος βραδινές ώρες τους δικυκλιστές που εισέρχονται στον πεζόδρομο

Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, χρειάζεται αγώνας για να αλλάξεις νοοτροπίες δεκαετιών. Κάποιοι δικυκλιστές συνεχίζουν κανονικά σαν να είναι αυτοκινητόδρομος, ενώ ήδη μια από τις απαγορευτικές πινακίδες του Δήμου εξαφανίστηκε και επρόκειτο να αντικατασταθεί.

Όμως τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται μέσα από κλειστά γραφεία. Για να είναι κανείς “καλός στρατηγός” θα πρέπει να κατεβαίνει και στην πρώτη γραμμή της μάχης! Κάπως έτσι στις 9:30 το βράδυ της Δευτέρας περπατώντας και εμείς στην Ερμού, που ήταν μια άλλη Ερμού, καταγράψαμε την ηρεμία και τον κόσμο, που λες και το περίμενε αυτό και μόλις έγινε η πεζοδρόμηση ξεχύθηκε για να χαρεί την αγορά. Και να στην Παλιά Αγορά (στην πρώτη γραμμή της μάχης!) ο Δήμαρχος κ. Χριστόφας να βρίσκεται ακόμα στο δρόμο και να δέχεται τα συγχαρητήρια καταστηματαρχών. Μας έκανε, δε, εντύπωση ότι  ο ίδιος βλέποντας διερχόμενα δίκυκλα πλησίαζε τους οδηγούς και τους ενημέρωνε ότι δεν επιτρέπεται η κίνηση από την Ερμού.

Κάποιοι δικυκλιστές καταλαβαίνουν το λάθος τους, κατεβαίνουν και σπρώχνουν τα μηχανάκια τους

Κάποιοι που είχαν μπει με τα μηχανάκια καταλαβαίνοντας το λάθος τους σταματούσαν, κατέβαιναν και τα έσπρωχναν, ενώ κάποιοι άλλοι συνέχιζαν να κυκλοφορούν αδιαφορώντας για τις πινακίδες. 

Ο στρατηγός της 98 ΑΔΤΕ Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης απολαμβάνει τη βραδινή βόλτα στον πεζόδρομο

Ανάμεσα στους πεζούς που χαίρονταν την αγορά πεζοδρομημένη και ο στρατηγός της 98 ΑΔΤΕ Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, αξιωματικός με σπουδές και υψηλό μορφωτικό επίπεδο, καθώς και στρατιωτικές ικανότητες,  συνομίλησε με τον Δήμαρχο, ενώ σε ερώτησή μας εξέφρασε και ο ίδιος την ικανοποίησή του ως πολίτης για την εφαρμογή της πεζοδρόμησης. 

Σημειώστε ότι η εφαρμογή πεζοδρόμησης στην Ερμού αποτελεί προσωπικό στοίχημα τόσο για τον Αστυνομικό Διευθυντή Λέσβου, Ταξίαρχο, Ηλία Βαζούρα, όσο και για τον διοικητή της Τροχαίας, Γιώργο Λιάκο.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img