Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

“Πέταξε” η χρηματοδότηση για το νέο Κολυμβητήριο!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Ο λόγος είναι η χρηματοδότηση που “πέταξε” από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπως ανακάλυψε πριν λίγες ημέρες ο Δήμος Μυτιλήνης όταν προσπάθησε να επαναδημοπρατήσει το έργο πριν από το τέλος του χρόνου. Για την ακρίβεια, στα ταμεία έχουν μείνει τα μισά χρήματα από τον αρχικό προϋπολογισμό και ούτε η απερχόμενη, αλλά ούτε και η νέα Δημοτική Αρχή θα μπορέσει να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό αν δεν καλυφθεί άμεσα το ποσό που αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, η χρηματοδότηση του έργου είχε εξασφαλιστεί από το 2017, επί δημαρχίας του αείμνηστου Σπύρου Γαληνού, μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, από πόρους του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων. Μετά από πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις, η κατασκευή του νέου Κολυμβητηρίου δημοπρατήθηκε το 2020 και οι εργασίες ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2021. Λίγους μήνες αργότερα όμως, ο ανάδοχος εγκατέλειψε το έργο επειδή καθυστερούσαν οι πληρωμές των πρώτων λογαριασμών από τη Γ.Γ. Αθλητισμού. Μέχρι σήμερα έχει εκτελεστεί μόλις το 7% των εργασιών που προβλέπονται στην μελέτη και οι δαπάνες που πληρώθηκαν είναι περίπου 200.000 ευρώ.

Στην πορεία για την επαναδημοπράτηση του έργου παρουσιάστηκαν κι άλλα προβλήματα στην επικαιροποίηση των τιμών των υλικών και στην λήψη των αναγκαίων εγκρίσεων, με συνέπεια να χαθεί ένας ολόκληρος χρόνος. Παράλληλα, προέκυψε η ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης, λόγω των ανατιμήσεων, της τάξης των 200.000 ευρώ, ποσό που θα διαθέσει ο Δήμος από ιδίους πόρους για να μπορέσει να διεξαχθεί ο διαγωνισμός, όπως αποφασίστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

«Έκαναν φτερά…»

 

Όταν ξεπεράστηκαν όλα τα παραπάνω προβλήματα και ο Αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής, δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ότι ο διαγωνισμός θα βγει στον αέρα πριν από το τέλος του χρόνου, “λογάριαζε, προφανώς, χωρίς τον ξενοδόχο”, αφού κανείς δεν είχε αναζητήσει το ποσό που υπήρχε δεσμευμένο στη Γ.Γ. Αθλητισμού μέσω του ΠΔΕ. Όταν συνέβη αυτό, διαπιστώθηκε ότι τα μισά χρήματα είχαν “κάνει φτερά” και στα ταμεία υπάρχει μόνο το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ επειδή στην πρώτη δημοπράτηση ο ανάδοχος είχε προσφέρει υψηλό ποσοστό έκπτωσης, της τάξης του 47%.

Με άλλα λόγια, είχε δεσμευτεί το ποσό της αρχικής σύμβασης και τα υπόλοιπα 2,5 εκατ. ευρώ δεν υπάρχουν πλέον για να διεξαχθεί ο νέος διαγωνισμός. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αποφάσισε την μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Υπουργείο Παιδείας και ο Δήμος δεν μπορεί μέχρι σήμερα να βρει την άκρη για να εξασφαλιστεί το ποσό που απαιτείται ώστε να προχωρήσει στην επαναδημοπράτηση. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν βγήκε ο διαγωνισμός στον αέρα μέχρι σήμερα και δεν πρόκειται να βγει αν δεν λυθεί το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει με την χρηματοδότηση.

 

Προφορικές διαβεβαιώσεις

 

Δεδομένου ότι σε λίγες μέρες η διοίκηση του Δήμου αλλάζει χέρια, ο κλήρος πέφτει στο νέο Δήμαρχο, Παναγιώτη Χριστόφα, ο οποίος θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για να βρεθεί λύση. Ωστόσο, αυτό που σχολιάζεται έντονα από παράγοντες του Δήμου τις τελευταίες ημέρες είναι ότι δεν μεταφέρονται πιστώσεις από κανένα συμβασιοποιημένο έργο μέχρι να ολοκληρωθεί και επομένως, μπορεί να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην συνέχιση της κατασκευής του νέου Κολυμβητηρίου αν το υπόλοιπο ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ δεν εξασφαλιστεί άμεσα.

Σύμφωνα με τον απερχόμενο Αντιδήμαρχο Έργων, τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν πολλές προσπάθειες από τον ίδιο προσωπικά και τον Δήμαρχο, Στρατή Κύτελη, για να κλείσουν ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη (όπου υπάγεται πλέον η Γ.Γ. Αθλητισμού), αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει η προφορική διαβεβαίωση ότι το ζήτημα αυτό θα διευθετηθεί άμεσα για να μην κινδυνέψει η κατασκευή του νέου Κολυμβητηρίου. «”Ενός κακού μύρια έπονται” με αυτό το έργο και το λέω με μεγάλο πόνο ψυχής γιατί σε όλη την διάρκεια της θητείας μας, από την αρχή μέχρι το τέλος, καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει το νέο Κολυμβητήριο. Δυστυχώς, τα εμπόδια ήταν πολλά. Εν προκειμένω, για το ζήτημα της χρηματοδότησης, λάβαμε την διαβεβαίωση ότι το λάθος που έγινε θα διορθωθεί και η επαναδημοπράτηση θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Η νέα Δημοτική Αρχή θα έχει την αμέριστη βοήθειά μας για να ξεπεραστεί κι αυτό το τελευταίο εμπόδιο και να αποκτήσει η Λέσβος την αθλητική υποδομή που της αξίζει», δήλωσε ο κ. Τζιμής.

spot_img

More articles

spot_img