Πέτσας : “Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί”

«Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Μόρια εγείρουν λόγους εθνικής ασφάλειας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας πως «για αυτούς τους λόγους, η κατάσταση στη Μόρια που έχει διαμορφωθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης, δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ειδικότερα, «από χθες το πρωί και μέχρι το βράδυ, με συντονισμένες ενέργειες, Υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, είχε αντιμετωπιστεί η πρώτη πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο ως αντίδραση στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων» εξήγησε ο κ. Πέτσας. Και πρόσθεσε «…κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν «διαβατήριο» για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση. Και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα».

«Έτσι, έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε πως «το έκαναν αυτό γιατί θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί». «Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας και προειδοποίησε άπαντες πως «ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν».

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, αυτές θα ξεδιπλωθούν στο τρίπτυχο «στέγαση, σίτιση, προστασία» περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι «σήμερα, εντός της ημέρας θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους».

Αναφορικά με τη σίτιση, ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι «ήδη συνεχίζεται η ημερήσια τροφοδοσία, κανονικά, στα σημεία που έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά οι πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις» και γνωστοποίησε ότι «έχουν ξεκινήσει να γίνονται χιλιάδες μοριακά τέστ (PCR), καθώς έχουν ήδη σταλεί στο νησί επιπλέον περίπου 19 χιλιάδες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ».

«Σκοπός είναι να μπει μια τάξη» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και ως προς τη διαδικασία δήλωσε ότι «πρέπει να στεγαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, να γίνουν τα τέστ, να περιχαρακωθούν τα τυχόν κρούσματα και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι «η Κυβέρνηση απευθύνει κάλεσμα ενότητας και υπευθυνότητας» και δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως «η προσωρινή στέγασή τους δεν σημαίνει ότι μας αποπροσανατολίζει από το βασικό μας στόχο την αποσυμφόρηση και την κατασκευή μιας κλειστής, ελεγχόμενης, δομής».

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, με τη συνδρομή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «συνδυασμό μορφών» και «σταδιακή στέγαση», που θα περιλαμβάνει πλοία, σκηνές και άλλα μέσα, ενώ η τελική λύση «θα περιλαμβάνει απαρεγκλίτως κλειστή ελεγχόμενη δομή».

Ο κ. Πέτσας σχολίασε και τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων αλλά και τις ευθύνες που επιρρίπτονται στην κυβέρνηση για τους χειρισμού της «…Το μερίδιο ευθύνης της κυβέρνησης έχει να κάνει με την αποφασιστικότητα. Το πρόβλημα που έχουμε τώρα είναι ότι δεν προχωρήσαμε το Φεβρουάριο την κατασκευή κλειστών δομών» παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε πως «η ευθύνη των τοπικών παραγόντων έχει να κάνει με το γεγονός ότι υποκινούν την αντίδραση για να μην βρούμε μία λύση».

Ως προς τον αριθμό των ατόμων που πρέπει να στεγαστούν στη Μόρια, «δεν είναι το σύνολο, αλλά είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός πλέον, που πλησιάζει το σύνολο» ανέφερε σχετικά ο κ. Πέτσας και προανήγγειλε για τους εμπρηστές πως «είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν κυρώσεις που θα ξεκινήσουν από τις συλλήψεις. Όταν φτάσουμε εκεί θα σας πω για τα επόμενα βήματα».

Για πρώτη φορά «είχαμε καθαρή μείωση των διαμενόντων στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Πέτσας, ενώ το χρονοδιάγραμμα της στέγασης θα δοθεί το απόγευμα στη δημοσιότητα. Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων εμπρησμών σε άλλες δομές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε πως «δεν πρέπει να δίνουμε κίνητρο σε κάποιους αν νομίζουν ότι αν κάψουν το σπίτι τους, θα τους βρούμε άλλο αλλού».