Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Πεζοδρόμηση υπό προϋποθέσεις

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Θετική, υπό προϋποθέσεις, είναι η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης στο αίτημα του Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας Μυτιλήνης “Ασπίδα” για την νυχτερινή πεζοδρόμηση στην περιοχή Λαδάδικα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα λήφθηκε υπόψη ότι δεν ισχύουν πλέον οι ευνοϊκές ρυθμίσεις πεζοδρόμησης που ίσχυαν από το 2021 λόγω της πανδημίας covid-19, καθώς και ότι η κυκλοφοριακή μελέτη για το Ιστορικό Κέντρο που αιτήθηκε στο Δήμο Μυτιλήνης από το 2019 και συμπεριλήφθηκε στο Τεχνικό του Πρόγραμμα, δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί, καθώς έπρεπε να προηγηθεί το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Με αυτά τα δεδομένα η Κοινότητα αποφάσισε να αποδεχτεί το αίτημα των επιχειρηματιών της εστίασης προκειμένου να εργαστούν αποδοτικότερα και να κινηθεί η αγορά, αλλά να εφαρμοστεί με μέτρο, περιορισμούς στην κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, κανόνες ισονομίας και έλεγχο της νομιμότητας.

Ως πρώτιστο μέλημα τίθεται η ασφάλεια της πόλης και των δημοτών και η πρόσβαση των οχημάτων έκτακτων αναγκών. Επίσης τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός προς τους πεζούς, δηλαδή να αφήνεται διάδρομος τουλάχιστον 1,5μ. μεταξύ των τραπεζιών ώστε να μπορούν να διέρχονται άνετα παιδικά καρότσια και άτομα με ειδικές ανάγκες και να μην υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές που θα εμποδίζουν την κίνηση και την πρόσβαση επί των οδών (πέργκολες, τζαμαρίες κλπ.).

Η Κοινότητα αποφάσισε επίσης ότι ο Δήμος που θα αναλάβει τη γενική ευθύνη, θα πρέπει να οριοθετήσει συγκεκριμένους χώρους που θα αναπτυχθούν τραπέζια και να τα σημάνει με ειδικούς χρωματισμούς, να γνωμοδοτήσουν θετικά οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (ΕΚΑΒ, ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική Υπηρεσία) και να λειτουργεί ως πεζοδρομημένος χώρος σε όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου το Ιστορικό Κέντρο της πόλης που περικλείεται από τις οδούς Χίου, Μητροπόλεως, Ερμού, Βούτσικα και Αρχιπελάγους, με βάση ό,τι ακριβώς ίσχυε με τις προηγούμενων ετών αποφάσεις της Κοινότητας και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, συμπεριλαμβανομένων των οδών Ικαρίας και της αρχής της οδού Ερμού στην Επάνω Σκάλα (στη συμβολή των οδών Κορνάρου και Νικομήδειας).

Εξάλλου, τα μέλη του Συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα και εισηγούνται προς τον Δήμο Μυτιλήνης τα παρακάτω:

  • Την επέκταση του δημοτικού φωτισμού στην περιοχή Κάτω Χάλικα Μυτιλήνης σε μικρό παράδρομο πίσω από το Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και στις εργατικές κατοικίες Νοσοκομείου πίσω από το 4ο Νηπιαγωγείο.
  • Την τοποθέτηση πλαστικών οριοδεικτών (πορτοκαλί κολονάκια) στη συμβολή των οδών Βερναρδάκη – Τζουμαγιάς, στην περιοχή Κουλμπάρα, για διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων και ιδιαίτερα για την πρόσβαση οχημάτων έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστικών, ασθενοφόρων) και απορριμματοφόρων.
  • Την επισκευή – επανακατασκευή πεζοδρομίου μπροστά από τις στρατιωτικές κατοικίες Βαρειάς επί της οδού Ευαγγελιστρίας στο Στρατιωτικό Πρατήριο.
  • Την τοποθέτηση προστατευτικών μεταλλικών κιγκλιδωμάτων επί των οδών Γ. Παπανδρέου και Ευαγγελιστρίας στην περιοχή Ακλειδιού για τον κίνδυνο ανατροπής πεζών και οχημάτων.  

spot_img

More articles

spot_img