Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Πήγαν πληρώνοντας στο Βοστάνειο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Τρεις ασθενείς εξετάστηκαν την πρώτη μέρα και 12 έκλεισαν ραντεβού για τις επόμενες ημέρες
  • Καθυστερημένη αντίδραση της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου – Ζητά κατόπιν εορτής από τη διοίκηση να ανακαλέσει την απόφαση

Αν και θα περίμενε κανείς τις πρώτες μέρες από την έναρξη των απογευματινών ιατρείων που γίνονται επί πληρωμή στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και ξεκίνησαν από την Τετάρτη, οι ασθενείς να έδειχναν αδιαφορία αποφεύγοντας ιατρικές υπηρεσίες επί πληρωμή, εφόσον από τους ίδιους γιατρούς στα πρωινά ιατρεία μπορούν να τις έχουν δωρεάν, τελικά φαίνεται πως εκδηλώνεται έστω με αργούς ρυθμούς ενδιαφέρον! Αυτό μπορεί να μην καταγράφηκε τόσο πριν την έναρξη λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων ως προς το κλείσιμο ραντεβού, όσο την πρώτη μέρα κατά τη διάρκεια της οποίας έκλεισαν ραντεβού 12 ασθενείς για να εξεταστούν την προσεχή Δευτέρα.

Υπενθυμίζουμε ότι το Βοστάνειο ανακοίνωσε επίσημα τα απογευματινά ιατρεία στις 23 Οκτωβρίου λίγες μέρες αφότου είχαμε αποκαλύψει τη νέα τάξη πραγμάτων με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ μας.  Μέσα σε μία εβδομάδα από την ημέρα της ανακοίνωσης μόλις τρεις ασθενείς έκλεισαν ραντεβού για να εξεταστούν από γιατρούς πληρώνοντας από την τσέπη τους και αυτό το στοιχείο δείχνει σε πρώτη ανάγνωση ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Ωστόσο κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων η εικόνα αυτή άρχισε να διαφοροποιείται, καθώς έκλεισαν ραντεβού 12 άτομα που επιθυμούν να εξεταστούν από συγκεκριμένους γιατρούς με προγραμματισμό απογευματινών ιατρείων και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει αύξηση ενδιαφέροντος από την ώρα που ξεκίνησαν τα απογευματινά ιατρεία. Ο μήνας Νοέμβριος θα είναι καθοριστικός καθώς θα φανεί αν το νέο εγχείρημα θα έχει βιωσιμότητα και θα συνεχιστεί ακολουθώντας ενδεχομένως και άλλοι γιατροί, που μέχρι τώρα δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. 

 

Θέλετε αξονικό; Περάστε κόσμε!

Το στοιχείο που έχει ενδιαφέρον από την πρώτη μέρα κατά την οποία εξετάστηκαν τα τρία άτομα στα απογευματινά ιατρεία είναι ότι εντός του Ιδρύματος έκαναν συνολικά 7 εξετάσεις, δηλαδή αξονικές τομογραφίες, βιοχημικές και άλλες εξετάσεις. Σημειώστε ότι η πρόσβαση στον αξονικό τομογράφο ακόμα και για ασθενείς του νοσοκομείου είναι δύσκολη, ενώ δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού εξωτερικοί ασθενείς. Ωστόσο μέσα από το σύστημα των απογευματινών πληρωτών ιατρείων, ο αξονικός τομογράφος ανοίγει διάπλατα για τις ανάγκες των πολιτών και μάλιστα αυτό εντελώς δωρεάν! 

Με απλά λόγια, ο ασθενής που θα κλείσει ραντεβού για να εξεταστεί από γιατρό σε απογευματινό ιατρείο δεν θα πληρώσει τα σετ των εξετάσεων που θα κάνει μέσα στο νοσοκομείο παρά μόνο την αμοιβή του γιατρού. Το νοσοκομείο θα εισπράξει για τις ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες και βιοχημικές εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ για λογαριασμό του ασθενούς. Εκεί δε που αναμένεται να γίνει πανικός ως προς την προσέλευση είναι όταν θα ενταχθεί στο σύστημα και το προσωπικό που απασχολείται στον μαγνητικό τομογράφο. Τότε θα μπορεί ένας ασθενής πληρώνοντας μία απλή ιατρική εξέταση 24 ευρώ σε ιατρό επιμελητή Β’ να κάνει μαγνητική τομογραφία όποτε θέλει!

Οι αμοιβές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό του γιατρού: Αν πρόκειται για διευθυντή ο ασθενής πληρώνει 42 ευρώ την επίσκεψη (και όλο το άλλο πακέτο των διαγνωστικών εξετάσεων… δώρο!!) 

Αν πρόκειται για ιατρό Επιμελητή Α’ πληρώνει 31 ευρώ την επίσκεψη και αν πρόκειται για Επιμελητή Β’ πληρώνει  24 ευρώ!

Επί της ουσίας στα απογευματινά ιατρεία με τα μέχρι τώρα δεδομένα απευθύνονται πολίτες που θέλουν να εξετάζονται από συγκεκριμένους γιατρούς και αυτό δεν μπορεί να γίνεται πάντα μέσα από τα προγραμματισμένα ραντεβού στα πρωινά ιατρεία. Ωστόσο βάζοντας κανείς το χέρι στην τσέπη και πληρώνοντας για να εξεταστεί αποκτά τη δυνατότητα να επιλέξει το γιατρό του και σε αυτή τη βάση καθώς υπάρχουν γιατροί που έχουν προσωπικούς ασθενείς, τώρα μπορούν εξετάζοντάς τους στις απογευματινές χαλαρές συνθήκες για το νοσοκομείο να εισπράττουν αμοιβή σε ημέρες που δεν είναι εφημερία, ενώ εισπράττει και το Βοστάνειο.

Μέχρι τώρα 35 περίπου γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα απογευματινά ιατρεία, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το γραφείο του διοικητή, Γιώργου Καμπούρη, συνεχώς υπενθυμίζει στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό τη δυνατότητα να απασχολούνται σε μέρες που δεν έχουν εφημερία και βάρδια εισπράττοντας αμοιβές και βελτιώνοντας το εισόδημά τους. Αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί και το νοσοκομείο καθώς πέραν του ότι βελτιώνει τα έσοδά του, προσδοκά ότι σε βάθος χρόνου θα επιτύχει και την αποσυμφόρηση των πρωινών εξωτερικών ιατρείων, καθώς ο κόσμος θα μοιράζεται μεταξύ πρωινών και απογευματινών ιατρείων. Εδώ θα πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι τα απογευματινά πληρωτά ιατρεία πλεονεκτούν καθώς εκτός από την επιλογή του γιατρού που μπορεί να έχει ο καθένας, μπορεί να κάνει και έναν κύκλο εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων στα μηχανήματα του νοσοκομείου μέσα σε μικρούς χρόνους, κάτι που για να γίνει πρωινές ώρες η αναμονή είναι μεγάλη.

Με τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται ότι αρχικά η τοπική κοινωνία με τη στάση της αντιδρά θετικά στα ιατρεία, επί πληρωμή, του νοσοκομείου, έχοντας πρόσβαση στο διαγνωστικό εξοπλισμό του Ιδρύματος. Αυτό ωστόσο λειτουργεί ανταγωνιστικά στον ιδιωτικό τομέα, που βλέπει το νοσοκομείο να παρέχει «λαγούς με πετραχήλια» στους ασθενείς, με αντίτιμο μόνο την αμοιβή του γιατρού, και το σπουδαιότερο, το πακέτο των δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων και η εξέταση του γιατρού παρέχονται στον ίδιο χώρο.

Υπενθυμίζουμε ότι το ξεκίνημα των απογευματινών ιατρείων έχει γίνει με αρχικό πλάνο κάθε Δευτέρα και Τετάρτη μετά το τακτικό ωράριο από 17:00 έως 20:00. 

Οι ειδικότητες που  λειτουργούν και τις απογευματινές ώρες είναι: Αιματολογίας, Νευρολογίας, Γαστρεντερολογίας, Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Οφθαλμολογίας, Νευροχειρουργικής, Ιατρικής Βιοπαθολογίας και Ακτινολογίας.

Τα ραντεβού για τον προγραμματισμό επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία θα κλείνονται τις ημέρες και ώρες λειτουργίας των Απογευματινών Ιατρείων (Δευτέρα – Τετάρτη, 17:00 – 20:00) στο τηλέφωνο 22510 21111.

Αντίδραση κατόπιν εορτής

Εκτός τόπου και χρόνου η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου (πρόκειται για τους συνδικαλιστές νοσοκομειακούς γιατρούς και όχι για τον Ιατρικό Σύλλογο), θυμήθηκε μόλις χθες τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων εκδίδοντας, για την τιμή των όπλων, ένα ψήφισμα με αφορμή και την κινητοποίηση στα νησιά του Αιγαίου για την υγεία, καλώντας τη διοίκηση του Ιδρύματος να ανακαλέσει την απόφαση για τη λειτουργία τους.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «διακηρύττουμε σε όλους τους τόνους ότι τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις και οι ασθενείς δεν είναι πελάτες. Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται με πρόβλεψη από τον τελευταίο νόμο του Υπουργείου Υγείας (αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων) που έρχεται πιο κοντά από ποτέ άλλοτε στο να πραγματοποιήσει τον διακαή πόθο και την συστηματική επιδίωξη της άρχουσας τάξης και όλων των κυβερνήσεων για εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας. Με γιατρούς, ειδικά τους νεότερους που θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν και έναν λαό που θα παρακαλάει να μην αρρωστήσει σε περίπτωση που δεν έχει λεφτά.

Καταδικάζουμε την απόφαση της διοίκησης για την λειτουργία αυτών των ιατρείων και απαιτούμε την ανάκλησή της».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img