Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

“Πικρός” απολογισμός για τα τσάρτερ

“Ελεύθερη πτώση” της τάξης του 69% στις πτήσεις τσάρτερ σε σύγκριση με το 2019 και την προ κορονοϊού εποχή κατέγραψε το Αεροδρόμιο Μυτιλήνης από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο, ενώ η πτώση στην κίνηση ξεπερνά το 85% αν συγκριθεί με τα καλοκαίρια πριν το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης. Όπως είναι εύλογο, τα στοιχεία αυτά είναι απογοητευτικά για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που περίμεναν ανάκαμψη της κίνησης μετά από 2 χρόνια και δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι ήθελαν και, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία άλλων νησιών της χώρας, ταξίδεψαν για να κάνουν διακοπές μετά από τον αναγκαστικό εγκλεισμό τους λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο τουριστικός πράκτορας, Λευτέρης Καραμπλιάς και επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, ο Σεπτέμβριος ήταν άλλος ένας “άσχημος” τουριστικά, μήνας για το νησί μας, παρά τις ελπίδες που υπήρχαν για αυξημένη κίνηση. Οι αφίξεις στο Αεροδρόμιο Μυτιλήνης ανά χώρα προέλευσης τον περασμένο μήνα, ήταν:

Συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, που οι αφίξεις ήταν 10.368, καταγράφεται πτώση της τάξης του 52%. Όσον αφορά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου, φέτος υποδεχθήκαμε συνολικά 17.945 επιβάτες, ενώ το 2019 είχαν έρθει 57.549 άτομα. Επομένως η πτώση σε επίπεδο εξαμήνου είναι 69%.

Όπως σημειώνει ο κ. Καραμπλιάς, τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά της κακής τουριστικής χρονιάς για την Λέσβο, ενώ αν συνυπολογισθούν και οι απώλειες τουλάχιστον 40.000 αφίξεων από την Τουρκία, η εικόνα είναι ακόμη πιο δραματική για την οικονομία του νησιού. «Την επόμενη Κυριακή, κλείνει επίσημα η σεζόν με την τελευταία αναχώρηση για Δανία. Οι αφίξεις του Οκτωβρίου δεν πρόκειται να αλλάξουν την γενική εικόνα. Την δεδομένη στιγμή, είναι αναγκαία η μελέτη των στοιχείων, η αποτίμηση της κατάστασης και ο προγραμματισμός για την επόμενη σεζόν. Στα θετικά, η διαφαινόμενη πρόθεση των εταιρειών που έστειλαν φέτος κόσμο, να αυξήσουν τις πτήσεις τους για το νησί μας. Άγγλοι κυρίως, Ολλανδοί, Σκανδιναβοί και Βέλγοι προγραμματίζουν ήδη αυξημένα δρομολόγια και θέσεις. Στα αρνητικά, η ανυπαρξία ενδιαφέροντος μέχρι στιγμής από πλευράς αγορών για την επανέναρξη πτήσεων από Γερμανία, Αυστρία και πρώην ανατολικών χωρών. Στα αισιόδοξα, η ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει και η λογικά προβλεπόμενη, θετική εξέλιξη στην υπόθεση ”πανδημία”», καταλήγει ο τουριστικός πράκτορας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, τονίζει την ανάγκη να στηριχθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις και το επόμενο διάστημα για να μπορέσουν να παραμείνουν σε λειτουργία, αφού ο χειμώνας θα είναι δύσκολος χωρίς έσοδα από το καλοκαίρι. «Δεν πιάσαμε τον στόχο των 30.000 επισκεπτών με πτήσεις τσάρτερ που είχαμε θέσει στις αρχές του καλοκαιριού για πολλούς λόγους που έχουμε αναλύσει κατ’ επανάληψη. Αυτό που πρέπει να γίνει από δω και πέρα είναι να υπάρξει συνέπεια και συνέχεια στις συντονισμένες προσπάθειες όλων των συναρμόδιων φορέων για να φέρουμε κόσμο στο νησί. Χρειάζεται σωστή οργάνωση και μεθοδικότητα για να αναστραφεί το κλίμα και πιστεύω ότι η αύξηση των πτήσεων της “Jet 2” για το επόμενο καλοκαίρι είναι μια καλή αρχή. Από κει και πέρα, πρέπει να υπάρξουν κι άλλες ανάλογες κινήσεις για να ελπίζουμε σε μια καλύτερη σεζόν το 2022», τόνισε μεταξύ άλλων ο Π. Χατζηκυριάκος.