Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Πιο κοντά φέτος τα Χριστούγεννα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Για πρώτη χρονιά από χθες Κυριακή άρχισαν οι ηλεκτρολόγοι να τοποθετούν χριστουγεννιάτικα στολίδια ξεκινώντας από τη Μυτιλήνη, υπό την καθοδήγηση του Αντιδημάρχου Παναγιώτη Τσακύρη
  • Μουσικά τοπικά σχήματα και γιορτινό κλίμα στην αγορά ετοιμάζει από νωρίς ο Εμπορικός Σύλλογος με το βλέμμα και στη Black Friday, ελλείψει προεκπτώσεων από φέτος

 

Πιο κοντά φέρνουν φέτος τα Χριστούγεννα στη Μυτιλήνη η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και ο Εμπορικός Σύλλογος της πρωτεύουσας του νησιού μας, σε μία προσπάθεια αφενός μεν για τους εμπόρους να αναθερμανθεί η πεσμένη κίνηση στην αγορά, αφετέρου δε για τους δημότες να δώσει φέτος… το κάτι παραπάνω ο Δήμος μετά από δύο χρόνια πειθαρχίας λόγω του κορονοϊού!

 

Χωρίς προεκπτώσεις

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις ή προεκπτώσεις που καθιερώθηκαν με τον αγορανομικό κώδικα που είχε ψηφίσει το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά καταργήθηκαν τον Ιούλιο του 2020, με διάταξη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία ερμήνευσε τα αιτήματα των κεντρικών φορέων του εμπορικού κλάδου για δύο εκπτώσεις και καλές το χρόνο, όπως στο παρελθόν.  Κι όμως το δεκαήμερο των προεκπτώσεων έδινε σε πολλούς καταναλωτές την ευκαιρία να ψάξουν στα μαγαζιά για προσφορές και εκπτώσεις, ιδιαίτερα μάλιστα στις αρχές του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, καθώς οι προεκπτώσεις ίσχυαν κάθε χρόνο το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. 

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος

Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, η οποία εδώ και 1 χρόνο έχει δείξει δραστηριότητα και διάθεση για αλλαγές στην αγορά, αύριο Τρίτη συνεδριάζει προκειμένου να επικυρώσει αποφάσεις για το πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα ετοιμάσει μέχρι την Πρωτοχρονιά. Οι εισηγήσεις που θα κατατεθούν στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να περιλαμβάνουν δυο συναυλίες από τοπικά μουσικά σχήματα, η πρώτη στην αρχή της αγοράς και η δεύτερη στο ύψος της Μητρόπολης με κεράσματα κι άλλες δράσεις, ώστε να αποτελέσουν κατά κάποιο τρόπο «μικρές λευκές νύχτες» με στόχο την αναθέρμανση της καταναλωτικής κίνησης στην Ερμού.

Αυτές οι δύο συναυλίες θα προγραμματιστούν Νοέμβριο και Δεκέμβριο καθώς μέσα στις γιορτές ο Εμπορικός Σύλλογος ετοιμάζει κεράσματα, αγιοβασίληδες και διάφορα happenings στην αγορά με κορυφαία τη «νύχτα του Άη Βασίλη», που θα διαρκέσει μία ή δύο μέρες, όπου ξυλοπόδαροι και κλόουν θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους τροφοδοτώντας ένα γιορτινό κλίμα. 

 

Με το βλέμμα στην Black Friday 

Χωρίς τις προεκπτώσεις το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου φέτος τα βλέμματα των εμπόρων και των καταναλωτών στρέφονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη Black Friday, η οποία φέτος θα είναι μία ημέρα νωρίτερα από πέρυσι, δηλαδή την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου. Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης υπόσχεται να διαμορφώσει αυτή τη μέρα ένα ιδιαίτερο κλίμα στην αγορά με μουσική, στολισμό, ενώ έχει κάνει και προμήθεια μεγαφωνικής ώστε να μπορεί να έχει δικά του φορητά ηχητικά συστήματα και να τα χρησιμοποιεί όσο συχνά θέλει σε σημεία της αγοράς για διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης «θέλουμε φέτος να δημιουργήσουμε ένα γιορτινό κλίμα στην αγορά από νωρίς και αυτό θα το ξεκινήσουμε από το Νοέμβριο. Το έχουμε υποσχεθεί στον κόσμο μας. Θέλουμε φέτος οι γιορτινές μέρες να είναι περισσότερες και να συμβάλουμε από πλευράς μας για τη δημιουργία του ανάλογου κλίματος στην αγορά.

Πιστεύουμε ότι το γιορτινό κλίμα το χρειάζονται και οι συνάδελφοι έμποροι που λειτουργούν με χίλιες δυσκολίες τα μαγαζιά τους, ειδικά με το ενεργειακό κόστος, αλλά και οι καταναλωτές και κυρίως αυτό το κλίμα μπορεί να αποτελέσει το μοχλό για να φέρει κόσμο στην αγορά. Ως διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου θέλουμε να φέρουμε για περισσότερες μέρες πιο κοντά τους εμπόρους και τους καταναλωτές και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, γι’ αυτό συνεδριάζουμε την Τρίτη (σ.σ. αύριο) για να πάρουμε αποφάσεις, καθώς διαπιστώνουμε ότι η κίνηση στην αγορά είναι ιδιαίτερα πεσμένη αυτό το διάστημα. Θα πρέπει να πάρουμε κάποιες πρωτοβουλίες για να την αναθερμάνουμε και να προσκαλέσουμε με τον τρόπο μας τον κόσμο να κατέβει στην Ερμού», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου σημειώνοντας ότι στόχος όλων φέτος είναι οι γιορτές να έρθουν πιο κοντά. 

 

“Πράματα και θάματα” ετοιμάζει ο Τσακύρης

Την ίδια ώρα ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παναγιώτης Τσακύρης, έχει ξεκινήσει από νωρίς φέτος με τους συνεργάτες του την προετοιμασία ενός φιλόδοξου σχεδίου που θα διαφοροποιήσει τις φετινές εκδηλώσεις του Δήμου για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από κάθε άλλη χρονιά. Μία μεγάλη συναυλία πιθανώς με την Κρατική Ορχήστρα στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης, αλλά και ένα χριστουγεννιάτικο χωριό μεγαλύτερο και ομορφότερο από κάθε άλλη φορά θα απλωθεί γύρω από το Δημοτικό Θέατρο, φέρνοντας τα Χριστούγεννα κατά τρεις εβδομάδες νωρίτερα στην πρωτεύουσα της Λέσβου. Ο στόχος που βάζει ο κ. Τσακύρης είναι ο Δήμαρχος, Στρατής Κύτελης, να ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου. Με πυροτεχνήματα, σπιτάκια με αγιοβασίληδες και ξωτικά, ξυλοπόδαρους, κλόουν και καθημερινά χάπενινγκ για όλο το Δεκέμβριο και, το σπουδαιότερο, για τους μικρούς δημότες με την εγκατάσταση καρουζέλ και την άμαξα με τον Άγιο Βασίλη, φέτος τα Χριστούγεννα θα έρθουν νωρίτερα στη Μυτιλήνη.

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος κ. Τσακύρης στα Νέα της Λέσβου «μετά τις δυσκολίες της τελευταίας διετίας, λόγω της πανδημίας, προσπαθήσαμε για το καλύτερο στο κομμάτι των δικών μας αρμοδιοτήτων είτε πρόκειται για το Λεσβιακό Καλοκαίρι ή για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Φέτος, λοιπόν, μετά από 2 χρόνια μέτρων για την πανδημία, αυτό που ετοιμάζουμε δεν θα έχει προηγούμενο. Θέλουμε να φέρουμε το γιορτινό κλίμα, το μήνυμα της αγάπης που έφερε με τη γέννησή του ο Σωτήρας Χριστός, νωρίτερα και για περισσότερες μέρες. Αυτό το χρειάζεται και η αγορά, το χρειάζεται όμως και ο κόσμος, οι μικροί δημότες, αλλά και οι μεγαλύτεροι και θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να συμβάλουμε για την ψυχαγωγία των δημοτών που δικαιούνται φέτος να αισθανθούν όσο αυτό είναι δυνατό – και εύχομαι να μην έχουμε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις – ότι αφήνουν πίσω τους τον κορονοϊό και να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ ως Δήμος, ώστε από νωρίς αν είναι δυνατόν από τις αρχές Δεκεμβρίου η Μυτιλήνη να μπει στο γιορτινό κλίμα ώστε να δουν την πόλη με τα γιορτινά της και οι όποιοι επισκέπτες αυτής της περιόδου. Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε όταν δώσουμε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και της μεγάλης συναυλίας που ετοιμάζουμε για το Δεκέμβριο», είπε καταλήγοντας ο Αντιδήμαρχος.

Ταυτόχρονα και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ετοιμάζει το δικό του Χριστουγεννιάτικο χωριό στην Καλλονή με την παρουσία του Άη-Βασίλη και μπορεί φέτος οι ανατιμήσεις και ειδικά το κόστος του ηλεκτρικού να «καίνε» την τσέπη των πολιτών, ωστόσο οι δωρεάν δραστηριότητες και εκδηλώσεις που μπορούν να προσφέρουν οι δύο Δήμοι και οι Εμπορικοί Σύλλογοι στους πολίτες εκτός από το γιορτινό χαρμόσυνο κλίμα που έχει ανάγκη ο κόσμος, θα δώσουν και μία διέξοδο ψυχαγωγίας που κάθε χρόνο αναζητούν μικροί και μεγάλοι.

spot_img

More articles

spot_img