Νέους θαλάσσιους δρόμους εμπορίου και μεταφοράς προϊόντων ανοίγει η νέα επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή γραμμή, η οποία θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τον Πειραιά με ενδιάμεση σύνδεση τη Χίο και τη Μυτιλήνη, και η οποία προορίζεται να έχει για μια τριετία συμβολικό μικρό κόστος εισιτηρίου για τις επιχειρήσεις των δύο νησιών. Η Χίος και η Λέσβος επωφελούνται συγκεκριμένα από την ακτοπλοϊκή γραμμή που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση ότι θα είναι επιδοτούμενη για τον Έβρο, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανασυγκρότησης του Έβρου, που εφαρμόζεται μετά την πυρκαγιά του 2023.
Με παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ζητήθηκε, στο δρομολόγιο της γραμμής που θα τεθεί σε διαγωνισμό άμεσα, να ενταχθούν και τα δύο νησιά του Βορείου Αιγαίου, ώστε να επωφεληθούν οι εμπορευματικές μεταφορές των νησιών, που πλήττονται λόγω έλλειψης πλοίων RO-RO και έλλειψης δρομολογίων προς Βόρειο Ελλάδα.
Σήμερα για παράδειγμα, το μοναδικό δρομολόγιο RO-RO που προορίζεται για τη Βόρειο Ελλάδα είναι με το “Πελαγίτης” που καταλήγει στο λιμάνι της Καβάλας. Το πλοίο όμως έχει αποσυρθεί εδώ και δύο εβδομάδες για επισκευή. Όπως ενημερωνόμαστε, από τον Έβρο ή και την Καβάλα, για να μετακινηθούν οι νταλίκες π.χ. προς τα νησιά, αναγκάζονται στο παρόν διάστημα να κατεβαίνουν οδικώς μέχρι την Αθήνα και από εκεί να μετακινούνται (προς τα νησιά) με τα επιβατικά πλοία.
Δρομολόγιο προς Καβάλα από τη Μυτιλήνη εκτελεί το “Μύκονος”, και κάθε Σάββατο επίσης, το “Μύκονος” προς Θεσσαλονίκη, όμως τα συγκεκριμένα δρομολόγια είναι επιβατικά, και ειδικά κατά το δρομολόγιο της άγονης γραμμής, η χωρητικότητα για τις νταλίκες είναι συχνά εξαιρετικά δυσχερής, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η νέα σχεδιαζόμενη γραμμή, Αλεξανδρούπολη – Μυτιλήνη – Χίος – Πειραιάς, δίνει πρόσβαση προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και προβλέπεται ότι θα ευνοήσει τις εμπορικές συναλλαγές των επιχειρήσεων των νησιών με τον Έβρο και τη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, ως επιδοτούμενη γραμμή, αναμένεται, σύμφωνα με πηγές των Νέων της Λέσβου από το Υπουργείο Ναυτιλίας, να έχει μειωμένο κόστος εισιτηρίων για τις νταλίκες, και για τις επιχειρήσεις της Χίου και Λέσβου που θα μεταφέρουν τα προϊόντα τους. Για τις επιχειρήσεις του Έβρου, για όσο ισχύει η επιδότηση οι μεταφορές θα είναι δωρεάν.
Ο στόχος του σχεδιασμού της νέας ακτοπλοϊκής γραμμής είναι να δοθεί ανάσα στην επιχειρηματικότητα του Έβρου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023, μια και μέχρι σήμερα τα φορτηγά του Έβρου χρειάζεται να διανύσουν περίπου 800 με 900 οδικά χιλιόμετρα με προορισμό την Αττική.
«Πρόκειται για μια νέα, θαλάσσια πλέον, εθνική οδό», δηλώνει στα Νέα της Λέσβου ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, ο οποίος προσθέτει ότι μετά τον 1ο χρόνο της COVΙD που είχαν επιδοτηθεί οι ακτοπλοϊκές γραμμές για την τροφοδοσία, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τα χρήματα της επιδότησης προέρχονται από ταμείο αρωγής φυσικών καταστροφών και κλιματικής κρίσης και θα ανέλθουν στα 10,8 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω γραμμή θα είναι επιδοτούμενη για τρία χρόνια και η επιδότηση θα καλύπτει την απόσταση μόνο από την Αλεξανδρούπολη έως τη Χίο (η οποία περιλαμβάνει τη Μυτιλήνη).
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής σχέδια, θα υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς σε κάθε δρομολόγιο του πλοίου από το νομό Έβρου προς τον Πειραιά και αντίστροφα 70 μεγάλων φορτηγών (σύνολο 140), που αφορούν όμως κατ’ αρχήν στις επιχειρήσεις του Έβρου. Οι επιχειρήσεις που θα απολαμβάνουν τα οφέλη της μεταφοράς των προϊόντων, δωρεάν δηλαδή, θα πρέπει να έχουν ΑΦΜ νομού Έβρου.
Το κατά πόσο θα ισχύει και για τις επιχειρήσεις με ΑΦΜ π.χ., Μυτιλήνης, αντίστοιχα η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα κύριο Κουτουλάκη, δεν είναι κάτι που ακόμη έχει διευκρινιστεί. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να σταθμιστούν αρκετοί παράγοντες, μεταξύ αυτών και ζητήματα ανταγωνισμού, αλλά και του όγκου των αναγκών μεταφοράς για τα φορτηγά του Έβρου, μια και το πρόγραμμα αφορά στην επιχειρηματική υποστήριξη του Έβρου πρωτίστως. Όμως, όπως δηλώνει στα Νέα της Λέσβου ο Γενικός Γραμματέας, «όταν μια γραμμή είναι επιδοτούμενη γίνεται ελεγχόμενο ναυλολόγιο, και έτσι το αντίτιμο του εισιτηρίου για νησιά αν υπάρξει, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι συμβολικό ή αρκετά χαμηλό».
Η πρόταση έχει στόχο τη δημιουργία μιας συνδυασμένης μεταφοράς, με πολλαπλά οφέλη κόστους για την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και το περιβάλλον και προβλέπει ένα δρομολόγιο την εβδομάδα, για τις εμπορικές επιχειρήσεις του νομού από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στον Πειραιά.
Αναμένεται να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός προκειμένου ακτοπλοϊκές εταιρείες να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής, τον οποίο διαγωνισμό προετοιμάζει η Διεύθυνση Θαλάσσιων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Αρχικά έχει προταθεί ένα δρομολόγιο την εβδομάδα από την Αλεξανδρούπολη προς Πειραιά με ενδιάμεση διασύνδεση με τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς αν και από Πειραιά προς Αλεξανδρούπολη θα υπάρχει η ενδιάμεση στάση Χίου-Μυτιλήνης, αν δηλαδή η επικοινωνία Μυτιλήνης – Αλεξανδρούπολης θα είναι απευθείας. Σε κάθε περίπτωση, από τον Έβρο προς τη Μυτιλήνη, μεγάλο θα είναι το όφελος για τη μεταφορά των ζωοτροφών.
Όπως μας εξηγεί ο κύριος Κουτουλάκης, ορισμένες ζωοτροφές πρέπει να μεταφέρονται σε μπάλες, και δεν είναι καθόλου εύκολο να μεταφερθούν με επιβατικά πλοία. Έτσι, ένα τέτοιο δρομολόγιο θα ευνοήσει ιδιαίτερα τη διακίνηση των ζωοτροφών, ειδικά για το νησί της Λέσβου, που εισάγει ζωοτροφές από τον Έβρο και είναι τόπος με σημαντική ζωική παραγωγή. Παράλληλα η ωφέλεια με χαμηλό κόμιστρο, για τα επόμενα τρία χρόνια από Μυτιλήνη προς τον Πειραιά, αναμένεται ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τη μείωση του κόστους μεταφοράς για τα προϊόντα της Λέσβου, και για τη δυνατότητα να φθάνουν φρέσκα προϊόντα του νησιού μας σε μεγάλες ποσότητες στην πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα ο σχεδιασμός της γραμμής θα ευνοήσει και την κίνηση των φορτηγών από την Τουρκία, τα οποία όπως είναι γνωστό, σήμερα για να φθάσουν στον Πειραιά χρησιμοποιούν τα επιβατικά πλοία από τη Χίο προς Πειραιά, με αποτέλεσμα πολύ συχνά λόγω υπερφόρτωσης των πλοίων τα τουρκικά φορτηγά να μην μπορούν να ταξιδέψουν. Η ανταλλαγή των εμπορικών σχέσεων με την Τουρκία είναι θέμα που “αγκαλιάζεται” από την κυβέρνηση, και στο συγκεκριμένο σχεδιασμό χρησιμοποιείται ως «μαξιλάρι» για να ενισχύσει τη βιωσιμότητα της νέας γραμμής, την οποία όλοι θα ήθελαν να καθιερωθεί μετά τα πρώτα τρία χρόνια της επιδότησης.