Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Πιο κοντά στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Αίτημα χρόνων για τον Σύλλογο «ΣΥΝ-εξέλιξη» με προοπτικές χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ

Με πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, η δράση ευαισθητοποίησης και αφύπνισης από τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ανθρώπων με διάγνωση στο φάσμα του Αυτισμού “ΣΥΝ- εξέλιξη” σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό στις 2 Απριλίου. Εκατοντάδες συμπολίτες μας συμμετείχαν στην 3η ποδηλατάδα με αφετηρία το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και τερματισμό τα Τσαμάκια, εκδήλωση στην οποία εκφράστηκε από μέλη και φίλους του Συλλόγου η αναγκαιότητα ύπαρξης δομών και ζητήθηκε η στήριξη της πολιτείας σε αυτή την κατεύθυνση, με την ανταπόκριση όχι απλά να είναι θετική, αλλά να επισημαίνεται πως στο επόμενο ΕΣΠΑ υπάρχει πρόβλεψη και για τη χρηματοδότησή της.

Για τη δράση της ΣΥΝ-εξέλιξης, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας, και με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου, των Lesvos Runners και του παραρτήματος Λέσβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, εκατοντάδες γονείς και παιδιά συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης και με τα ποδήλατά τους ή πεζοί, κρατώντας συμβολικά γαλάζια μπαλόνια, κατευθύνθηκαν στα Τσαμάκια. Εκεί ακολούθησε και μουσική εκδήλωση με παιδιά του Συλλόγου να συνοδεύουν τον γνωστό και αγαπημένο τραγουδιστή Πάνο Γαληνό.

Ήταν μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση, που διεξήχθη μετά από δύο χρόνια «παύσης» λόγω των περιορισμών της πανδημίας με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής, ενδεικτικό της ευαισθητοποίησης που υπάρχει στην τοπική κοινωνία για το ζήτημα του αυτισμού, αλλά και της απήχησης των δράσεων του Συλλόγου ΣΥΝ-εξέλιξη. «Η δύναμη του γονιού να παλέψει για το καλύτερο αύριο του παιδιού του είναι πολύ σημαντική, είναι το κίνητρο να δραστηριοποιηθούμε», σχολίασε η πρόεδρος του Συλλόγου, Αναστασία Σκούρτσου-Αναγνώστου. Η κ. Αναγνώστου, όμως, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της ΣΥΝ-εξέλιξης επεσήμαναν πέρα από τη δεδομένη ευαισθητοποίηση του κόσμου και την ανάγκη να υπάρξει και το επόμενο βήμα στη δημιουργία δομών, για την οποία είναι απαραίτητη η υποστήριξη της Πολιτείας, των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και της Περιφέρειας. Σημείωσαν δε, πως ως Σύλλογος είναι κοντά στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης πρότασης με την οποία θα απευθυνθούν στην Περιφέρεια, προκειμένου να υπάρξει εξέλιξη σε αυτό το ζήτημα.

Ο Κώστας Μουτζούρης και ο Παναγιώτης Χριστόφας στην εκδήλωση

Θετικά μηνύματα

Τη θετική του διάθεση να υποστηρίξει τον Σύλλογο, τα παιδιά και τις οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του Αυτισμού εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που έδωσε το παρών στην εκδήλωση, επισημαίνοντας ότι η σύγχρονη θεραπευτική είναι προσανατολισμένη στην εξειδικευμένη παρέμβαση για το παιδί, παράλληλα με την κοινωνική και ψυχολογική στήριξη των γονέων, με στόχο την ανάπτυξη  κοινωνικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων στην επικοινωνία, την αποδοχή και τον σεβασμό. «Ως Περιφερειακή Αρχή, στεκόμαστε κοντά σ’ αυτή την προσπάθεια για τους ήρωες αυτούς της καθημερινότητας. Συναισθανόμαστε την υποχρέωση και πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν, για τη δημιουργία ευκαιριών υλοποίησης, όλων των παρεμβάσεων που απαιτούνται για τα παιδιά και τις οικογένειες, που είναι αντιμέτωπες με το φάσμα του Αυτισμού», ανέφερε σε δήλωσή του.

Θετικά μηνύματα έστειλε και ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Βιομηχανίας, Ενέργειας και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Χριστόφας, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές για τη χρηματοδότηση μιας Δομής Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. «Σημασία έχει να μην θυμόμαστε τον αυτισμό μόνο μία μέρα τον χρόνο, αλλά κάθε μέρα, να είμαστε αρωγοί σε όλα αυτά που διεκδικεί ο Σύλλογος ΣΥΝ-εξέλιξη, που διεκδικούν αυτά τα παιδιά. Στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης για Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, είμαστε σε φάση έγκρισης του προγράμματος. Το επόμενο διάστημα είμαστε εδώ να συζητήσουμε πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο, που γνωρίζω πόσο πολύ θέλετε», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης απευθυνόμενος στα μέλη του Συλλόγου.

- Advertisement -

More articles

spot_img