Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Πήραν τον έλεγχο του κινητού της και της ξάφρισαν το λογαριασμό!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Πρόκειται για απίστευτο περιστατικό, καθώς οι δράστες από την Κρήτη κατάφεραν από απόσταση μέσω λογισμικού προγράμματος να πάρουν τον έλεγχο του κινητού τηλεφώνου μιας γυναίκας και να κάνουν τη μεταφορά 1.030 ευρώ σε δικό τους λογαριασμό από το δικό της, όπως θα το έκανε η ίδια!

Εφιαλτική μοιάζει η περίπτωση απάτης με θύμα μία γυναίκα από την περιοχή της Γέρας την οποία έκαναν άτομα από την Κρήτη, αποκτώντας πρόσβαση εξ αποστάσεως στον τραπεζικό της λογαριασμό μέσω του κινητού της τηλεφώνου!! Μ’ αυτό τον τρόπο κατάφεραν να αποσπάσουν το ποσό των 1.030 ευρώ αποδεικνύοντας ότι πίσω από την ηλεκτρονική τραπεζική μέσω κινητών τηλεφώνων υπάρχει και η… σκοτεινή πλευρά!

Η αστυνομία της Λέσβου έσπευσε χθες να ανακοινώσει ότι έφτασε στη σύλληψη του ατόμου που επικοινώνησε με τη γυναίκα και είναι από την Κρήτη. Τα χρήματα της γυναίκας έχουν μεταφερθεί στον τραπεζικό λογαριασμό, αλλά ακόμα αυτό το σκέλος της υπόθεσης βρίσκεται υπό διερεύνηση από την αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση η σύλληψη του ατόμου δείχνει τα άριστα αντανακλαστικά της τοπικής αστυνομίας, ωστόσο αυτό είναι το ελάχιστο, καθώς το μόνο βέβαιο είναι ότι η γυναίκα δεν θα καταφέρει να πάρει ποτέ πίσω τα χρήματά της.  

Το ακόμα πιο σοβαρό είναι η φυσιογνωμία της συγκεκριμένης απάτης, καθώς η μεταφορά των χρημάτων από το λογαριασμό της παθούσας στο λογαριασμό των απατεώνων έγινε αφού κατάφεραν οι δράστες να πάρουν τον έλεγχο του κινητού της τηλεφώνου από απόσταση μέσω λογισμικού προγράμματος ώστε να κάνουν οι ίδιοι τη μεταφορά. Με απλά λόγια οι δράστες απέκτησαν τον έλεγχο του κινητού της τηλεφώνου μέσω της εφαρμογής που της προώθησαν, ώστε να βλέπουν το τηλέφωνό της σαν να το κρατούσαν οι ίδιοι στα χέρια τους, χωρίς η γυναίκα να έχει αντιληφθεί αυτό που της συνέβη.

Με την υποβοήθηση των νέων τεχνολογιών

Η σύγχρονη τεχνολογία που έχει εκμηδενίσει τις αποστάσεις και «έχει λύσει τα χέρια» των πολιτών σε πολλές περιπτώσεις, αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνη για τα προσωπικά τους δεδομένα και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κάποιες φορές. Δυστυχώς καθημερινά “ξεφυτρώνουν” νέες ηλεκτρονικές απάτες που έχουν εκατοντάδες θύματα, φέρνοντας τους χρήστες του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας μπροστά σε μεγάλες εκπλήξεις.

Μία τέτοια έκπληξη υπέστη και μια γυναίκα από τη Γέρα με την οποία επικοινώνησε άγνωστο άτομο και με πρόσχημα την υλοποίηση ασφαλιστικού – τραπεζικού προγράμματος την έπεισε για την ενημέρωσή της να «κατεβάσει» στο κινητό της τηλέφωνο μία εφαρμογή μαζί με άλλες ενημερώσεις που δέχονται οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Η γυναίκα χωρίς να μπορεί να φανταστεί τι θα ακολουθούσε αποδέχθηκε την εφαρμογή που της έστειλαν οι δράστες, με συνέπεια να αποκτήσουν τον έλεγχο του κινητού της τηλεφώνου στο οποίο είχε εγκαταστημένη η ίδια και την τραπεζική εφαρμογή e-banking (όπως οι περισσότεροι χρήστες smartphone κινητών) για να  κάνει συναλλαγές μέσω του κινητού τηλεφώνου με τις τράπεζες. 

“Δεν ξέρω, δεν είδα”

Αυτό διευκόλυνε ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τους δράστες, οι οποίοι ενεργώντας, όπως η ίδια, κατάφεραν να της αποσπάσουν από τον τραπεζικό της λογαριασμό 1.030 ευρώ. Η γυναίκα όταν κατάλαβε ότι είχαν «κάνει φτερά» τα χρήματα από το λογαριασμό της ενημέρωσε την αστυνομία, η οποία με τη σειρά της διερευνώντας την υπόθεση αξιοποίησε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, το οποίο την είχε καλέσει για το υποτιθέμενο τραπεζικό – ασφαλιστικό πρόγραμμα φτάνοντας και συλλαμβάνοντας στην Κρήτη ένα άτομο, το οποίο εν τω μεταξύ δηλώνει άγνοια για τα γεγονότα!

Το αστυνομικό τμήμα Γέρας με άμεσα αντανακλαστικά σε συνεργασία με τις άλλες αστυνομικές υπηρεσίες έφτασε στην Κρήτη, όπου οι αστυνομικές αρχές της μεγαλονήσου συνέλαβαν ένα άτομο στο οποίο καταρχάς έχει διαπιστωθεί ότι σε αυτόν ανήκει το κινητό τηλέφωνο που κάλεσε τη γυναίκα από τη Γέρα.  

Ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς το ποσό που αφαιρέθηκε δεν είναι πολύ μεγάλο, οι υποθέσεις παίρνουν το δρόμο της τακτικής δικαιοσύνης και εκδικάζονται μετά από 1 ή και περισσότερα χρόνια αν ζητηθούν αναβολές από την πλευρά των κατηγορουμένων. Ακόμα και στην περίπτωση καταδίκης του κατόχου του κινητού τηλεφώνου από το οποίο έγινε η επικοινωνία με τη γυναίκα από τη Γέρα, αν δεν έχει χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς ο δράστης, η γυναίκα δεν πρόκειται ποτέ να πάρει τα λεφτά της. Θα πρέπει να βρει κάποιο περιουσιακό στοιχείο του δράστη για να κάνει πλειστηριασμό, ο οποίος θα της κοστίσει πολλά περισσότερα από τα χρήματα που έχασε.  Κάπως έτσι η γυναίκα από τη Γέρα θα πρέπει από τώρα να ξεγράψει τα χρήματα που της έκλεψαν, όπως έχουν κάνει και άλλα θύματα επιτήδειων στη Λέσβο.  

Υπάρχει παλαιότερο περιστατικό αφαίρεσης μέσω τηλεφωνικής απάτης ποσού 5.000 ευρώ από γυναίκα στη Μυτιλήνη, η οποία δεν κινήθηκε νομικά θεωρώντας ότι θα χάσει και άλλα χρήματα με μηνύσεις, αγωγές και πλειστηριασμούς χωρίς να έχει αποτελέσματα. 

Όμως τότε η απάτη είχε γίνει «με πιο… αθώα μέσα»! Τα άγνωστα άτομα είχαν επικοινωνήσει μαζί της τηλεφωνικά, της είχαν πει για ένα μεγάλο ποσό που πράγματι περίμενε συγγενικό της πρόσωπο από τον ασφαλιστικό του φορέα και ότι έπρεπε να καταθέσει τα χρήματα του φόρου, 5.000 ευρώ, τα οποία κατέθεσε η ίδια τότε στην τράπεζα. 

Το περιστατικό τώρα στη Γέρα που ανακοίνωσε η αστυνομία και σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες έχει πραγματικά εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς δείχνει ότι τα κινητά τηλέφωνα πλέον είναι τόσο ευάλωτα ώστε να μπορεί κανείς με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα να αποκτά τον έλεγχό τους από απόσταση με την εγκατάσταση μιας ενημέρωσης από τον χρήστη του κινητού.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img