Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

“Πίσω παπά τα στέφανα” για την ΔΕΔΑΠΑΛ!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έκανε δεκτή την προσφυγή του Δήμου Δυτικής Λέσβου σχετικά με την μη συμμετοχή της ΠΕΔ Β. Αιγαίου στο πακέτο των μετοχών της Εταιρείας

“Πίσω παπά τα στέφανα” για την κατανομή του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑΠΑΛ που αποφασίστηκε το 2020 μετά από την αλλαγή του χωροταξικού χάρτη του νησιού μας. Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά δικαιώνεται ο Δήμος Δυτικής Λέσβου που είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή ότι δεν έπρεπε να κατανεμηθούν μετοχές στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου, μέσω της οποίας εξελέγησαν στη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας και κατόπιν στην Διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ ο Γιάννης Βατός και ο Δημήτρης Βαρβαγιάννης. Κατ’ επέκταση, οι δύο Δήμοι πρέπει να ορίσουν νέους εκπροσώπους – Δημοτικούς Συμβούλους, ενώ ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της αλλαγής σύνθεσης στη Γ.Σ. και στο Δ.Σ. με την αλλαγή των δεδομένων.

Το θέμα αυτό βρίσκεται πρώτο στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα ως συμπληρωματική κατανομή μετοχικού κεφαλαίου του Δήμου Μυτιλήνης στη ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου, Στρατή Κύτελη, με προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης έγινε η κατανομή των 5.691 μετοχών του Δήμου Μυτιλήνης που αποτελούν το 66,95% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου. Στη συνέχεια, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου έγινε η κατανομή του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑΠΑΛ ως εξής:

  • Δήμος Μυτιλήνης 5.691 μετοχές
  • Δήμος Δυτικής Λέσβου 2.809 μετοχές
  • ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου 1.500 μετοχές

Το σύνολο είναι 10.000 μετοχές και μετοχικό κεφάλαιο 600.000 ευρώ.

Αν και με απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών, απορρίφθηκε το 2020 η ειδική διοικητική προσφυγή του Δήμου Δυτικής Λέσβου κατά της παραπάνω απόφασης και ειδικά για το σκέλος της κατανομής μετοχών στην ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, η Δημοτική Αρχή δεν έκανε πίσω αλλά κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, που αποφάσισε να ακυρωθούν όλες οι προηγούμενες αποφάσεις της ΑΔΑ και του Υφυπουργού Εσωτερικών.

Νέα κατανομή

Με νέα απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου έγινε εκ νέου η κατανομή του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε προς συμμόρφωση στην δικαστική απόφαση, η οποία έχει ως εξής:

  • Δήμος Μυτιλήνης 6.695 (επιπλέον 1.004 μετοχές) και 
  • Δήμος Δυτικής Λέσβου  3.305 μετοχές (επιπλέον 496 μετοχές)

Η κατανομή έγινε και πάλι με πληθυσμιακό κριτήριο.

Με βάση τα νέα δεδομένα, ο Στρατής Κύτελης θα εισηγηθεί οι επιπλέον 1.004 μετοχές του Δήμου Μυτιλήνης στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. να εκπροσωπούνται από τον Γιάννη Βατό, με 604 μετοχές και τον Δημήτρη Βαρβαγιάννη με 400 μετοχές.

Ο Άρ. Ελευθερίου

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Άρης Ελευθερίου, που επέμενε ότι δεν ήταν σύννομη η κατανομή μετοχών στην ΠΕΔ Β. Αιγαίου, σχολίασε για την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου: «Ως Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου αντιτάχθηκα στον τρόπο κατανομής των μετοχών της ΔΕΔΑΠΑΛ που προωθούσε ο Δήμος Μυτιλήνης, υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου στη Διοίκηση και στα έσοδα της ΔΕΔΑΠΑΛ είναι παράνομη και δεν δικαιούται να έχει μετοχές, οι οποίες έπρεπε να κατανεμηθούν στο Δήμο Μυτιλήνης και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Κατέθεσε με υπόμνημά μου ο Δήμος Δυτικής Λέσβου τις απόψεις μου στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος τις απέρριψε, το ίδιο έπραξε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στην κατατεθείσα προσφυγή, με αποτέλεσμα η ΠΕΔ να λάβει, χωρίς να δικαιούται, σε βάρος του Δήμου Δυτικής Λέσβου, 1.500 ανώνυμες μετοχές της ΔΕΔΑΠΑΛ, και να συμμετέχει με δύο Συμβούλους στη Διοίκηση της Εταιρείας. Η εμμονή στο δίκαιο και τη νομιμότητα έφερε αποτελέσματα. Η ασκηθείσα προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έγινε δεκτή. Ακύρωσε την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, αφαίρεσε τις μετοχές από την ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου και έλαβε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου 496 επιπλέον μετοχές. Αναμένεται ως εκ τούτου, η συμμόρφωση των ενδιαφερομένων και η διαφορετική συμμετοχή του Δήμου μας, τόσο στη Διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ, όσο και στα έσοδα».

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις