Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

“Πίσω παπά τα στέφανα” για τους Δήμους

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας οι διατάξεις που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2019 για την μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, καθώς και η συγκρότηση των Επιτροπών αυτών με (πλασματικές) πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των Δημάρχων. Όπως σχολιάζει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για αποφάσεις-κόλαφο για τις κομβικότερες εκ των κυβερνητικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων των Δήμων, με την υπόθεση να παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Οι επίμαχες διατάξεις «παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού», έκρινε κατά πλειοψηφία το Γ’ Τμήμα. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, «η απόφαση αυτή αποτελεί πλήγμα για τον “πυρήνα” του δόγματος της κυβερνητικής πολιτικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με τους πρώτους νόμους που πέρασε η κυβέρνηση Ν.Δ. το καλοκαίρι του 2019, ένα σύνολο αποφασιστικών αρμοδιοτήτων των Δημοτικών Συμβουλίων μεταφέρθηκε κυρίως στις Οικονομικές Επιτροπές (και κατά δεύτερον στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής). Επιπλέον με τις κυβερνητικές διατάξεις οι Δημοτικές Αρχές απέκτησαν κατασκευασμένη πλειοψηφία (60%) στις Επιτροπές, ακόμα και αν αποτελούσαν μειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών του Μαΐου του 2019 με την απλή αναλογική των δύο γύρων (αυτό συνέβη σε 231 από τους 332 Δήμους της χώρας)».

Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι οι εν λόγω διατάξεις ψηφίστηκαν πριν αναλάβουν καθήκοντα οι νεοεκλεγείσες Δημοτικές Αρχές και εφαρμόστηκαν από την αρχή της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας, την 1η Σεπτεμβρίου 2019:  «Το αποτέλεσμα ήταν ακόμα και αποφάσεις με σημαντικό οικονομικό βάρος να μεταφέρονται από τα κορυφαία πολιτικά όργανα των Δήμων και τα ανοιχτά στους πολίτες Δημοτικά Συμβούλια, στις  κλειστές στους δημότες και στα ΜΜΕ, Οικονομικές Επιτροπές. Έχοντας πλασματική πλειοψηφία οι Δημοτικές Αρχές, απέκτησαν το αντιδημοκρατικό προνόμιο να περνούν κάθε εισήγησή τους, ενώ η αντιπολίτευση περιορίστηκε σε ρόλο παρατηρητή. Κριτική στις παραπάνω διατάξεις έχει ασκηθεί ακόμα και από Δημάρχους προσκείμενους στη Ν.Δ.».

Με αφορμή αυτή την απόφαση, η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζει και την αύξηση του ποσού των απευθείας αναθέσεων σε 60.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ που ήταν), και τον χρόνο των  απευθείας προσλήψεων σε 8 μήνες (από 3 μήνες που ήταν), υποκαθιστώντας τα Δημοτικά Συμβούλια. «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τώρα και αυτή η απόφαση του ΣτΕ ήρθε να τον δικαιώσει, κατόπιν της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσαν και υποστήριξαν επιτυχώς οι αυτοδιοικητικοί και νομικοί, Αντώνης Μαρκούλης, επικεφαλής της παράταξής μας στο Δήμο Βέροιας και ο Δημοτικός Σύμβουλος, Κωνσταντίνος Τροχόπουλος. Η νέα προοδευτική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που θα προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία, θα καταργήσει αυτές τις απαράδεκτες διατάξεις. Θα  προχωρήσει στη συνέχεια, σε συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση, σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει τη δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ με νέες αρμοδιότητες, πόρους και προγράμματα, όπως ο “Φιλόδημος”, το πιο επιτυχημένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις