Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πλημμύρες, κατολισθήσεις και εγκλωβισμοί

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


“Στον ύπνο” έπιασε τους μετεωρολόγους το νέο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε το νησί μας από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι χθες τα ξημερώματα, προκαλώντας ζημιές σε δημόσιες υποδομές αλλά και σε ιδιωτική περιουσία. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις είχαν ως συνέπεια να εγκλωβιστεί ένας ηλικιωμένος οδηγός μέσα στο αυτοκίνητό του, στον δρόμο Καλλονής – Άγρας και να υποστεί ζημιές το όχημα από τις κατολισθήσεις. Την ίδια ώρα, νεφροπαθής από την Άγρα που έπρεπε να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση μεταφέρθηκε με τζιπ 4Χ4 στο Νοσοκομείο, όταν οι συγγενείς του διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να κινηθούν με απλό ΙΧ στον δρόμο, που ήταν γεμάτος πέτρες και φερτά υλικά. 

Στον αέρα καλώδια ρεύματος και τηλεπικοινωνιών

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και τα συνεργεία Πολιτικής Προστασίας, με τον Αντιδήμαρχο, Ανδρέα Αξή, βρίσκονταν επί ποδός από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, βλέποντας ότι η ένταση της βροχής δυνάμωνε, όπως και η ένταση των ανέμων. Τα ποτάμια έφθασαν στο όριο της υπερχείλισης από τον τεράστιο όγκο νερού και λίγο έλειψε να πλημμυρίσει όλο το λεκανοπέδιο της Καλλονής. Η Σκάλα Καλλονής μετατράπηκε σε μια τεράστια λίμνη, ενώ γύρω στις 3 τα ξημερώματα διεκόπη η κυκλοφορία στον δρόμο προς Παράκοιλα από τις καταπτώσεις βράχων, αλλά επενέβη ο Δήμος και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.

Βράχια και πέτρες μέσα στους δρόμους

Ο Δήμος ειδοποίησε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και στελέχη από τις Υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων βρέθηκαν στον δρόμο Καλλονής – Άγρας για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των ζημιών. Οι Αντιπεριφερειάρχες, Κώστας Αρώνης και Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής, συντόνισαν τις εργασίες αποκατάστασης μέχρι χθες το μεσημέρι, ενώ παράλληλα καταγράφηκαν οι ζημιές για να συνταχθούν μελέτες και να εκτελεστούν οι αναγκαίες εργασίες, όπως στη θέση Βαρύ, όπου οι κατολισθήσεις κατέστρεψαν τμήμα του οδοστρώματος πάνω από παλιό γεφύρι και παρέσυραν δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών. Στο σημείο αυτό έχει τοποθετηθεί σήμανση για την απαγόρευση διέλευσης από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας μέχρι να αποκατασταθεί ο δρόμος.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Αρώνης, «βρεθήκαμε επί τόπου στις περιοχές που επλήγησαν και τα μηχανήματα άνοιξαν γρήγορα τους δρόμους για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως συνέπεια να πέσουν στους δρόμους βράχια και διάφορα φερτά υλικά, τα οποία καθαρίσαμε, ενώ μεγαλύτερη είναι η ζημιά στο γεφύρι όπου ο δρόμος έχει διαβρωθεί και απαιτείται η εκπόνηση μελέτης για την ασφαλή αποκατάστασή του».

Το ετοιμόρροπο κτίσμα που κατέρρευσε στη Λαγκάδα

Από την κακοκαιρία δεν γλίτωσε ούτε η Μυτιλήνη, αλλά οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στην αγροτική οδοποιία και όχι σε επαρχιακούς ή δημοτικούς δρόμους. Τα ξημερώματα της Τρίτης κατέρρευσε τοίχος από ετοιμόρροπο κτίσμα στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, στη Λαγκάδα. Οι πέτρες έπεσαν στον κεντρικό δρόμο προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία μέχρι να επέμβει ο Δήμος που καθάρισε το οδόστρωμα.

spot_img

More articles

spot_img