Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

«Πληρώνουμε μέχρι 15 Μαρτίου»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Τα αντανακλαστικά των κυβερνώντων στη Λέσβο και την Αθήνα ενεργοποίησε το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου στο φύλλο της Τετάρτης, με τίτλο «Πληρώστε επιτέλους τους ελαιοπαραγωγούς», όπου αναφέραμε ότι οι πληρωμές μετατίθενται για το Μάρτιο καταγράφοντας την καθυστέρηση που παρατηρείται στο να προχωρήσουν οι τυπικές διαδικασίες και οι έλεγχοι για να ανοίξει ο δρόμος και να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων η έκτακτη στρεμματική ενίσχυση, λόγω του γενικότερου μπάχαλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Πρόκειται για την έκτακτη στρεμματική ενίσχυση του κανόνα de minimis και θα ανέλθει σε κάτι περισσότερο από 21 ευρώ το στρέμμα για όλους τους ελαιοπαραγωγούς, τόσο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όσο και τους ετεροεπαγγελματίες, αρκεί να κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ. Το ποσό της στρεμματικής ενίσχυσης – η οποία επαναλαμβάνουμε είναι πρόσθετη και όχι αυτή που καταβάλλεται ούτως ή άλλως για τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους – είναι σημαντικό και θα λειτουργήσει ως τονωτική ένεση για τον αγροτικό πληθυσμό του τόπου μας. Κι αυτό ιδιαίτερα για την περίοδο αυτή, που βρισκόμαστε στο τελευταίο μέρος της συγκομιδής της ελιάς και οι αγρότες χρειάζονται χείρα βοηθείας για τις καλλιεργητικές εργασίες που ακολουθούν μετά τη συγκομιδή, όπως είναι τα λιπάσματα και τα κλαδέματα. 

Η στρεμματική ενίσχυση σε συνδυασμό με την εξαιρετική τιμή παραγωγού φέτος για το ελαιόλαδο τροφοδοτούν ένα θετικό περιβάλλον για τους ελαιοπαραγωγούς, που για πρώτη φορά και λόγω τιμής λαδιού αλλά και της έκτακτης ενίσχυσης «θα πιάσουν καλά λεφτά στα χέρια τους» και αυτό θα έχει αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, καθώς το χρήμα θα πέσει στην αγορά.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, τον περασμένο Δεκέμβριο φέρνοντας στη Λέσβο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, ουσιαστικά βοήθησε στο να «ξεκολλήσει» η βαλτωμένη μέχρι τότε πληρωμή της στρεμματικής ενίσχυσης, καθώς ενώ το Φεβρουάριο του 2022 ο προκάτοχός του Σπήλιος Λιβανός είχε δεσμευτεί για την πληρωμή της ενίσχυσης, 10 μήνες αργότερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ενώ από τότε είχε αλλάξει η ηγεσία «έκανε πως δεν καταλαβαίνει». Σε αυτό το σημείο υπεισήλθε ο κ. Αθανασίου φέρνοντας τον Υπουργό και εξασφαλίζοντας τη δέσμευσή του, το κυριότερο, την υπογραφή που έβαλε ο κ. Γεωργαντάς στην απόφαση για την πληρωμή των χρημάτων.  

Η ενίσχυση μπορούσε να είχε καταβληθεί  από τον Ιανουάριο, τελικά όμως λόγω των παλινωδιών γενικά με τις επιδοτήσεις τα τελευταία 2 χρόνια στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ελαιοπαραγωγοί έμπλεξαν στα γρανάζια του Οργανισμού και έμειναν μέχρι τώρα να περιμένουν. 

Ποιες υπεύθυνες δηλώσεις;;; 

Τελικά με χθεσινή του δήλωση ο κ. Αθανασίου ξεκαθαρίζει ότι όπως ενημερώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ  οι πληρωμές θα έχουν γίνει μέχρι 15 Μαρτίου, ενώ όπως δηλώνει ο βουλευτής με δική του παρέμβαση απλουστεύεται η διαδικασία, καθώς δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν οι δικαιούχοι υπεύθυνες δηλώσεις! Αυτό το οποίο ισχυρίζεται ο κ. Αθανασίου ακούγεται για πρώτη φορά καθώς δεν είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα το προηγούμενο διάστημα για είσπραξη του ποσού με υπεύθυνες δηλώσεις.

Ο παραπάνω ισχυρισμός του κυβερνητικού βουλευτή προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς η αναγκαιότητα υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων για να εισπράξουν οι αγρότες τη στρεμματική ενίσχυση του κανόνα de minimis ακούγεται για πρώτη φορά, δεδομένου πως δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο για καταβολή ενισχύσεων de minimis. Υπ’ αυτή την έννοια αυτό που φαίνεται περισσότερο είναι ότι ο… σκόπελος των υπεύθυνων δηλώσεων δημιουργείται τεχνητά για να παρακαμφθεί με την παρέμβαση του κυρίου Αθανασίου!  Ο οποίος θα μπορούσε να είχε μείνει στη δέσμευση για πληρωμή μέχρι τις 15 Μαρτίου και αυτό θα αρκούσε, καθώς σύμφωνα με τη δήλωση του Βουλευτή, οι αγρότες σε ένα μήνα το αργότερο θα έχουν πάρει τα λεφτά στην τσέπη και αυτό είναι το σημαντικότερο όλων.

Η δήλωση του κ. Αθανασίου μία μέρα μετά το πρωτοσέλιδο των Νέων της Λέσβου έχει ως ακολούθως: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι: Ύστερα από σύσκεψη που είχα με τους αρμόδιους φορείς, αποφασίστηκε να απλουστεύσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τη διαδικασία καταβολής στα φυσικά πρόσωπα-ελαιοπαραγωγούς της ενίσχυσης των είκοσι ενός ευρώ (21 ευρώ) ανά στρέμμα.

Δηλαδή, δεν θα απαιτηθεί η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα. 

Έτσι, μέχρι τις 15 Μαρτίου, θα καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους», αναφέρει καταλήγοντας ο κ. Αθανασίου.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img