Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Πληρώστε επιτέλους τους ελαιοπαραγωγούς

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Θύμα των καταστάσεων που έχει τροφοδοτήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, που περιμένουν εδώ και 1,5 μήνα να εισπράξουν τη στρεμματική αποζημίωση
  • Στενό μαρκάρισμα Κουφέλου στην Αθήνα, καθώς ο Αντιπεριφερειάρχης πιέζει για την επίσπευση των πληρωμών

Παρά τις διαρροές του προηγούμενου διαστήματος για πληρωμή της έκτακτης στρεμματικής ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών μαζί με την έκτακτη ενίσχυση που καταβλήθηκε στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών και συγκεκριμένα αμέσως μετά, δείχνοντας τα μέσα του Φεβρουαρίου που διανύουμε τώρα, το μπάχαλο που επικρατεί για παρατεταμένο διάστημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει να τροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο στον οργανισμό, με συνέπεια το σύνολο των πληρωμών και εκκρεμοτήτων να μετατίθεται συνεχώς προς τα πίσω και αυτό επηρεάζει και την ενίσχυση de minimis των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου, που αναμένεται με ιδιαίτερη προσμονή καθώς θα αποτελέσει σημαντική τονωτική ένεση.

Σε καθημερινή σχεδόν βάση τα Νέα της Λέσβου δέχονται τηλεφωνήματα από ελαιοπαραγωγούς των χωριών που μας ρωτούν να τους ενημερώσουμε για τις πληρωμές της στρεμματικής ενίσχυσης, η οποία κυμαίνεται σύμφωνα με την κατανομή σε κάτι περισσότερο από 21 ευρώ το στρέμμα και όχι μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά και για τους ετεροεπαγγελματίες. Ωστόσο η ενίσχυση υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να είχε πληρωθεί  το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο, όμως ο ΟΠΕΚΕΠΕ άφησε στα μετόπισθεν αυτή την υποχρέωση που αφορά μόνο τη Λέσβο, προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα με τις άλλες υποχρεώσεις, όπως εν προκειμένω της έκτακτης ενίσχυσης σε όλους τους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.  

Είναι ενδεικτικό πως ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα επίσημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων ώστε να ακολουθήσουν δεύτερες πληρωμές για τους απορριπτόμενους κτηνοτρόφους, για να εισπράξουν την έκτακτη ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, μέχρι χθες πληρωμές δεν είχαν γίνει και είναι άγνωστο πότε θα γίνουν. Με άλλα λόγια ενώ το Υπουργείο ανακοίνωσε εδώ και μία εβδομάδα ότι είναι έτοιμο να πληρώσει τις ενστάσεις τίποτα δεν έχει γίνει από αυτά και όσο δεν κλείνει η έκτακτη ενίσχυση των κτηνοτρόφων, τόσο προς τα πίσω μετατίθεται η καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι οι πληρωμές για τη στρεμματική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών μετατίθενται για το μήνα Μάρτιο, εκτός και αν αλλάξει κάτι και επισπευσθούν οι διαδικασίες μετά το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας όπου αναδεικνύουμε την καθυστέρηση.  Στο σενάριο πληρωμών του Μαρτίου φαίνεται να συγκλίνει με τις εκτιμήσεις του και ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος, ο οποίος ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρακολουθεί στενά το όλο ζήτημα και το έχει θέσει σε αρχικό στάδιο ενώπιον του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου από το καλοκαίρι του 2021, ώστε να φτάσουμε τώρα στην πληρωμή των αποζημιώσεων.

Από κοντά ο Κουφέλος

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Πανάγος Κουφέλος, παρακολουθεί στενά από το Δεκέμβριο τις εξελίξεις με τις πληρωμές της στρεμματικής ενίσχυσης του κανόνα de minimis στους ελαιοπαραγωγούς μας, καθώς η ένταξη της Λέσβου στο πρόγραμμα αποζημίωσης για την ακαρπία της περιόδου 2020-2021 οφείλεται εν πολλοίς –  πέραν των ενεργειών του κυβερνητικού Βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου –  στη συντονισμένη δουλειά που έγινε στην Περιφέρεια και εν προκειμένω από τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, όπου ο ίδιος προΐσταται σε συνεργασία με τα στελέχη του ΕΛΓΑ  για την παροχή των στοιχείων που τεκμηριώνουν το αίτημα της περιοχής μας.  

Υπ’ αυτήν την έννοια ο κ. Κουφέλος συνεχίζει να παρακολουθεί την εξέλιξη των ελέγχων από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι να γίνουν οι τελικές πληρωμές. Απαντώντας χθες στα Νέα της Λέσβου ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «παρακολουθούμε καθημερινά την εξέλιξη των ελέγχων και των διαδικασιών που ακολουθούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι την ολοκλήρωση των πληρωμών, καθώς αν θέλετε μέσα από αυτή τη διαδικασία δικαιώνεται και η στρατηγική που ακολουθήσαμε ως Περιφερειακή αρχή φέρνοντας στη Λέσβο τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και αναδεικνύοντας αποτελεσματικά το ζήτημα της ακαρπίας, για το οποίο τεκμηριώσαμε  το αίτημά μας και ανοίξαμε το δρόμο για τις αποζημιώσεις υπό τη μορφή των στρεμματικών ενισχύσεων.  Φυσικά δεν θα παραλείψω να αναφερθώ στον κρίσιμο ρόλο του Βουλευτή κ. Αθανασίου προς τον Υπουργό Γιώργο Γεωργαντά τον περασμένο Δεκέμβριο, τον οποίο έφερε στη Λέσβο βάζοντας το όλο θέμα στην τελική ευθεία, καθώς όπως γνωρίζετε τότε εκδόθηκε η τελική απόφαση. Αν και περιμέναμε εντός του Φεβρουαρίου να γίνουν οι πληρωμές, θεωρώ ότι λόγω του φόρτου που έχει αυτό το διάστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ να διευθετήσει τις εκκρεμότητες με τις ενστάσεις των κτηνοτρόφων, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν πληρωμές υπόλοιπων επιδοτήσεων, ενδεχομένως η στρεμματική ενίσχυση να καταβληθεί μέσα στον Μάρτιο στους ελαιοπαραγωγούς μας. Σε ό,τι μας αφορά συνεχίζουμε να πιέζουμε για την επίσπευση των διαδικασιών με την ελπίδα μήπως έχουμε τις πληρωμές προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Όπως γνωρίζετε γι’ αυτά τα θέματα προβλέπονται συγκεκριμένες τυπικές διαδικασίες που μεσολαβούν μέχρι τις πληρωμές για να είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατοχυρωμένος και ως εκ τούτου εμείς εκεί που μπορούμε να πιέσουμε – και αυτό κάνουμε – είναι η επίσπευση αυτών των διαδικασιών», είπε ο κ. Κουφέλος.

Με την ευκαιρία ο Αντιπεριφερειάρχης υπενθύμισε ότι αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τις έκτακτες ενισχύσεις στην αλιεία, καλώντας τους ψαράδες που έχουν τυχόν απορίες να απευθυνθούν στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής – Τμήμα Αλιείας για να ενημερωθούν. «Είναι μία περίοδος που όπως και εσείς διαπιστώνετε «τρέχουν» διάφορα Μέτρα για πληρωμές στον πρωτογενή τομέα με ενισχύσεις, καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τις κατευθύνσεις και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έρχεται να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα, όλους τους κλάδους, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι μας και ψαράδες, όσο αυτό είναι δυνατόν, να βοηθηθούν για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής και γι’ αυτό πιέζουμε για την επίσπευση των διαδικασιών για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, οι οποίοι με το δίκιο τους περιμένουν αυτά τα χρήματα, ειδικά τώρα που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η συγκομιδή και χρειάζονται ρευστότητα και για τις καλλιεργητικές εργασίες», είπε καταλήγοντας ο Αντιπεριφερειάρχης.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img