Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Πλήθος κόσμου για τη Μαρία Ευθυμίου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το απόγευμα της Τρίτης την ομιλία της καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του κεντρικού κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη και την παρακολούθησαν πάνω από 500 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλοί εκπρόσωποι φορέων της Λέσβου. 

Την βραδιά χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κουτουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του κτιρίου ως χώρου φιλοξενίας ορφανών παιδιών και των προσφύγων της Μικράς Ασίας, ενώ τόνισε την αλλαγή που έφεραν οι Μικρασιάτες Έλληνες στην εξέλιξη του νεοελληνικού κράτους φέρνοντας μαζί τους ήθη, έθιμα και καλλιέργεια πνεύματος.

«Τα 100 χρόνια είναι πολύ «λίγα» για να ξεχάσουμε, αλλά ταυτόχρονα ικανά «πολλά» για να αναλογιστούμε και να αξιολογήσουμε. Να αναλογιστούμε τη σφοδρότητα του βίαιου ξεριζωμού του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, αλλά και να αξιολογήσουμε τη σημαντική συμβολή του προσφυγικού ρεύματος των Ελλήνων που κατέκλυσαν κατά χιλιάδες – μεταξύ άλλων – και τα ελληνικά νησιά μέχρι και την Κρήτη, αναζητώντας νέο σπίτι, νέο τόπο για να τους χωρέσει και μια νέα κοινωνία για να μεγαλουργήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε, δε, πως η σύγχρονη ελληνική ιστορία, οι διαχρονικές σχέσεις με τη γείτονα χώρα, αλλά και η ανάγνωση των διεθνών σχέσεων στο σύγχρονο κόσμο έχει διδάξει ή πρέπει να διδάξει τους ηγέτες των χωρών, αλλά και τις κοινωνίες τους, να μην λαμβάνουν αποφάσεις ή να πορεύονται «εν βρασμώ». «Το παιχνίδι στη σκακιέρα είναι σαφές και συγκεκριμένο. Στο τέλος-τέλος η στρατηγική μετράει και όχι ο παρορμητισμός και οι απειλές», σημείωσε ο κ. Κουτουλάκης κατά τον χαιρετισμό του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τις μουσικές χορωδίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μόριας και του Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων και συνδιοργανώθηκε με τον φορέα Culture 4 All και την πρωτοβουλία της κ. Αρχοντίδου – Αργύρη.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση διατίθεται και μέσω του καναλιού της Γενικής Γραμματείας στο YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC6KY3D6OOGy4oLk1eE1UZew

spot_img

More articles

spot_img