Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Πλωμάρι – Φώκαια σε 1 ώρα!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Ολοκληρώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη λειτουργία του λιμανιού στο Πλωμάρι ως πύλη εισόδου τουριστών από τα απέναντι παράλια, ενώ επίκειται η επίσκεψη της λεσβιακής αντιπροσωπείας στη Σμύρνη
  • Στόχος να ξεκινήσουν από φέτος τα δρομολόγια ανοίγοντας νέες προοπτικές για τον τουρισμό του Πλωμαρίου και όλης της Λέσβου

Τα εγκαίνια της πύλης εισόδου Σένγκεν στο Πλωμάρι μέσα στο φετινό καλοκαίρι προγραμματίζουν ο Δήμος Μυτιλήνης και το Λιμενικό Ταμείο, όπως προκύπτει από την έντονη κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα για την έναρξη της λειτουργίας του σημαντικού αυτού έργου. Μετά από αρκετά εμπόδια και καθυστερήσεις και με την βοήθεια του Βουλευτή του Νομού μας, Χαράλαμπου Αθανασίου αλλά και της Περιφέρειας, που ανέλαβε την προμήθεια των οικίσκων που θα στεγάσουν τις Υπηρεσίες, η Δημοτική Αρχή επιδιώκει να κόψει την κορδέλα που θα ανοίξει νέες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης για το Πλωμάρι και ολόκληρη τη Λέσβο, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την σύνδεση με τα απέναντι παράλια.

Οι οικίσκοι που θα στεγάσουν τα γραφεία της Αστυνομίας, του Τελωνείου και του Λιμεναρχείου προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία της πύλης βρίσκονται στην θέση τους και πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν οι ηλεκτρολογικές και υδραυλικές συνδέσεις. Το μόνο που εκκρεμεί είναι η προμήθεια του εξοπλισμού, γραφεία, Η/Υ, κλπ. που αναμένεται να τοποθετηθούν στους οικίσκους μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όπως ενημερώθηκε την Παρασκευή από το Υπουργείο Οικονομικών ο Χ. Αθανασίου. 

Στη συνέχεια, θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η ίδρυση της νέας πύλης για να ξεκινήσει την λειτουργία της. «Τρέχουμε κι αυτό το έργο και ευελπιστούμε ότι θα γίνουν τα εγκαίνια της πύλης στο Πλωμάρι μέσα στον Ιούνιο», δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Βουλευτής της ΝΔ και συνέχισε: «Πιθανολογώ ότι τον Ιούλιο θα έχουμε τα πρώτα δρομολόγια με την Φώκαια και αυτός είναι ο στόχος μας για να ανοίξει μια ακόμη γραμμή σύνδεσης που θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας».

Κρίσιμες οι επαφές στη Σμύρνη

Είναι γεγονός ότι με την ίδρυση και την λειτουργία της νέας πύλης στο Πλωμάρι έρχεται πιο κοντά η σύνδεση της Λέσβου με την Σμύρνη και μάλιστα πριν μερικούς μήνες ο Δήμαρχος της τουρκικής πόλης είχε εκφράσει την πρόθεση δρομολόγησης καταμαράν στην συγκεκριμένη γραμμή. Αυτό το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει η λεσβιακή αντιπροσωπεία, η οποία επρόκειτο να επισκεφθεί τη Σμύρνη την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ανέβαλλε την επίσκεψή της λόγω των καιρικών συνθηκών. 

Όπως έγραψαν τα “Νέα της Λέσβου”, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, μαζί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Βαγγέλη Μυρσινιά, τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, Δημήτρη Αβαγιανό, τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτη Χατζηκυριάκο και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννη Μουτζούρη, θα έχουν επαφές με τοπικούς φορείς της Σμύρνης για την επικείμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση από τη Levante Ferries, της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη από τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της λεγόμενης «γραμμής φιλίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Η λεσβιακή αντιπροσωπεία θα καταθέσει στους παράγοντες της Σμύρνης την πρόταση να αποτελέσει η Λέσβος ενδιάμεσο σταθμό αυτής της γραμμής, καθώς αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά και την περιοχή μας, που θα έχει σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και με τη Σμύρνη και από αυτό μπορεί να έχει οφέλη και η τούρκικη αγορά, δεδομένου ότι και οι τουρίστες της Λέσβου μπορούν να συνδυάζουν το ταξίδι τους και με επίσκεψη στη Σμύρνη, πέραν και του τοπικού πληθυσμού που θα αξιοποιήσει τουριστικά τη σύνδεση, αλλά και των Τούρκων που θα βρεθούν στη Λέσβο ευκολότερα από την περιοχή της Σμύρνης. 

Ουσιαστικά οι τοπικοί φορείς θα ζητήσουν τη στήριξη του αιτήματος από την Αυτοδιοίκηση και τους επιμελητηριακούς φορείς της Σμύρνης, ενώ ταυτόχρονα θα τεθεί εναλλακτικά και η απευθείας σύνδεση της Σμύρνης με τη Λέσβο και το Πλωμάρι με δρομολόγιο καταμαράν.  

Την ικανοποίησή του για την δημιουργία της νέας πύλης εξέφρασε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πλωμαρίου, Δημήτρης Βαρβαγιάννης: «Πράγματι, το σημαντικό αυτό έργο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και προγραμματίζουμε τα εγκαίνια μέσα στο καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα αίτημα και μια προσπάθεια δεκαετιών, που επιτέλους ευοδώθηκε και ανοίγει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη του Πλωμαρίου και όχι μόνο. Έχουν γίνει κάποιες επαφές και στο παρελθόν με τους Δημάρχους από τα απέναντι παράλια και στην επικείμενη επίσκεψή μας θα προτείνουμε να υπάρξει αυτή η συνεργασία προς όφελος και των δύο πλευρών».

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις