Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Πλούσιο το πρόγραμμα του Αγιασώτικου Καρναβαλιού

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


 • «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος συνεχίζουμε με την ίδια όρεξη και μεράκι τις αποκριάτικες εκδηλώσεις στο χωριό μας, και γι’ αυτό χρειαζόμαστε την στήριξη των τοπικών αρχών», δηλώνει η Διαμάντω Ρουγκέλλη 
 • Σε ένδειξη συμπαράστασης σε καρκινοπαθή κάτοικο Αγιάσου που υποβάλλεται σε θεραπεία, στον πάγκο των εδεσμάτων θα γίνεται συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ θα υπάρχει κουμπαράς αλληλεγγύης

Έπειτα από τρία χρόνια περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, το Αγιασώτικο Καρναβάλι επιστρέφει «δυναμικά» στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού μας. Συγκεκριμένα για φέτος ο Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο Σάτυρος», το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», η Κοινότητα Αγιάσου και η ΑΜΚΕ Visit Agiasos, ετοιμάζουν για το κοινό της Λέσβου και τους επισκέπτες εκείνων των ημερών πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, εμπλουτισμένο με παράλληλες δράσεις, ταυτόχρονα με την παρέλαση των αρμάτων με τους καρναβαλιστές. 

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος συνεχίζουμε με την ίδια όρεξη και μεράκι τις αποκριάτικες εκδηλώσεις στο χωριό μας, αναβιώνοντας και συντηρώντας έθιμα που οι ρίζες τους χάνονται στο χρόνο. Φέτος η πρωτοτυπία των εκδηλώσεων έγκειται στις παράλληλες δράσεις που θα «τρέχουν» κυρίως την Κυριακή της Τυροφάγου και με αποκορύφωμα, όπως συμβαίνει παραδοσιακά στην Αγιάσο, την Καθαρά Δευτέρα», σημειώνει η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγιάσου, Διαμάντω Ρουγκέλλη, ενώ προσθέτει ότι «για την συντήρηση των καρναβαλικών εθίμων είναι απαραίτητη η αρωγή τόσο των τοπικών αρχών όσο και της Πολιτείας, οι οποίοι ευελπιστούμε ότι και φέτος θα πράξουν τα δέοντα». 

 

Διαγωνισμός για… σατιρογράφους!

Εν όψει των φετινών Αποκριών, μια πρωτότυπη ιδέα για την ανάδειξη νέων σατιρογράφων, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η Αγιάσος, είχε ο συγγραφέας-ερευνητής του Αγιασώτικου Καρναβαλιού, και εξέχουσα μορφή στα αποκριάτικα δρώμενα του τόπου, Παναγιώτης Κουτσκουδής

Όπως μας είπε ο κ. Κουτσκουδής: «Όντας ο ίδιος σατιρογράφος, και βλέποντας με την πάροδο των χρόνων ότι οι παλαιότεροι σατιρογράφοι «φεύγουν», σκέφτηκα ότι ένας διαγωνισμός με ηθικό κίνητρο κυρίως  θα παρακινούσε τους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου να συνεχίσουν την παράδοση της αγιασώτικης σάτιρας». 

Έτσι ομάδες μαθητών από κάθε τάξη θα γράψουν καρναβαλικούς στίχους στην ντοπιολαλιά πάνω σε θέματα της επικαιρότητας. Τα έπαθλα θα είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που θα παραμείνει στο σχολείο (στη νικήτρια τάξη), βιβλία με την ιστορία του Αγιασώτικου Καρναβαλιού και τιμητικοί έπαινοι συμμετοχής. Η βράβευση θα γίνει την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, στην αποκριάτικη σχολική γιορτή, κατά την οποία εκφωνούνται παραδοσιακά οι ετήσιες μαθητικές σάτιρες.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα στο Γυμνάσιο Αγιάσου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας δράσης «Ιμτσούνις. Η μάσκα ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας», που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15/1- 25/1/23 από την ΑΜΚΕ Visit Agiasos. Στο πλαίσιο της δράσης με θέμα «Η αποκριάτικη μάσκα και αμφίεση στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας και στην Αγιάσο της Λέσβου» θα γίνει διαδικτυακή συνεργασία μέσω ανταλλαγής απόψεων και υλικών μεταξύ του Μιχείου Γυμνασίου της ελληνικής κοινότητας Αντίς Αμπέμπα-Αιθιοπίας και του Γυμνασίου Αγιάσου.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα

 • Τσικνοπέμπτη 16/2, Τσίκνισμα στο Δημαρχείο από την Κοινότητα Αγιάσου.
 • Κυριακή, 18/2 στις 10 το βράδυ, μασκέ πάρτι στην καφετέρια UPTOWN στο Σταυρί από τον «Σάτυρο».
 • Παρασκευή 24/2 βράβευση των μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου Αγιάσου που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό αποκριάτικης σάτιρας, στο πλαίσιο της αποκριάτικης σχολικής γιορτής.
 • Σάββατο 25/2, παιδικό μασκέ πάρτι στο Δημοτικό Πάρκο ή (σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών) στη Σκηνή του Θεάτρου του Αναγνωστηρίου, μια διοργάνωση του Τμήματος Εικαστικών Αναγνωστηρίου Αγιάσου.
 • Κυριακή της Τυροφάγου, 26/2 θα υπάρξουν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
 • Στις 11:00 στο Δημοτικό Πάρκο διοργανώνονται δημιουργικές κατασκευές οικολογικού χαρακτήρα για μικρούς και μεγάλους με την Γιούλα Κουτσούμπου από το Humade Crafts Workshop. Ακόμη θα γίνει συγκέντρωση φαρμάκων που δεν χρειάζονται οι κάτοχοί τους και παράδοσή τους στο μη κερδοσκοπικό φορέα givemed, για να τα διαθέσει σε άτομα ευάλωτων ομάδων, ενώ, τέλος, θα υπάρχει καρναβαλική μουσική και χορός (όλες οι δράσεις διοργανώνονται από το «Visit Agiasos»). 
 • Στις 14.00 Πατινάδα στους δρόμους του χωριού με ντόπια μουσική κομπανία και αναβίωση του εθίμου της Περικεφαλαίας (Οργάνωση: Αναγνωστήριο Αγιάσου – «Σάτυρος»).
 • Στις 15:00 ο αγερμός θα καταλήξει στην Πλατεία Αγοράς, όπου θα παρουσιαστεί το καρναβαλικό συγκρότημα «Η άγρια φυλή από τη Μπουτσου-άνα» (Οργάνωση: «Σάτυρος»).

Παράλληλα στον κόσμο θα προσφέρεται δωρεάν παραδοσιακό ρυζόγαλο, προσφορά της οικογένειας Μιχάλη Π. Δελόγκου και της καφετέριας «Το σοκάκι». (Οργάνωση: ΣΑΤΥΡΟΣ – Κοινότητα Αγιάσου).

Λειτουργία Δημοτικού Καρναβαλικού Εκθετηρίου «ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΗΝΑΣ» (Οργάνωση: Κοινότητα Αγιάσου).

 • Καθαρή Δευτέρα, 27/2 οι εκδηλώσεις θα είναι οι εξής:
 • Στις 11.00 στο Δημοτικό Πάρκο θα υπάρξει Γαϊτανάκι (Οργάνωση: Visit Agiasos), Mουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τα Σαντούρια και το Παιδικό Χορευτικό του Αναγνωστηρίου (Οργάνωση: Αναγνωστήριο Αγιάσου – Visit Agiasos), ενώ στον κόσμο θα διανέμεται δωρεάν φασολάδα (Οργάνωση: Visit Agiasos).
 • Ακόμη οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν την έκθεση φωτογραφιών καρναβαλικών εκδηλώσεων, περιόδου 1940-2022 (Οργάνωση: «Σάτυρος» – Αναγνωστήριο).
 • Στις 12:00 στο Φουαγιέ του Αναγνωστηρίου θα λειτουργεί εργαστήρι αποκριάτικης μάσκας όχι μόνο για τα παιδιά του Τμήματος, αλλά και για τα παιδιά των επισκεπτών (Οργάνωση: Εικαστικό Τμήμα Αναγνωστηρίου).
 • Στις 15:00 οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στην Πλατεία Δημαρχείου με την παρουσίαση του συγκροτήματος «Η ωραία κοιμωμένη» (Οργάνωση: «Σάτυρος»).

Την ίδια ώρα θα προσφέρονται νηστίσιμα εδέσματα και ποτά στον κόσμο στην Πλατεία Δημαρχείου, με την ευκαιρία της έναρξης της Σαρακοστής, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο (Οργάνωση: Κοινότητα Αγιάσου – «Σάτυρος»).

Τέλος, σε ένδειξη ενεργούς συμπαράστασης στον γνωστό καρκινοπαθή και κάτοικο Αγιάσου που υποβάλλεται σε θεραπεία, στον πάγκο των εδεσμάτων θα γίνεται συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και θα υπάρχει κουμπαράς αλληλεγγύης ώστε να ενισχυθεί με κάθε τρόπο τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος και τα εγγόνια του. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img