Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Πλούσιος ο απολογισμός της Αντωνέλλη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Σε πλούσιο απολογισμό δράσεων σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου για το έτος 2022 προχώρησε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αναστασία Αντωνέλλη. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας, το 2022 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 62 δράσεις πολιτισμού, ενώ προχώρησαν οι διαδικασίες των έξι ευρωπαϊκών προγραμμάτων με συνολικό προϋπολογισμό  635.307 ευρώ, εκ των οποίων πλήρως υλοποιήθηκαν δύο ενταγμένες πράξεις, όπως σημειώνεται. 

«Υλοποιήσαμε από κοινού με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 2ο Θερινό Σχολείο στις Οινούσσες, μαθητικούς διαγωνισμούς με θέματα πολιτισμού σε συνεργασία με συλλόγους γονέων, σχολεία και συλλόγους, συμμετείχαμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου, ήμασταν συνδιοργανωτές με την Γενική Γραμματεία Αιγαίου στην συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που έγινε στην Λέσβο. Στηρίξαμε τους νέους συγγραφείς των νησιών μας με την αγορά 12 τίτλων-βιβλίων, ενώ είμαστε συμπαραγωγοί σε ταινίες-ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν σε φεστιβάλ, όπως αυτό του Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», δηλώνει η κ. Αντωνέλλη.  

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη Λέσβο, αλλά και τα άλλα νησιά, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού προχώρησε στην διοργάνωση του  Δεύτερου Φεστιβάλ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «Ανθρώπων Τέχνη 1922-2022… Από την Καταστροφή στην Δημιουργία» στη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Χίο, την Σάμο και την Ικαρία, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Μικρασιατική Καταστροφή και την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τότε.  

Η κ. Αντωνέλλη τονίζει επίσης ότι «στηρίξαμε τοπικούς Συλλόγους αναλαμβάνοντας οργάνωση και έξοδα συνδιοργανώσεων προκειμένου να συνεχιστεί η προσφορά τους στον τομέα του Πολιτισμού και από κοινού Περιφέρεια και Σύλλογοι να συνεισφέρουμε στην διατήρηση και εξέλιξη της πολιτιστικής  κληρονομιάς των νησιών μας».  

 

Δράσεις με κέντρο τη Λέσβο 

Μέσα στον εκτενή κατάλογο των δράσεων από μέρους της Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού, οι δράσεις εκείνες που αφορούν το νησί της Λέσβου είναι, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες για το 2022:

 • Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου από τις 11 έως τις 19 Αυγούστου με τίτλο «ΟΔΥΣΣΕΙΑ».
 • «Παραδοσιακές Γιορτές Αγοράς» σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, από την 21η Δεκεμβρίου έως την 29η Δεκεμβρίου.
 • Στήριξη  συμμετοχής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου στο 6ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στην Ερμούπολη της Σύρου. 
 • Συνδιοργάνωση με την Δ/νση Τουρισμού της Π.Β.Α και τον Σύλλογο «Ελαίας Νήσος Λέσβος» του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου – Φεστιβάλ για την Ελιά με τίτλο ELIA Lesvos Confest.
 • Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου της συναυλίας  «Τραγούδια μνήμης Μικράς Ασίας» στην Καλλονή και το Πλωμάρι Λέσβου με την παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα του Ωδείου Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός».
 • Παρουσίαση θεατρικής παράστασης σε συνεργασία με την Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «Οι Άστεγοι»  «Ήταν όλοι τους Παιδιά μου» του Άρθουρ Μίλερ στο Δημοτικό Θέατρο.
 • Συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ανθρώπων με διάγνωση στο φάσμα του Αυτισμού «ΣΥΝ-εξέλιξη» της 3ης Ποδηλατάδας για τον Αυτισμό.
 • Συνδιοργάνωση με τον Χορευτικό Όμιλο Μυτιλήνης “Αιολείς” για την παράσταση «Αιολίς Ανατολή, χαίρε!1922-2022, ένας αιώνας απ’ τη Μικρασιατική Καταστροφή» στο Κάστρο Μυτιλήνης. 
 • Διοργάνωση Λογοτεχνικής – Μουσικής εκδήλωσης στον αύλειο χώρο της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής «Στα βήματα της Σαπφούς…».
 • Σε συνεργασία με τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δεσμός και στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή Λέσβου έγινε η συναυλία «Μικρασιατικοί Διάλογοι».
 • Μαζί με την Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου καθώς και την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου συνδιοργανώθηκε η 33η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που διεξήχθη στην Λέσβο 5-15 Οκτωβρίου 2022.
 • Η 18η Γιορτή Κάστανου έγινε με συνδιοργάνωση με την Τοπική Κοινότητα Αγιάσου. 

Παράλληλα η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Αντωνέλλη έκανε ξεχωριστή αναφορά στις προγραμματισμένες δράσεις και την κατάθεση προτάσεων για την χρηματοδότησή τους. Σε ό,τι αφορά τη Λέσβο ειδικά, η ίδια αναφέρει ότι «προχωρήσαμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση των πράξεων των προτάσεων που είχαν εγκριθεί από την ΕΤΑΛ Α.Ε.  και αφορούν έργα στα πλαίσια του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER του ΕΠΑΛΘ 2014-2020: «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ, «Ολοκληρωμένη ανάπτυξη αγροτικών και παράκτιων περιοχών της νησιωτικής υπαίθρου». Ειδικότερα: 1) σε ό,τι αφορά την πρόταση με τίτλο “Χώρος Θερινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Κινηματογραφικών Προβολών – Προμήθεια Εξοπλισμού” με  π/ϋ 141.593,40€ που αφορά την προμήθεια εξοπλισμού (οπτικοακουστικού & ξενοδοχειακού) του πολυχώρου πολιτισμού «Αρχοντικό Γεωργιάδη»  ολοκληρώθηκε η διαδικασία.  2)Σε ό,τι αφορά την δεύτερη πρόταση με τίτλο “Θερινό Εικαστικό Εργαστήρι στη Λέσβο: Ήταν ένα Μικρό Καράβι… στη Λέσβο – Σύγχρονα Έργα – Ο Διαχρονικός Ρόλος της Θάλασσας στον Πολιτισμό της Λέσβου” με π/ϋ 40.371,95€ που αφορά την υλοποίηση – σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών – ενός θερινού εικαστικού εργαστηρίου στο Μόλυβο, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν πρότυπα σύγχρονα εικαστικά έργα (ζωγραφικής και κεραμικής) 3) Σε ό,τι αφορά την τρίτη πρόταση με τίτλο“1922-2022. H Μικρασιατική Καταστροφή – Θαλασσινή γέφυρα πολιτισμού στη Λέσβο”  με  π/ϋ 37.130,00€ ολοκληρώθηκε η διαδικασία». 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img