Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Οι τροποποιήσεις στους κανόνες για τη σεζόν 2022-23

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Διευκρινίσεις σχετικά με κάποιους κανονισμούς του ποδοσφαίρου έδωσε το IFAB στην ετήσια συνέλευσή του που πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα. Επίσημα τρεις μεγάλες αλλαγές από την προσεχή σεζόν!

Στην πρώτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Μέση Ανατολή, το IFAB – Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου – αρμόδιο για τους κανονισμούς του αθλήματος, επικύρωσε κάποιες τροποποιήσεις σχετικές με πέντε κανόνες. Η 136η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 2 Μαρτίου, έλαβε χώρα τελικά στις 13 Ιουνίου στην Ντόχα κι ουσιαστικά ενέκρινε τις τροποποιήσεις για τη σεζόν 2022/23, που είχαν ήδη προαποφασισθεί (στη συνέλευση τον περασμένο Νοέμβρη) και θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου!

Από τις συνολικά έξι τροποποιήσεις σε πέντε κανόνες του ποδοσφαίρου που αφορούν τις αλλαγές, την έναρξη κι επανέναρξη του αγώνα, τις εκτελέσεις των πέναλτι, τις αποβολές οι πιο σημαντικές είναι οι κάτωθεν:

  1. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΛΛΑΓΩΝ

Η ανάγκη για πέντε αλλαγές γεννήθηκε λόγω της πανδημίας. Τώρα πλέον γίνεται επίσημο για όλες τις διοργανώσεις που το επιθυμούν. Τα πρωταθλήματα κάθε χώρας μπορούν να το υιοθετήσουν ή όχι, αλλά στις διοργανώσεις της FIFA οι πέντε αλλαγές είναι επίσημες. Κάθε ομάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τρεις ευκαιρίες για αλλαγή, συν το ημίχρονο. Στην παράταση, η ποσόστωση των πέντε αλλαγών μπορεί να συμπληρωθεί σε περίπτωση που δεν έχει γίνει χρήση πριν, ενώ μια επιπλέον έκτη αλλαγή προβλέπεται από τους κανονισμούς

  1. ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΕΝΟΣ ΓΚΟΛ Ή ΠΡΟΦΑΝΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΓΚΟΛ

Όταν ένας παίκτης αποτρέπει ένα γκολ ή μια προφανή ευκαιρία για γκολ της αντιπάλου ομάδας κάνοντας χέρι, θα αποβάλλεται ανεξάρτητα από το πού συμβαίνει η παράβαση.

  1. ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΕΝΑΛΤΙ

Σε ό,τι αφορά τους τερματοφύλακες κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης ενός πέναλτι, η τροποποίηση αναφέρει ότι ο εκάστοτε αμυνόμενος κίπερ μπορεί να έχει μέρος του ποδιού του ακριβώς πάνω ή πίσω από τη γραμμή του τέρματος.

Σχετικά με τη διαδικασία των πέναλτι διευκρινίστηκε επίσης ότι οι αξιωματούχοι των συλλόγων μπορούν να δεχθούν προειδοποίηση ή να αποβληθούν από τους διαιτητές.

- Advertisement -

More articles

spot_img