Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Ποιος επιχειρεί να βάλει χέρι στα Κέντρα Υγείας;

  • Δήλωση της προέδρου Ελένης Μακρή με νόημα:  «Όσο είμαι πρόεδρος δεν θα επιτρέψω να αγγίξουν τις εφημερίες της μονάδας μας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας»

Πριν ακόμα συμπληρωθεί μήνας από την παραίτηση της παθολόγου και πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Ελένης Μακρή, από την θέση της αιρετής εκπροσώπου των γιατρών στη διοίκηση του νοσοκομείου και ενώ ακόμα η παραίτησή της δεν έχει γίνει αποδεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά η ίδια έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει, τα σύννεφα στις σχέσεις της με τον Διοικητή, Γιώργο Καμπούρη, πυκνώνουν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, υγειονομικοί κύκλοι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Λέσβο καταλογίζουν ωμές  παρεμβάσεις του διοικητή του νοσοκομείου στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Σε τέτοιο επίπεδο ώστε να απειληθεί τις προηγούμενες μέρες μέχρι και η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης (με άλλα λόγια να καταστεί αδύνατη η εφημερία της μονάδας κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών), προκειμένου να μπορεί ο κ. Καμπούρης να καλύπτει τις δικές του εφημερίες στα Επείγοντα του Βοστάνειου. 

Αυτό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, συνέβη σε μία προσπάθεια ανακατανομής του ιατρικού προσωπικού για την οποία μάλιστα ο κ. Καμπούρης είχε καλέσει την περασμένη Πέμπτη συνάντηση των εκπροσώπων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νοσοκομείο, αλλά τελικά η συνάντηση αναβλήθηκε, καθώς δεν υπήρχε συμμετοχή! Κάτι, που αν μη τι άλλο έρχεται να ενισχύσει τις πληροφορίες που μιλούν για έντονο παρασκήνιο και ενόχληση στα Κέντρα Υγείας για τη στάση του διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος παρότι δεν έχει αρμοδιότητα στην διοίκηση των κέντρων υγείας εντούτοις απαιτεί εφημερίες από τους γιατρούς που υπηρετούν στα χωριά και στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, ώστε να μπορεί να καλύπτει τις δικές του εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, τις προηγούμενες ημέρες τέθηκε θέμα κατάργησης της νυχτερινής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης για να εξοικονομηθούν γιατροί στην ανακατανομή που γίνεται στο διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν και να εξυπηρετούν τους κατοίκους και τα Κέντρα Υγείας και  να πάρει “μερίδιο” το νοσοκομείο για να καλύπτονται οι δικές του ανάγκες, καθώς το ίδρυμα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. 

Το παρασκήνιο γύρω από αυτές τις διεργασίες φέρεται εντονότατο και μάλιστα τη διάσωση της νυχτερινής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι την έκαναν ο ίδιος ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός και ο Υποδιοικητής με αρμοδιότητα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Περικλής Αλεβίζος, που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, απορρίπτοντας αυτούς τους σχεδιασμούς που λέγεται ότι εκπορεύονται από τον Διοικητή του νοσοκομείου.

 

Αποκαλυπτικές οι δηλώσεις της Ελένης Μακρή

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση που έκανε στα Νέα της Λέσβου η πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, παθολόγος Ελένη Μακρή: «Ενώ βρισκόμουν αυτό το διάστημα εκτός Λέσβου δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου απ’ όπου με ενημέρωναν για εξελίξεις τις οποίες θεωρούσαν ότι γνώριζα και συναινούσα, χωρίς όμως εγώ να έχω ενημερωθεί από τους εμπλεκόμενους στη Λέσβο. Σε ό,τι με αφορά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δέχτηκα την τιμή που μου έκανε το Υπουργείο Υγείας να με εμπιστευτεί και να μου αναθέσει την προεδρία των Κέντρων Υγείας Μυτιλήνης και Πλωμαρίου και των ιατρείων στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης και, όπως είναι γνωστό, από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου αγωνίζομαι για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες και σε συνεργασία με το προσωπικό μας προσπαθούμε να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός, πόσο δε να έχουμε πισωγυρίσματα!», είπε η κ. Μακρή. 

Και συνέχισε: «Θα σας το πω με μία φράση ξεκάθαρα: Όσο θα είμαι πρόεδρος στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης δεν θα επιτρέψω να οδηγηθεί η μονάδα στην κατάργηση της νυχτερινής της εφημερίας και θέλω να τονίσω ότι αυτή η θέση που εκφράζω είναι η θέση που στηρίζουν τόσο η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου όσο και το Υπουργείο Υγείας, καθώς είναι η θέση της κυβέρνησής μας να αναβαθμίσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Και δεν μπορεί να μιλάμε για αναβάθμιση με συρρίκνωση της λειτουργίας σε κρίσιμες μονάδες. Είναι σαφείς προς αυτό και οι οδηγίες του Υπουργού Υγείας και του Πρωθυπουργού μας. Νομίζω λοιπόν ότι το μήνυμα είναι σαφές πρώτα από την κυβέρνηση και μετά από την διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας και δεν θα χρειαστεί να επανέλθω. Άλλωστε δεν θέλω να φαντάζομαι ότι υπάρχει περίπτωση κάποιοι να ενεργούν σε αντίθεση με τις κυβερνητικές προτεραιότητες»,  σημείωσε με νόημα η κ. Μακρή με εμφανή την ενόχλησή της.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά το διάστημα που απουσίαζε εκτός Λέσβου χωρίς να έχει ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο, ο διοικητής του νοσοκομείου επιχείρησε να προκαλέσει μία ανακατανομή του ιατρικού προσωπικού στις εφημερίες, βάσει της οποίας θα ενισχυόταν το νοσοκομείο για να μπορεί να έχει γιατρούς στα Επείγοντα. Ταυτόχρονα όμως θα αποδυναμωνόταν το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης από το οποίο προτάθηκε να παρθούν γιατροί πρώτης γραμμής των Επειγόντων και να βάλει λουκέτο κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών και να διατεθούν σε αντάλλαγμα γιατροί άλλων ειδικοτήτων για τα τακτικά του ιατρεία.  

Εντύπωση πάντως προκαλεί η ανάμειξη του διοικητή του νοσοκομείου στην λειτουργία των Κέντρων Υγείας, καθώς εδώ και μήνες από άκρη σε άκρη στη Λέσβο υπάρχουν ψίθυροι και σχόλια σύμφωνα με τα οποία ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Καμπούρης θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα της Λέσβου, ώστε να μπορεί το νοσοκομείο να παίρνει και να δίνει γιατρούς για να παρουσιάζει ο ίδιος «πρόσωπο» στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα. Αυτό ωστόσο προϋποθέτει θυσίες από τα Κέντρα Υγείας, όπως εν προκειμένω με τη νυχτερινή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης που παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα, καθώς ο αριθμός των γιατρών είναι συγκεκριμένος και οι ανάγκες συνεχώς αυξανόμενες.

Σημειωτέον ότι η βραδινή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει έναν δεύτερο πόλο για τα Επείγοντα περιστατικά και μάλιστα αυτό ενθαρρύνονταν από τις προηγούμενες διοικήσεις του Βοστάνειου, καθώς το Κέντρο Υγείας παίρνει στις πλάτες του και, δη, με ειδικευμένους γιατρούς, δουλειά από τα Επείγοντα του νοσοκομείου, άρα μειώνει τις ουρές και την αναμονή ασθενών  στο Βοστάνειο.  

Κατά καιρούς, όπως έχουν αναδείξει τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ, έχουν γίνει και παράπονα από πολίτες που δηλώνουν ότι απευθύνθηκαν στα Επείγοντα του νοσοκομείου και δεν εξυπηρετήθηκαν, καθώς βρέθηκαν σε μεγάλη αναμονή, οπότε αναγκάστηκαν να μεταβούν στην Επάνω Σκάλα όπου τους είδε γιατρός άμεσα από το Κέντρο Υγείας.

Υπ’ αυτήν την έννοια το να επιδιώκεται από υγειονομικούς κύκλους της Λέσβου η υποβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης με την κατάργηση της βραδινής βάρδιας, αυτό μόνο σε πισωγύρισμα οδηγεί την εξυπηρέτηση από την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και γενικότερα την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών για την ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

 

Δεν είναι μόνος του ο Καμπούρης

Σε κάθε περίπτωση από την μέχρι τώρα στάση της παθολόγου Ελένης Μακρή, η οποία ως γιατρός πρώτης γραμμής εδώ και χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γνωρίζει πολύ καλύτερα τα πράγματα και εκ των έσω, από τον απόστρατο Αντιστράτηγο κ. Καμπούρη, φαίνεται ότι ο τελευταίος δεν λειτουργεί πλέον ελέω Θεού, όπως μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, αλλά αντιθέτως έχει απέναντί του μία ισχυρή γυναικεία προσωπικότητα – ιατρό και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μπορεί να τον διευκόλυνε με την παραίτησή της στη διοίκηση του Βοστάνειου, στην πραγματικότητα όμως αυτή η παραίτηση σημαίνει ότι η κ. Μακρή διαφοροποιείται ευθέως και δεν θέλει να είναι συνυπεύθυνη με τον κ. Καμπούρη στη διοίκηση του νοσοκομείου, από την οποία παραιτήθηκε για να μην προσυπογράφει, γνωρίζοντας προφανώς γεγονότα που σε άλλους δεν είναι γνωστά! Ταυτόχρονα υπηρετώντας η ίδια στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως Πρόεδρος δύο κέντρων υγείας δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω απέναντι σε ηγεμονικές λογικές και νοοτροπίες, δηλώνοντας μη διατεθειμένη να εκχωρήσει κεκτημένα.