Ποιος θα πληρώσει τα “σπασμένα” για το κτηματολόγιο;

Spread the love

Βυθισμένο στη δίνη της προεκλογικής περιόδου και σε παρατεταμένο αδιέξοδο συνεχίζει να βρίσκεται το μείζον ζήτημα των διορθώσεων για το κτηματολόγιο στη Μυτιλήνη και τη Γέρα, με τους τοπικούς εμπλεκόμενους φορείς να έχουν ήδη χάσει (μέσα από τα χέρια τους!) μία ενδεχόμενη λύση με πρωθυπουργική παρέμβαση, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Παρασκευή, στην περιοχή μας, καθώς το θέμα δεν απασχόλησε ανάμεσα σε αυτά που τέθηκαν στον πρωθυπουργό… ούτε στα ψιλά γράμματα! Και δεν είναι μόνο αυτό: Είναι ενδεικτικό ότι σε συνάντηση που είχαν χθες με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Στρατή Μανωλακέλλη ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης (που υποτίθεται ότι είναι πρόεδρος της Επιτροπής για το κτηματολόγιο) και ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός που κατά κάποιο τρόπο προεδρεύει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας δεν αναφέρθηκε ούτε λέξη για το κτηματολόγιο το οποίο προφανώς έχει ξεχαστεί από το Δήμο.

 Κοροϊδία δίχως τέλος

Τρεις μήνες τώρα η Επιτροπή που συστάθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης και υποτίθεται πως θα αναλάμβανε να φέρει εις πέρας τις εξαγγελίες που έχουν γίνει από τον Γενικό Διευθυντή της Κτηματολόγιο, Στέφανο Κοτσώλη (που παραιτήθηκε εν τω μεταξύ!), τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη και τον κυβερνητικό βουλευτή, Χαράλαμπο Αθανασίου, τον Μάιο του 2022, για μία ανέξοδη έστω και μερική λύση, δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά. Ταυτόχρονα η εδώ και τρεις μήνες προσπάθεια να συναντήσει τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Κρατικής Εταιρείας Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση, προκειμένου να αρχίσουν να κινούνται κάποια πράγματα από την Αθήνα, βρίσκεται ακόμα στο… στάδιο της αναμονής. Με άλλα λόγια τρεις μήνες η Επιτροπή περιμένει κυβερνητική παρέμβαση για να κλειστεί το ραντεβού στην Αθήνα, ώστε να μεταβούν και να συναντηθούν όχι με τους πολιτικούς προϊσταμένους και εν προκειμένω την ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά με υπηρεσιακά στελέχη.

Το γεγονός ότι η Επιτροπή περιμένει ακόμα το κλείσιμο του ραντεβού επιβεβαίωσαν στα Νέα της Λέσβου τις προηγούμενες μέρες, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός και το μέλος της Επιτροπής και Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων του Δήμου Μυτιλήνης Βασίλης Μαμώλης, ο οποίος επανέλαβε τα όσα έχει πει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τον περασμένο Μάιο όταν ο ίδιος είχε χτυπήσει το καμπανάκι δεύτερη φορά, καθώς το ζήτημα είχε τεθεί και μέσα στο χειμώνα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με συνέπεια να διαλυθεί η Βουλή και τώρα όλα γύρω από αυτό το θέμα να είναι ακόμα πιο ρευστά.

Σημειωτέον ότι το μόνο που έχει γίνει από τα όσα εξαγγέλθηκαν τον περασμένο Μάιο, δηλαδή ένα χρόνο πριν στη Μυτιλήνη, είναι η παράταση στο κλείσιμο του κτηματολογίου για έναν ακόμα χρόνο μέχρι 31-12-2023. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα μας βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, η οποία το πιθανότερο δεν θα ολοκληρωθεί την προσεχή Κυριακή, αλλά θα έχουμε και νέο γύρο εκλογών, ενώ ακολουθούν το φθινόπωρο οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, γίνεται άμεσα αντιληπτό το πόσο στενά είναι τα χρονικά περιθώρια.

 Χάθηκε ένας χρόνος

 Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που χάθηκε ένας χρόνος από τις εξαγγελίες τον Μάιο του 2022 μέχρι αυτόν τον Μάιο, χωρίς να προχωρήσει κάτι το ουσιαστικό, που θα περίμενε κανείς να συνέβαινε την περίοδο από φθινόπωρο και το χειμώνα, ώστε να μπει σε μία τροχιά υλοποίησης η δέσμευση των έστω και περιορισμένων διορθώσεων. Την ίδια ώρα όμως αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στη γειτονική Χίο και ενώ θα περίμενε κανείς τα δύο νησιά του Βορείου Αιγαίου να διεκδικούσαν από κοινού την επανακτηματογράφηση υπό νέες συνθήκες, ακόμα και με την προσκόμιση των τοπογραφικών από τους πολιτικούς μηχανικούς του κάθε θιγόμενου – και μάλιστα είχαμε φιλοξενήσει και δήλωση το Δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη – τίποτα δεν έχει γίνει ως τώρα.

 Θα χαθούν περιουσίες

 Σε περίπτωση που το κτηματολόγιο κλείσει και παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του έτους που διανύουμε, τότε αυτό που θα συμβεί στη Λέσβο θα είναι πραγματικά απερίγραπτο καθώς θα χαθούν εκατοντάδες ακίνητα που είναι καταχωρημένα με λανθασμένες διαστάσεις και σε λάθος θέσεις και ουσιαστικά θα μηδενίσει ιδιοκτησιακά το αρχείο στους χάρτες για τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, τα οποία θα περάσουν στη δικαιοδοσία του Κράτους. Σημειωτέον ότι ως αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ολόκληρα κτήματα, αλλά και με τμήματα κτημάτων που έχουν καταχωρηθεί λανθασμένα στους χάρτες. Υπάρχουν, δηλαδή, χωράφια που έχουν απολέσει ένα τμήμα του εμβαδού τους το οποίο είναι καταχωρημένο ως αγνώστου ιδιοκτήτη και σε περίπτωση που κλειδώσει και παραδοθεί στην Ευρώπη το κτηματολόγιο, αυτές οι εκτάσεις χάνονται. 

Από τα μεγαλύτερα θύματα του κτηματολογίου σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι και ο Δήμος Μυτιλήνης, ο οποίος έχει περιουσιακά στοιχεία που είναι μπερδεμένα στο κτηματολόγιο. Και αυτό σημαίνει ότι θα χάσει δημοτική περιουσία και η Αυτοδιοίκηση. Θυμίζουμε μάλιστα πως σε επιστολή που είχαν κάνει οι δύο εργολάβοι προς την Κτηματολόγιο επισημαίνοντας τις αδυναμίες να προχωρήσουν στις διορθώσεις «είχαν φορτώσει» ένα μέρος και στο Δήμο Μυτιλήνης ότι δεν έχει τακτοποιήσει τη δική του περιουσία.

Όσο τα κόμματα διασταυρώνουν τα ξίφη τους και διαγκωνίζονται για το ποιο θα βρίσκεται σε θέση ισχύος την προσεχή Δευτέρα, άλλο τόσο θέματα, όπως το κτηματολόγιο, δεν έχουν χώρο για να αναδειχθούν, ενώ θα περίμενε κανείς από όλους τους υποψήφιους των κομμάτων να είχαν τοποθετηθεί έναντι αυτού του μείζονος ζητήματος που ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες κτημάτων στη Μυτιλήνη και τη Γέρα. Την ίδια ώρα πρόβλημα υπάρχει με τα οικόπεδα, δηλαδή υπάρχουν λανθασμένες καταχωρήσεις και αποκλίσεις στην καταχώρηση των οικοπέδων που βρίσκονται μέσα στα χωριά της Γέρας και της Μυτιλήνης.

Το γεγονός ότι η Κτηματολόγιο αναγνωρίζει και δεσμεύεται για την διεύρυνση του πλαισίου ως προς τη δυνατότητα διόρθωσης των λανθασμένων καταχωρήσεων και διαστάσεων των χωραφιών και οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους σε Μυτιλήνη και Γέρα δεν φαίνεται να επιφέρει, τουλάχιστον στην πράξη μέχρι τώρα κάποια εξέλιξη για τις δύο «πληγείσες» από την κτηματογράφηση περιοχές. 

Η Κτηματολόγιο, αν και αναγνωρίζει το πρόβλημα εντούτοις δεν προχωρά στη δρομολόγηση των λύσεων, ενώ το σκανδαλώδες που έχει συμβεί είναι ότι ενώ έχει υλοποιηθεί έργο διορθώσεων που κάλυψε έστω έναν πολύ μικρό αριθμό δικαιούχων και το οποίο έχει πληρωθεί στους εργολάβους, μέχρι τώρα παράνομα δεν έχει γίνει η ανάρτηση των αποτελεσμάτων για να ενημερωθούν όσοι ιδιοκτήτες είχαν προσφύγει, καλώντας τους αναδόχους στα χωράφια τους για να κάνουν μετρήσεις. 

Υπενθυμίζουμε ότι τον περσινό Μάιο με ένα ταξίδι-αστραπή (που είχε περισσότερο το χαρακτήρα να δείξει η Ελληνικό Κτηματολόγιο – όπως γράφαμε τότε – ότι ενδιαφέρεται για τα ζητήματα του κτηματολογίου σε Μυτιλήνη και Γέρα και τ’ αδιέξοδο των διορθώσεων), βρέθηκαν στη Μυτιλήνη ο Γενικός Διευθυντής της Κτηματολόγιο Στέφανος Κοτσώλης και 7μελές κλιμάκιο από την Αθήνα. Μεταξύ των στελεχών ήταν η Διευθύντρια του Κτηματολογίου Μαρία Κασάπη και η προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας της Εταιρείας, Ρένα Κουκούτση

Πρόκειται για τα στελέχη που χειρίζονται τα ζητήματα του κτηματολογίου στην περιοχή μας από την περίοδο του 2011, όταν για πρώτη φορά επί Νίκου Σηφουνάκη δρομολογήθηκαν οι διορθώσεις και ο τότε πρόεδρος της Κτηματολόγιο, Απόστολος Αρβανίτης, αναγνώριζε στο κτίριο της Περιφέρειας σε ανοιχτή σύσκεψη τα λάθη της Κτηματολόγιο για τη Μυτιλήνη και τη Γέρα.

Μετά το τέλος της σύσκεψης δόθηκε στη δημοσιότητα τότε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σήμερα, Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μυτιλήνης σύσκεψη με θέμα «Πρόοδος και βελτίωση της διαδικασίας επαναχωροθέτησης κτηματογραφημένων ακινήτων σε περιοχές της νήσου Λέσβου».

Στη σύσκεψη, η οποία αποτελεί συνέχεια προηγούμενης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με πρωτοβουλία του Υφυπουργού, κ. Θ. Λιβάνιου, συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Σ. Κοτσώλης, με επταμελές υπηρεσιακό κλιμάκιο, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Χ. Αθανασίου και ο Δήμαρχος κ. Στρατής Κύτελης με την Επιτροπή του Κτηματολογίου.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου ενημέρωσε τους παριστάμενους για την σχεδιαζόμενη νομοθετική παρέμβαση και το επιχειρησιακό πλάνο υλοποίησής της. Οι βασικές αρχές της προτεινόμενης νομοθέτησης είναι οι εξής:

-Η μη εμφάνιση των ομόρων ιδιοκτητών, κατά τη φάση της αυτοψίας, δεν θα επηρεάσει την πρόοδο της διαδικασίας διόρθωσης για τους συνεπείς ιδιοκτήτες που συμμετείχαν στις αυτοψίες. 

-Ο Φορέας «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα αναλάβει το κόστος κάθε συμπληρωματικής εργασίας που θα απαιτηθεί.

-Για την ολοκλήρωση του έργου της επαναχωροθέτησης, λαμβανομένων υπόψη και των απαιτούμενων συμπληρωματικών εργασιών, θα δοθεί η αναγκαία παράταση της προθεσμίας για τη διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών, πριν την οριστικοποίησή τους», αναφερόταν τότε στην επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο από όλα τα παραπάνω τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, εκτός από την παράταση.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση