Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πωλείται, όπως είναι επιπλωμένη!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Προχώρησε σε κατάσχεση η Κοινοπραξία Παντεχνική Γεράνιος «παίρνοντας» ημερομηνία για πλειστηριασμό σε 8 μήνες 
  • Παρά την προσπάθεια του νέου Δημάρχου, Παναγιώτη Χριστόφα, για σχέδιο διάσωσης της ΕΨΥΠΑΛ, η Ένωση που έχει το 65% δείχνει απρόθυμη

Με τιμή πρώτης εκκίνησης το 1 εκατομμύριο ευρώ η ΕΨΥΠΑΛ, η άλλοτε κραταιά Δημοσυνεταιριστική Επιχείρηση βγαίνει στο σφυρί σε 8 μήνες από τώρα και φαντάζει ως μια καλή επένδυση αν σκεφτεί κανείς ότι με αυτά τα κεφάλαια αγοράζει δυο ενιαία οικόπεδα 14,5 στρεμμάτων, μεγάλο τμήμα των οποίων έχει στεγασμένες εγκαταστάσεις και ψυκτικούς θαλάμους, καθώς επίσης και υποδομές για να μισθωθούν ως επιχειρήσεις σε χονδρέμπορους. Με απλά λόγια ο αγοραστής της ΕΨΥΠΑΛ, αν δαπανήσει κάποια κεφάλαια, προφανώς και από επιδοτούμενα προγράμματα για την εξυγίανση των κτιριακών εγκαταστάσεων, θα δημιουργήσει μια πρώτης τάξης επιχείρηση μίσθωσης ψυκτικών θαλάμων και ακινήτων που θα του αποφέρει έσοδα από την επόμενη κιόλας μέρα της αδειοδότησης με σημαντικές προοπτικές.

Κατάσχεση λόγω του παλιού χρέους

Κι όμως τα παραπάνω που διαβάσατε μέχρι τώρα δεν είναι υποθέσεις, αλλά ένα ρεαλιστικό σενάριο. Η Κοινοπραξία Παντεχνική Γεράνιος που υλοποίησε πριν από 20 χρόνια περίπου τα έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης των εγκαταστάσεων με τη δημιουργία της λαχαναγοράς (τα καταστήματα που μισθώνονταν σε ιδιώτες), έχει προχωρήσει σε κατάσχεση και ήδη «πήρε» ημερομηνία για πλειστηριασμό τον προσεχή Σεπτέμβριο. Το χρέος της ΕΨΥΠΑΛ υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ και παρότι έχουν εκχωρηθεί στη Γεράνιος τα μισθώματα από τα μαγαζάκια, μετά την κατάρρευση της επιχείρησης όταν της έκοψαν το ρεύμα και μη έχοντας έσοδα, η Κατασκευαστική Κοινοπραξία προχωρά τάχιστα στη ρευστοποίηση του οικοπέδου και των εγκαταστάσεων, που αποτελούν επενδυτικό φιλέτο και ως οικόπεδο, αλλά και ως εγκαταστάσεις.

Η πρόταση Χριστόφα

Ο νέος Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά του, έχοντας ενημερωθεί για την κατάντια της εταιρείας μέσα από τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου, έχει στα χέρια του πρόταση για τη διάσωση και την εξυγίανση της ΕΨΥΠΑΛ. Ωστόσο  προκειμένου να προχωρήσει ο ίδιος φέρνοντας την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα πρέπει «να φύγει από τη μέση» η Ένωση Συνεταιρισμών, η οποία μετά την κατάρρευσή της αποτελεί βαρίδι, αν όχι και κατάρα! 

Όμως η Ένωση έχει το πλειοψηφικό πακέτο του 65% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς ο Δήμος διαθέτει το 35%. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση του Δημάρχου είναι η Ένωση Συνεταιρισμών να εκχωρήσει το δικό της πακέτο μετοχών στο Δήμο Μυτιλήνης για 10 ή και περισσότερα χρόνια. Μ’ αυτό τον τρόπο ο Δήμος έχοντας την κυριαρχία θα αναλάβει τις ευθύνες και όλο το κόστος για τη διάσωση της επιχείρησης. Την ίδια ώρα όμως η Ένωση και ενώ δεν έχει να βάλει ούτε 1 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΨΥΠΑΛ χάνεται, ενώ θα έπρεπε να «πετάει τη σκούφια της» παρακαλώντας το Δήμο δείχνει  αδιάφορη

Καλά πληροφορημένες πηγές των Νέων της Λέσβου σημειώνουν ότι η… «δεξιά πτέρυγα» στο Διοικητικό Συμβούλιο της κατά τα άλλα Συνεταιριστικής Οργάνωσης-φάντασμα πιέζει τον κ. Γιαζιτζόγλου να μην συμφωνήσει στην πρόταση του Δημάρχου. Αυτό ουσιαστικά συνιστά προδοσία για την ΕΨΥΠΑΛ, καθώς από τη στιγμή που η Ένωση Συνεταιρισμών αδυνατεί να διασώσει το σημαντικό αυτό περιουσιακό στοιχείο, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο πως αν δεν γίνουν ενέργειες από το Δήμο (καταρχάς απαιτούνται νομικές ενέργειες για το μπλοκάρισμα του πλειστηριασμού εντός 40 ημερών), η ΕΨΥΠΑΛ το Σεπτέμβριο χάνεται. 

Συνεταιριστικοί κύκλοι που χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν τον πρόεδρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Αλέκο Γιαζιτζόγλου ως τον άνθρωπο που έφερε τον “Αρμαγεδδών” διαλύοντας μία από τις σημαντικότερες Συνεταιριστικές Οργανώσεις στο Αιγαίο, εκτιμούσαν χθες μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ότι ενδεχομένως να βολεύει τη διοίκηση της Ένωσης να περάσει η ΕΨΥΠΑΛ σε χέρια ιδιωτών και ίσως έχει βρεθεί και ο αγοραστής. Αυτοί οι ψίθυροι έχουν πολύ σοβαρό αντίκτυπο και οφείλει άμεσα η διοίκηση της Ένωσης να τοποθετηθεί ξεκαθαρίζοντας τη θέση της, καθώς έχοντας το πλειοψηφικό πακέτο ουσιαστικά κρατά στα χέρια της την τύχη της ΕΨΥΠΑΛ.

Χωρίς διοίκηση

Στην παρούσα χρονική συγκυρία λόγω αλλαγής της Δημοτικής Αρχής δεν υπάρχει πλέον διοίκηση καθώς θα πρέπει να γίνει ανασύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου. Μέχρι τώρα η Ένωση που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο είχε τον πρόεδρο, που ήταν ο Μιλτιάδης Ρεντετάκος, ο  οποίος κατέβαλε σημαντική προσπάθεια να αποτρέψει τα χειρότερα, ωστόσο βρέθηκε μόνος του. 

Ο Δήμος Μυτιλήνης, που είχε το μειοψηφικό πακέτο, καταλάμβανε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, η οποία είχε ανατεθεί στον Παναγιώτη Ζαφειρίου, ο οποίος όμως όταν έγινε η διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ υπέβαλε την παραίτησή του “πηδώντας από το καράβι”, καθώς διαπίστωσε ότι με την Ένωση Συνεταιρισμών δεν υπήρχε συνεννόηση. Είναι προφανές ότι το θέμα της ΕΨΥΠΑΛ θα πρέπει να απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, καθώς η Δημοσυνεταιριστική Επιχείρηση αποτελεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, του οποίου ο Δήμος κατέχει το 35% και σε περίπτωση που βγει στο σφυρί για ένα εκατομμύριο το… «πουλάκι θα έχει πετάξει»!

Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία προσπάθεια για ρύθμιση του χρέους έγινε με Δήμαρχο τον Νάσο Γιακαλή, με παρέμβαση του οποίου είχε γίνει διαπραγμάτευση συρρικνώνοντας το ποσό της Γεράνιος σε περίπου 140.000 ευρώ και τώρα θα ήταν εξοφλημένο. Ωστόσο διαφώνησε τότε ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου τινάζοντας στον αέρα την προσπάθεια του τότε Δημάρχου, με συνέπεια η ΕΨΥΠΑΛ μέχρι τώρα να μην μπορεί να ξεφύγει από τη βαριά αλυσίδα του χρέους.

spot_img

More articles

spot_img