Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

“Πόλεμος” για την πεζοδρόμηση στο Πλωμάρι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


“Πόλεμος” έχει ξεσπάσει στο Πλωμάρι με την πεζοδρόμηση τμήματος του παραλιακού δρόμου που δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αν και η απόφαση αυτή εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Παλαιοχωρίου, Σοφία Κακλαμάνου, πρόκειται για μια παράνομη και αυθαίρετη απόφαση της Κοινότητας του Πλωμαρίου, η οποία εφαρμόζεται χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με συνέπεια να έχουν συμβεί κατά καιρούς ατυχήματα, αλλά και να αποκόπτεται η σύνδεση των χωριών καθημερινά, επί 2,5 μήνες, από τις 8 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η αντιπαράθεση αυτή πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις την φετινή περίοδο επειδή κατά τον προηγούμενο μήνα – σύμφωνα με την κ. Κακλαμάνου – ο δρόμος έκλεινε από τις 7 το απόγευμα και υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες τόσο από εμπόρους του Πλωμαρίου, όσο και από κατοίκους και επισκέπτες του Παλαιοχωρίου και της Μελίντας. Μετά από αρκετές συζητήσεις και διαβουλεύσεις είχε συμφωνηθεί να ισχύει η πεζοδρόμηση από τις 9 ή έστω 8:30 το βράδυ, αλλά τελικά οι απαγορευτικές πινακίδες τοποθετούνται επί του παραλιακού δρόμου από τις 8 μ.μ..

Η Πρόεδρος του Παλαιοχωρίου θέτει γενικότερα ζήτημα νομιμότητας της απόφασης αυτής, αφού – όπως τονίζει – δεν έχει ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου. «Πρόκειται για μια αυθαίρετη απόφαση που αποκόβει το Παλαιοχώρι και τη Μελίντα από τους επισκέπτες, αλλά ακόμη και τους κατοίκους, αφού όσοι θέλουν να κατευθυνθούν στα χωριά μας πρέπει να ακολουθήσουν στενούς δρόμους πίσω από τον παραλιακό, χωρίς πινακίδες σήμανσης και ρυθμίσεις. Εκτός από την ταλαιπωρία των οδηγών, υπάρχει καθημερινά σοβαρός κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος», σημειώνει η κ. Κακλαμάνου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Πλωμαρίου, Γιάννης Ξανθούλης, υποστηρίζει ότι η απόφαση για την πεζοδρόμηση του παραλιακού δρόμου εφαρμόζεται εδώ και 20 χρόνια για να εξυπηρετούνται οι επιχειρήσεις, οι κάτοικοι και οι παραθεριστές που θέλουν το βράδυ να απολαύσουν την βόλτα τους στο λιμάνι, ενώ αφήνει αιχμές κατά της Προέδρου του Παλαιοχωρίου για την εξυπηρέτηση συμφερόντων. «Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε προκύψει ζήτημα διαφωνίας γι’ αυτό το μέτρο, αλλά η κ. Κακλαμάνου φέτος έφθασε μέχρι την Αστυνομία για να μας καταγγείλει και να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες καταστάσεις. Μπορεί να πάει και στον Εισαγγελέα για να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμη ή όχι αυτή η απόφαση. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και κανένα πρόβλημα γιατί η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από τους δρόμους πίσω από τον παραλιακό που οδηγούν στα χωριά».

Ενήμερος για την “διαμάχη” που έχει προκύψει γι’ αυτό το ζήτημα είναι και ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κώστας Κουνέλλης, ο οποίος δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ότι η απόφαση της πεζοδρόμησης θα επανεξεταστεί. «Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία και ισχύει από το 2015. Μέχρι σήμερα δεν είχε τεθεί το πρόβλημα αυτό σε εμάς και δεν είχε συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή. Υπάρχουν αναφορές και από οικογένειες στην Πλαγιά που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στις μετακινήσεις τους, οπότε θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πλευρές και να αποφασίσουμε τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα», επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος.

- Advertisement -

More articles

spot_img