Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

“Πόλεμος” για τις αυξήσεις στο νερό!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


 • Ο Γ. Φλώρος κατέθεσε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για την αρνητική απόφαση του Δήμου Δυτικής Λέσβου επί της αναπροσαρμογής των τιμολογίων με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση

Το ‘πε και το ‘κανε ο Γιώργος Φλώρος ότι θα καταθέσει προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου, που απέρριψε την εισήγηση για τις αυξήσεις στο νερό. Η προσφυγή έχει κατατεθεί από τις 24 Ιανουαρίου με το σκεπτικό ότι πάσχει ως προς την αιτιολόγηση, δηλαδή στην τεκμηρίωση της απόφασης του Οργάνου, επειδή δεν αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους δεν έγινε δεκτή η αναπροσαρμογή των τιμολογίων. Η απόφαση της ΑΔΑ αναμένεται να εκδοθεί εντός διμήνου, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει και στην κατάθεση δεύτερης προσφυγής ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, αν λάβει την ίδια θέση και το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης που θα συζητήσει το θέμα στην σημερινή συνεδρίαση. 

Μέχρι σήμερα, η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης απέφευγε να θέσει επί τάπητος αυτό το ζήτημα, δηλώνοντας αρνητική σε κάθε νέα οικονομική επιβάρυνση των πολιτών στην παρούσα συγκυρία, αλλά σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι αποφάσεις των Διοικήσεων των Δημοτικών Επιχειρήσεων πρέπει να συζητούνται στις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων και στη συνέχεια στα Δημοτικά Συμβούλια για την τελική λήψη των αποφάσεων. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ακολούθησε αυτή την διαδικασία, ενώ σήμερα θα ξεκαθαριστεί το τοπίο και στο Δήμο Μυτιλήνης.

Η εισήγηση θα παρουσιαστεί από τον Γ. Φλώρο με τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας που πρότεινε την αναπροσαρμογή των τιμολογίων για την βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΛ, δεδομένου ότι το άνοιγμα της Επιχείρησης αυτή την περίοδο είναι μεγάλο και αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε λουκέτο, ενώ οι αυξήσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 4 ευρώ στους λογαριασμούς του τριμήνου, όπως τονίζει ο Πρόεδρος.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση που έχει λάβει η ΔΕΥΑΛ από τον Δεκέμβριο προβλέπει ότι το πάγιο θα διαμορφωθεί στα 17 ευρώ ανά τρίμηνο τόσο στη Μυτιλήνη όσο και σε όλο το υπόλοιπο νησί, από 14,50 ευρώ που είναι σήμερα. Παράλληλα, αυξάνονται οι χρεώσεις κατανάλωσης ανάλογα με τα κυβικά νερού έως 0,10 ευρώ ανά κυβικό, ενώ και τα τέλη αποχέτευσης αυξάνονται από 10% – 20% επί της αξίας κατανάλωσης ύδρευσης (βλ. πίνακες ανά περιοχή).

Ο Γ. Φλώρος υποστηρίζει ότι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων είναι αναπόφευκτη, ως απόρροια του ενεργειακού κόστους που έχει εκτιναχθεί στα ύψη, αφού μέσα σε ένα χρόνο οι οφειλές της ΔΕΥΑΛ προς τη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα έχει αυξηθεί και το κόστος των υλικών που προμηθεύεται η Επιχείρηση από 35% έως 45%. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η κατάσταση με τα έσοδα της ΔΕΥΑΛ, τα οποία έχουν μειωθεί κατακόρυφα κυρίως λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών. Ειδικά στα χωριά, υπάρχουν οφειλές έως και 3 ετών, οι οποίες είναι από δύσκολο έως αδύνατο να εισπραχθούν, ενώ δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες να ενταχθούν σε ρύθμιση ή διακανονισμό.

Άλλα θέματα

Μεταξύ των υπόλοιπων θεμάτων που θα συζητηθούν στην σημερινή συνεδρίαση είναι:

 • Ο πολυετής προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού Δήμου Μυτιλήνης για τα έτη 2024 – 2027
 • Η συμμετοχή Δήμου Μυτιλήνης στον Α’ κύκλο κινητικότητας έτους 2023 στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ)
 • Η έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΔΕΔΑΠΑΛ ΑΕ και Δήμου για την «Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών καθαριότητας από τον Τοπικό ΦοΔΣΑ Λέσβου στο Δήμο Μυτιλήνης» 
 • Η έγκριση πρακτικού επιτροπής αξιολόγησης ενστάσεων και προσφυγών παρακολούθησης και παραλαβής συμβάσεων προμηθειών και παροχής υπηρεσιών που αφορά στην παραλαβή υπηρεσίας με τίτλο: «Εργασίες φύλαξης αμαξοστασίου και λοιπών εγκαταστάσεων καθαριότητας και ανακύκλωσης στην περιοχή Ουτζά-Λεμονού για τους μήνες Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο 2022»
 • Η συγκρότηση ειδικής τριμελούς Επιτροπής διαπραγμάτευσης ανάθεσης έργων έκτακτων αναγκών στις Δ.Ε. Πλωμαρίου, Γέρας και Αγιάσου
 • Η έγκριση ταμειακού απολογισμού του ΝΠΔΔ «Αθλητικός και Πολιτιστικός  Οργανισμός Δήμου Μυτιλήνης», έτους  2022
 • Η έγκριση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (Ο.Π.Δ.) Δήμου Μυτιλήνης  και ΝΠΔΔ «Αθλητικός και Πολιτιστικός  Οργανισμός Δήμου Μυτιλήνης», έτους 2023
 • Η απευθείας εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου, ισόγειο κατάστημα – παραδοσιακό καφενείο με τον διακριτικό τίτλο «Αθανασιάδειο» εμβαδού 118 τ.μ. στο Πλωμάρι
 • Η έγκριση διαγραφής προσαυξήσεων βεβαιωμένων οφειλών 
 • Η έγκριση επιχορήγησης του Σωματείου «Πολυφωνική Χορωδία Μυτιλήνης» για κάλυψη εκδηλώσεων στα πλαίσια του «Χορωδιακού Φεστιβάλ Τίτος Ξηρέλλης»
 • Η έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου με τίτλο «Κατασκευή Βάσης από σκυρόδεμα και περίφραξη χώρου όπου κατασκευάστηκαν οι εγκαταστάσεις της Πύλης Σένγκεν Πλωμαρίου»
 • Η έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης εργασιών του έργου «Κατεδαφίσεις κτιρίων στο Δήμο Μυτιλήνης».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img