- Την αντίδραση της Αντιπολίτευσης προκάλεσε η στήριξη του κυβερνητικού Βουλευτή και του Δημάρχου Μυτιλήνης στο νέο καμπ
Μπορεί να έχουν περάσει αρκετές μέρες από τις κινητοποιήσεις στα λιμάνια της Χίου και της Μυτιλήνης, αλλά η έντονη πολιτική συζήτηση για το μεταναστευτικό δεν λέει να κοπάσει. Και αυτό καθώς αρκετές ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις υπέρ της δημιουργίας νέας ελεγχόμενης δομής από τον Βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπο Αθανασίου, και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, αφού τόσο οι τοπικοί Βουλευτές όσο και δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέδωσαν τις δικές τους ανακοινώσεις, απαντώντας στο δίλημμα μεταξύ της νέας δομής και της διατήρησης της προσωρινής στο Μαυροβούνι, αλλά και στις αιχμές για την προηγούμενη Κυβέρνηση και όσους αντιδρούν στη δημιουργία του νέου ΚΥΤ.
Την ίδια στιγμή, ο Κώστας Μουτζούρης δεν συζητά για νέες δομές, ζητώντας και πάλι πλήρη αποσυμφόρηση.
Θυμίζουμε πως οι ανακοινώσεις του κ. Αθανασίου και του κ. Κύτελη βγήκαν με διαφορά λίγων ωρών και σε αυτές δεν γινόταν σαφής αναφορά στη Βάστρια – όπου επίσημα είναι γνωστό ότι θα κατασκευαστεί – αλλά στα χαρακτηριστικά της νέας δομής. «Θέλετε η δομή στο Μαυροβούνι (ΚΑΡΑ-ΤΕΠΕ) να παραμείνει δίπλα στην πόλη της Μυτιλήνης;», ήταν η ερώτηση που έθεσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός Βουλευτής αφού είχε αναφερθεί σε αποσυμφόρηση και φύλαξη των συνόρων, με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης να σημειώνει πως «το Δημοτικό Συμβούλιο, με δύο αποφάσεις του, ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα, με το οποίο τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας προσωρινής δομής κλειστού τύπου, μακριά από τον αστικό ιστό και τις παθογένειες που βιώσαμε κατ’ επανάληψη. Μιας νέας δομής που δεν θα έχει το χαρακτήρα υπερδομής και, φυσικά, θα μπορεί να εμφυσήσει το αίσθημα ασφαλείας στην τοπική κοινωνία».
«Αποσιωπήσεις & ψεύδη»
Για το ότι στην ανακοίνωσή του εντοπίζονται αποσιωπήσεις και ψεύδη κατηγόρησε τον κ. Αθανασίου ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς, σημειώνοντας πως μπορεί να μειώθηκαν οι αιτούντες άσυλο από 23.500 σε 1.900, αλλά στον αριθμό αυτό είχαν εκτοξευθεί επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ήρθε αντιμέτωπη με τις συνέπειες των ακροδεξιών εμμονών που καλλιέργησε στους ψηφοφόρους της και στα αυτοδιοικητικά της στελέχη στην ενδοχώρα και αρνιόταν επί μήνες να κάνει αποσυμφορήσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Μπουρνούς, αποδίδοντας επίσης τη μείωση των μεταναστευτικών ροών στην πανδημία και τις συνεννοήσεις μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Ταγίπ Ερντογάν.
Την δική της απάντηση έστειλε και η Βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, σημειώνοντας πως η ΝΔ επιστρατεύει τους θεσμικούς της παράγοντες για να θέτουν χιλιοειπωμένα «κάλπικα διλήμματα», θορυβημένη από την αντίδραση των κατοίκων της Λέσβου και της Χίου. Αναφέρει πως το δίλημμα δεν είναι Καρά-Τεπές ή Βάστρια, αλλά αν θα συνεχίσει η εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, τα νησιά να μετατρέπονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και η χώρα σε συνένοχο σχεδιασμών που προκαλούν τον ξεριζωμό των λαών. «Αυτά τα διλήμματα οφείλει να απαντήσει ο κυβερνητικός βουλευτής και η ΝΔ, οφείλει όμως να τα απαντήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέχασε γρήγορα ποιος πρώτος εφάρμοσε τις αντιδραστικές Συνθήκες της ΕΕ και βιάζεται γρήγορα να τις ξαναεφαρμόσει», αναφέρει η κ. Κομνηνάκα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Μυτιλήνης με επικεφαλής τη Νίκη Τσιριγώτη, η οποία βέβαια στρέφει τα βέλη της στη Δημοτική Αρχή, σχολιάζοντας πως νιώθει την ανάγκη να αποδείξει πως είναι καλός υπερασπιστής της κυβερνητικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. «Η δημοτική αρχή ας σταματήσει να κάνει πως δεν βλέπει πως είναι απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία του λεσβιακού λαού και των μαζικών του φορέων. Αντί να προβαίνει σε ανακοινώσεις στήριξης στις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ που θέλουν το νησί μας φυλακή της Ευρώπης, ας φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ας μη χρησιμοποιεί «τις κατά πλειοψηφία» αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ως δεδομένες. Γιατί όσες «κατά πλειοψηφία» αποφάσεις κι αν καμώνεται πως έχει η δημοτική αρχή, την τελευταία λέξη την έχει ο λαός της Λέσβου», σημειώνεται στην ανακοίνωση, όπου η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει πως θα καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο σχετικό ψήφισμα.
Ο Περιφερειάρχης
Την ίδια στιγμή, ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, αρνείται να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για τη δημιουργία των νέων δομών. Ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, διοργανώνει ανοιχτή ομιλία για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και την νέα ελεγχόμενη δομή στο Θόλος στη Χίο, στο Ομήρειο στο γειτονικό νησί, όπου όμως δεν θα παραστεί ο Περιφερειάρχης.
«H Περιφερειακή Αρχή, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και την βούληση της τοπικής κοινωνίας, όπως ποικιλοτρόπως έχει εκφραστεί και συνεχίζει να εκφράζεται, δεν θα συμμετάσχει την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στην συζήτηση για το μεταναστευτικό στο ΟΜΗΡΕΙΟ Χίου», υπογραμμίζει σε σχετική της ανακοίνωση η Περιφερειακή Αρχή, που αντιπροτείνει ως μόνη λύση την απομάκρυνση από τη Χίο των λίγων εκατοντάδων εναπομεινάντων μεταναστών. «Οιαδήποτε δομή σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας με την Τουρκία αντιτίθεται στα εθνικά μας συμφέροντα», σχολιάζει η ανακοίνωση.