Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΑΝΤΩΝΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ: «Μην τιμωρείτε τους νησιώτες»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

 Τέσσερις μέρες πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο και ενώ τα πάντα κινούνται γύρω από την προετοιμασία για την υποδοχή του πρωθυπουργού, η Αντιπεριφερειάρχης θέτει τους κυβερνώντες προ των ευθυνών τους

Την ώρα που οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Λέσβου δείχνουν να παρακολουθούν ως απλοί θεατές τον κυβερνητικό εμπαιγμό σε μια σειρά από ζητήματα, όπως είναι η δραματική καθυστέρηση πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδύναμου και της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές, Αμάλθεια, όπως επίσης και για τα πυρόπληκτα των Βατερών, όπου από τη Βρίσα μέχρι το Σταυρό οι ιδιοκτήτες των χωραφιών και οι ενοικιαστές περιμένουν τις αποζημιώσεις για να προχωρήσουν σε ανασύσταση ελαιώνων και ενώ η Αυτοδιοίκηση φαίνεται να χάνει το ρόλο που είχε στο μακρινό παρελθόν εκφράζοντας ξεκάθαρες θέσεις και τοποθετήσεις απέναντι στα πολιτικά ζητήματα, η Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, Αναστασία Αντωνέλη, σήκωσε χθες το γάντι παρεμβαίνοντας με επιστολή διαμαρτυρίας σε δύο Υπουργούς για τα τρία ζητήματα που προαναφέραμε. 

Η παρέμβαση της Αντιπεριφερειάρχη έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς γίνεται σε μία κρίσιμη στιγμή, ακριβώς 4 μέρες πριν μεταβεί στον τόπο μας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η επίσκεψη του οποίου οριστικοποιήθηκε χθες για να εγκαινιάσει τμήμα του οδικού άξονα στη Δυτική Λέσβο, ο οποίος εν τω μεταξύ δεν έχει ολοκληρωθεί και αυτό την ώρα που και σε αυτό το έργο υπάρχουν ζητήματα με τις απαλλοτριώσεις όπου διαμαρτύρονται οι ιδιοκτήτες. Την ώρα που όλο το βάρος έχει πέσει στην προετοιμασία της πρωθυπουργικής επίσκεψης, η κ. Αντωνέλη αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αδιαφορία που η ίδια έχει διαπιστώσει στην διευθέτηση αυτών των θεμάτων, καθώς όπως αναφέρει, ούτε καν στον κόπο να απαντήσουν δεν μπήκαν οι κυβερνώντες στα υπομνήματα που τους δόθηκαν. 

Ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να αντιμετωπίζει με αυτόν τον τιμωρητικό τρόπο τους κατοίκους των νησιών μας και να προχωρήσει άμεσα στην τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων που χρονίζουν, αν και είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον πρωτογενή τομέα και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία.

Η Αναστασία Αντωνέλη

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντωνέλη μπαίνει μπροστά παίρνοντας αφορμή από το χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου και παρεμβαίνοντας με επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και στον Υφυπουργό, Σταύρο Κελέτση, σχετικά με τις αποζημιώσεις του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, του προγράμματος “Αμάλθεια” και αποζημιώσεων λόγω της πυρκαγιάς του 2022 στην ευρύτερη περιοχή της Βρίσας και του Πολιχνίτου επισημαίνοντας την αναγκαιότητα άμεσης πληρωμής.

Υπενθυμίζει ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υφυπουργού κ. Κελέτση στις 26 Ιανουαρίου 2024 στο  κτίριο της Περιφέρειας στη Μυτιλήνη,  η ίδια είχε αναφερθεί τόσο προφορικά όσο και γραπτά με την παράδοση  υπομνήματος, θέτοντας τα προβλήματα και ζητώντας λύσεις για τον πρωτογενή τομέα των νησιών μας, κάνοντας ειδική αναφορά σε θέματα χρηματοδοτήσεων που αφορούσαν και αφορούν τον ιδιαίτερα σημαντικό αυτό τομέα των ανθρώπων και της οικονομίας: «Σας είχαμε επισημάνει μεταξύ άλλων και  την αναγκαιότητα άμεσης πληρωμής των δικαιούχων του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και του Προγράμματος Αμάλθεια, μιας και αποτελούν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για ανθρώπους του Πρωτογενή τομέα  του τόπου μας», επισημαίνει η κ. Αντωνέλη. 

Και συνεχίζει: «Μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί ούτε ευρώ για το έτος 2023 σε ό,τι αφορά το Μεταφορικό Ισοδύναμο δικαιούχων του Πρωτογενούς Τομέα, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και γενικότερα οι δικαιούχοι του προγράμματος που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα να αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Η ίδια ανυπαρξία πληρωμής υφίσταται και για τους δικαιούχους του προγράμματος “Αμάλθεια”, έκτακτο μέτρο ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών, με την διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί  από 17 Ιουλίου 2023!!».

Επιπλέον των παραπάνω η Αντιπεριφερειάρχης υπενθυμίζει το πρόβλημα που αφορά τα καμένα ελαιοκτήματα από την πυρκαγιά του 2022 από τη Βρίσα μέχρι και το Σταυρό, καθώς η ίδια είχε ζητήσει την παρέμβαση του Υφυπουργού για τις πληρωμές. Και τονίζει: «Για κανένα από τα ανωτέρω προβλήματα δεν λάβαμε απάντηση, ούτε και υπήρξε λύση!

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ

Στο σημερινό (σ.σ. χθεσινό) φύλλο της καθημερινής τοπικής εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ” που αναφέρεται με πρωτοσέλιδό της στα όσα στην παρούσα μας αναφέρουμε, στο ρεπορτάζ του συντάκτη μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η στάση της Κυβέρνησης “…μόνον ως τιμωρητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έναντι των νησιωτών…”. Μια φράση που αποδίδει πλήρως το πώς αισθάνονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα των νησιών μας λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας σε ζωτικά ζητήματα για την επιβίωσή τους.

Εκ μέρους όλων των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα των νησιών μας ζητάμε ξανά την ΑΜΕΣΗ παρέμβασή σας προκειμένου να δοθούν λύσεις και να υπάρξει ΑΜΕΣΗ χρηματοδότηση στα τρία ζητήματα που θέτουμε ανωτέρω. Άλλωστε είναι υποχρέωσή σας και αποτελούν την ελάχιστη στήριξη που οφείλει να παρέχει η εκάστοτε Κυβέρνηση για τους πολύπαθους νησιώτες μας, που ακόμα μένουν και επιμένουν να εργάζονται και να επενδύουν στον Πρωτογενή Τομέα», επισημαίνει η κ. Αντωνέλη εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κυβέρνηση με τη στάση της θα αποδείξει και δεν θα επιβεβαιώσει το κοινό αίσθημα περί “τιμωρίας”, προβαίνοντας σε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε οι απασχολούμενοι στον Πρωτογενή Τομέα των νησιών μας να ανασάνουν από την οικονομική ασφυξία στην οποία βρίσκονται.   

spot_img

More articles

spot_img
spot_img