Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Πολλές οι κοπές βασιλόπιτας το τριήμερο των Φώτων!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ξεκίνησαν οι κοπές βασιλόπιτας για τη νέα χρονιά, με πρωτοβουλία τοπικών συλλόγων και σωματείων χωριών της Λέσβου. 

 

Αγιάσος

Έτσι, την Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Φώτων, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Βιβλιοθήκης του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ», παράλληλα με την καθιερωμένη ετήσια Γενική Συνέλευση μελών και φίλων του Πνευματικού Κέντρου, έγινε ο αγιασμός του νέου έτους καθώς και η εθιμοτυπική κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Κλεάνθης Κορομηλάς, έκανε τον απολογισμό δράσης της περασμένης χρονιάς και τον προγραμματισμό της επόμενης και ακολούθησε ο οικονομικός απολογισμός του 2022 από το μέλος του Δ.Σ. Δημοσθένη Σκλεπάρη.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε διεξοδικά και με λεπτομέρειες σε όλες τις ενέργειες, τις συναντήσεις, τις συσκέψεις που έγιναν και το 2022 με στόχο να προχωρήσει το θέμα της αποκατάστασης της στέγης, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το 2023 θα ξεκινήσει το έργο.

Η εκδήλωση έκλεισε με τα παραδοσιακά κάλαντα από τα Σαντούρια και τα μπουζούκια του Αναγνωστηρίου. Επιπλέον, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, οι Βουλευτές Νομού Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς και Μαρία Κομνηνάκα, ο Ταξίαρχος της 98 ΑΔΤΕ Μιχάλης Πλιούμης, η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μιχάλης Πολυπαθέλλης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μυτιλήνης, Ηρακλής Κουντουρέλλης, ο Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Μιχάλης Φραντζέσκος, η Κοινοτάρχης Αγιάσου Διαμάντω Ρουγκέλλη και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

 

Ακράσι 

Στο Ακράσι μαζεύτηκαν τα Θεοφάνεια κάτοικοι του χωριού, αλλά και φίλοι για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Επίσης ανήμερα των Φώτων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Κοντέλλης» μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και του Αγιασμού των Υδάτων. Το φλουρί βρήκε η Πρόεδρος του χωριού Πέμη Καρπέλη.  

Μετά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, όλοι οι Ακρασιώτες και φίλοι του χωριού (συνολικά πάνω από 70 άτομα) είπαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. 

Όλος ο κόσμος που είχε την ευκαιρία να βρεθεί στην γιορτή κεράστηκε κουραμπιέδες, μελομακάρονα, ξηρούς καρπούς, κονιάκ, χυμούς για τα παιδιά κλπ., προσφορά του συλλόγου. Τέλος, κληρώθηκε το πρωτοχρονιάτικο δώρο, μια διπλή ηλεκτρική κουβέρτα, το οποίο κέρδισε ο Μανώλης Χριστοφέλλης. 

 

Μιστεγνά

Την πρωτοχρόνιατικη πίτα του έκοψε ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος Μιστεγνών «Οι Μιστεγνιώτες»

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Χριστίνα Κουρτζή, ο υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων του Συλλόγου Χρήστος Σεβαστός, και ο τραγουδιστής Πάνος Γαληνός

Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Μιστεγνιώτες», πραγματοποίησε κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στην πλατεία του χωριού, παρουσία πλήθους κόσμου. Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν εδέσματα φτιαγμένα από τις κυρίες του Συλλόγου, καθώς και ποτά. Στην εκδήλωση έδωσε το παρών, μεταξύ άλλων, η δημοτική σύμβουλος Μυτιλήνης Βάσω Χοχλάκα, καθώς και ο τραγουδιστής Πάνος Γαληνός

spot_img

More articles

spot_img
spot_img