Πόλος έλξης το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής

Η επαναλειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στέφθηκε με επιτυχία, καθώς το κοινό ανταποκρίθηκε και αγκάλιασε τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν αυτό το διάστημα.

Τα μηνύματα από το πρώτο ήδη Σαββατοκύριακο ήταν ενθαρρυντικά με το Κέντρο να δέχεται περισσότερα αιτήματα για συμμετοχή από όσα ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν. Σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πανδημία Covid-19.

Κατά την διάρκεια του πρώτου μήνα λειτουργίας έλαβαν χώρα ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις στο πεδίο (ορνιθοπαρατήρηση σε υγροτόπους – δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης), αλλά και στον χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής στη Σκάλα Καλλονής (ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο, προβολή ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικά προγράμματα όλων των ηλικιών).

Ειδικότερα με την ανακοίνωση της παραχώρησης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργανώθηκαν:

-Το πρώτο διήμερο εξορμήσεων ορνιθοπαρατήρησης (10 & 11 Οκτωβρίου) στις Αλυκές Καλλονής, στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πουλιών. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε μικρές ομάδες με την πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων, λόγω των περιορισμών και μέτρων για την πανδημία Covid-19.

-Ακολούθησε το δεύτερο διήμερο εξορμήσεων ορνιθοπαρατήρησης (17 & 18 Οκτωβρίου) στις Αλυκές Καλλονής σε συνέχεια του πρώτου, με δράσεις στο πεδίο, καθώς οι αιτήσεις συμμετοχής ήταν περισσότερες από όσες ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν λόγω της τήρησης περιορισμών και μέτρων για την πανδημία Covid-19.

-Το τρίτο διήμερο εξορμήσεων ορνιθοπαρατήρησης (24 & 25 Οκτωβρίου) περιλάμβανε δράσεις στο πεδίο στις Αλυκές Καλλονής και στις Αλυκές Πολιχνίτου, στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας 2020.

Παράλληλα προχώρησαν οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες – επισκευές στο κτίριο του Κέντρου στην Σκάλα Καλλονής ώστε να μπορέσει να δεχθεί επισκέπτες στον εκθεσιακό του χώρο, καθώς και στον χώρο των εκδηλώσεων. 

-Στις 25 Οκτωβρίου οργανώθηκε Παρουσίαση με θέμα “Φθινοπωρινοί Επισκέπτες στη Λέσβο – Η Ορνιθοπανίδα των Αλυκών Καλλονής”, στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας 2020.

-Το διήμερο 31 Οκτωβρίου & 1η Νοεμβρίου οργανώθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τους υγροτόπους και την ορνιθοπανίδα της Λέσβου.

-Την Κυριακή 1η Νοεμβρίου το ΚΠΕΝ οργάνωσε ειδική εκδήλωση – προβολή ντοκιμαντέρ του BBC και υποδέχθηκε τον νέο μήνα καλώντας το κοινό να γνωρίσει την “Λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη”.

Επίσης ξεκίνησε η συνεργασία του ΚΠΕΝ με σχολεία της Λέσβου. 

Μετά την επιβολή των περιορισμών για την αποτροπή της εξάπλωσης του Covid-19 που εφαρμόστηκε πανελλαδικά, το ΚΠΕΝ ανέστειλε μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τις εκδηλώσεις του με συμμετοχή κοινού και συνεχίζει τις δράσεις του στο διαδίκτυο μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Παράλληλα ετοιμάζεται η νέα ιστοσελίδα του ΚΠΕΝ Καλλονής με ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις ορνιθοπαρατήρησης.

 

Νέο λογότυπο 

Το νέο λογότυπο αξιοποιεί  το αγαπημένο μας φλαμίνγκο, το φοινικόπτερο που όλοι έχουμε δει στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής και αποτελεί το έμβλημα των δράσεων παρατήρησης πουλιών για μικρούς και μεγάλους!

-Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής στα social media:

www.facebook.com/kpenkallonis

-Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα social media:

www.facebook.com/naturalhistorymuseumlesvosgr