Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

«Πονοκέφαλος» τα κενά στα σχολεία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Παρόλο που η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες, αρκετές εξακολουθούν να είναι οι ελλείψεις σε καθηγητές ειδικοτήτων σε σχολεία της Λέσβου, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην σχολική καθημερινότητα. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα βασικά μαθήματα, φιλολογικά, αλλά και μαθήματα των θετικών επιστημών, όπως φυσική και χημεία, είτε να μην γίνονται καθόλου, είτε να γίνονται τις μισές ώρες. Γονείς μαθητών εκφράζουν τα παράπονα και την δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που επικρατεί, θέτοντας ως επιτακτική ανάγκη την άμεση πρόσληψη καθηγητών για τις ειδικότητες των σχολείων. 

Μπορεί το σοβαρό πρόβλημα που υπήρχε με τις ελλείψεις στην παράλληλη στήριξη και την ένταξη να έχει αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό, εντούτοις υπάρχουν σχολεία που έχουν ακόμα ελλείψεις σε καθηγητές, με μαθητές να κάνουν μάθημα Φυσικής και Ιστορίας ακόμα και μια φορά τον μήνα. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Παιδείας εξαγγέλλει ανά τακτά χρονικά διαστήματα προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα «καλύψουν» τα όσα κενά υπάρχουν, αλλά η συγκεκριμένη διαδικασία χρειάζεται χρόνο, με αποτέλεσμα αρκετοί μαθητές να μένουν «πίσω» στα μαθήματά τους. 

Για  να αναπληρώσουν, μάλιστα, αυτά τα κενά, γονείς αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα, πληρώνοντας από την «τσέπη» τους αυτές τις ελλείψεις, ώστε να μην μείνουν τα παιδιά τους πίσω στα μαθήματά τους και να καλύψουν την απαιτούμενη σχολική ύλη. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένες ελλείψεις έχουν εντοπιστεί σε μαθήματα ειδικοτήτων, καθώς τα κενά που υπήρχαν σε εκπαιδευτικούς των βασικών μαθημάτων έχουν καλυφθεί ήδη από την αρχή της χρονιάς. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς μπορεί να δημιουργηθούν κενά και χρειάζεται μια διαδικασία για την κάλυψή τους, η οποία θέλει χρόνο. 

 

Οι αντιδράσεις των γονέων

Αρκετοί είναι οι γονείς, οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα το πρόβλημα να παραμένει, χωρίς κάποια ουσιαστική ανταπόκριση από το Υπουργείο, καθώς έχουμε φτάσει δύο μήνες από τότε που ξεκίνησε η χρονιά και ακόμα δεν έχουν καλυφθεί πλήρως όλες οι θέσεις των εκπαιδευτικών

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας γονέας για το συγκεκριμένο πρόβλημα: «Είναι απαράδεκτο δύο μήνες μετά την έναρξη να μην έχουν καλυφθεί οι βασικές ειδικότητες και μάλιστα στις τάξεις του Λυκείου. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται τα παιδιά μας να εξεταστούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς στα μαθήματα αυτά. Θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις, καθώς μέχρι τώρα για παράδειγμα υπάρχουν και μαθήματα, όπως η φυσική και η ιστορία, που έχουν κάνει μια με δύο φορές μόνο. Δεν γίνεται να κυλήσει έτσι η σχολική χρονιά και να μην γίνονται τα μαθήματα των ειδικοτήτων. Κοντεύουμε Χριστούγεννα και ακόμα δεν έχει λυθεί το θέμα. Πληροφορήθηκα μάλιστα πως και κάποιος άλλος γονέας παραπονέθηκε έντονα γι’ αυτήν την κατάσταση. Κάτι πρέπει να γίνει».

 

Η ενημέρωση της Δευτεροβάθμιας

Από την πλευρά της η διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Λέσβο είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, όπως μας ανέφερε και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Τίμος Θεοφανέλλης: «Ζητήσαμε ακόμα 21 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από το Υπουργείο ώστε να έρθουν και να αναλάβουν καθήκοντα άμεσα για να καλυφθούν όσα κενά έχουν δημιουργηθεί. Ξεκινάει και ένα καινούργιο πρόγραμμα με το οποίο θα προσληφθούν επιπλέον φιλόλογοι και μαθηματικοί στα ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα λειτουργούν επιπρόσθετα για την βοήθεια των μαθητών. Και στα ΔΙΕΚ θα προσληφθούν επιπλέον καθηγητές για να καλύψουν όσα κενά υπάρχουν. Ζητάμε την πρόσληψη 7 εκπαιδευτικών για την Ζώνη Ένταξη Προσφύγων και από εκεί και πέρα για τα Γενικά Λύκεια και Γυμνάσια ζητήσαμε 4 φιλόλογους, 3 θεολόγους, 2 εκπαιδευτικούς Γαλλικών και Γερμανικών, αλλά και άλλους εκπαιδευτικούς αναπληρωτές οι οποίοι θα έρθουν να καλύψουν κενά.  Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις στα σχολεία και να μην μένουν πίσω οι μαθητές στα μαθήματά τους. Υπάρχουν κάποια κενά, εμείς ενημερώνουμε συνεχώς τους αρμόδιους έτσι ώστε να καλυφθούν». 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img