Πριν προλάβει καλά-καλά η κτηνοτροφία της Λέσβου να συνειδητοποιήσει την είσοδο της ευλογιάς και στην περιοχή μας, άλλο ένα κρούσμα, το δεύτερο κατά σειρά, στην ευρύτερη περιοχή των Δαφίων, προστέθηκε και ήδη χθες από την Κτηνιατρική υπηρεσία προχώρησαν οι διαδικασίες για την θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων.
Οι δύο κτηνοτρόφοι που έχασαν τα κοπάδια τους μέσα σε μία εβδομάδα θα αποζημιωθούν, ωστόσο έχουν χάσει τη χρονιά φέτος, καθώς σε μια περίοδο που οι τιμές αναμένεται να είναι ικανοποιητικές για το γάλα δεν θα έχουν ζώα για να μπορέσουν να αντλήσουν εισόδημα από τις εκμεταλλεύσεις τους και θα χρειαστούν καιρό μέχρι να κάνουν την ανασύσταση των κοπαδιών τους.
Εκτιμήσεις
Στο ερώτημα για το πώς έφτασε η ευλογιά στη Λέσβο επίσημη απάντηση μέχρι τώρα δεν υπάρχει γιατί είναι παρακινδυνευμένες οι εκτιμήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Το πιθανότερο είναι ότι η ευλογία ΔΕΝ έρχεται στο νησί μας από τη γειτονική Τουρκία, αλλά από την Ελλάδα όπου υπάρχει πρόβλημα από τους προηγούμενους μήνες και έχει χαθεί και ο έλεγχος με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μια εύκολη εκτίμηση που θα μπορούσε να κάνει κανείς προσπαθώντας να βρει την αιτία του προβλήματος είναι η εισαγωγή κάποιου μολυσμένου ζώου από άλλη περιοχή της Ελλάδας στη Λέσβο.
Ωστόσο τέτοια δεν είχαμε το τελευταίο διάστημα, αν και σε κάθε περίπτωση για τα ζητήματα εισόδου και εξόδου των ζώων στη Λέσβο υπάρχει αυστηρός έλεγχος και παρακολούθηση σε κάθε στάδιο ακόμα και πριν φτάσουν τα ζώα στην περιοχή μας, καθώς η Κτηνιατρική υπηρεσία είναι αυστηρή πάνω σε αυτά τα θέματα και αυτό είναι λογικό, μια και καμιά υπηρεσία δεν θέλει να έχει περιπέτειες. Αν όμως η ευλογιά δεν μεταφέρθηκε από ζώο, τότε πως βρέθηκε στην περιοχή μας;;
Τα Νέα της Λέσβου κάνοντας ρεπορτάζ στην περιοχή της κεντρικής Λέσβου διαπίστωσαν ένα κρίσιμο κοινό στοιχείο που έχουν οι δύο εκτροφές που βρέθηκαν προσβεβλημένες από ευλογιά. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε κοινή τροφοδοσία στις δυο εκμεταλλεύσεις και μπορεί αυτό μπορεί τυπικά να μην σημαίνει και τίποτα, καθώς δεν αποδεικνύεται, ωστόσο είναι ο μόνος συνδετικός κρίκος! Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η κοινή τροφοδοσία έγινε σε τρεις εκτροφές της περιοχής, ωστόσο μέχρι τώρα η τρίτη δεν έχει παρουσιάσει αντίστοιχο πρόβλημα με τις άλλες δυο που βρέθηκαν θετικές στην ευλογιά και θανατώθηκαν τα ζώα (συνολικά περίπου 250 πρόβατα και στις δυο εκμεταλλεύσεις).
Πώς μπορεί να μεταφερθεί η ευλογιά
Η ευλογιά μπορεί να μεταφερθεί από περιοχή σε περιοχή με μολυσμένα εργαλεία, μολυσμένες ζωοτροφές ή ζώα που είναι άρρωστα, καθώς επίσης και από αυτοκίνητα που κάνουν μεταφορές και γι’ αυτό το λόγο έπρεπε να είναι επιβεβλημένη η απολύμανση των ελαστικών. Το παράδοξο φέτος στην Ελλάδα είναι ότι ενώ καλπάζει η ευλογιά στη χώρα μας, δεν υπάρχουν υποχρεωτικά μέτρα περιορισμού και απολύμανσης των φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέροντας ζωοτροφές και άλλα υλικά προς τα νησιά από την ηπειρωτική χώρα, όπως και αντίστροφα, δεν απολυμαίνονται τα ελαστικά τους.
Να θυμίσουμε ότι ειδικά γι’ αυτό, το 2017, είχε κατασκευαστεί τάφρος στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου τα εξερχόμενα αυτοκίνητα απολύμαιναν τους τροχούς και γινόταν και ψεκασμός περιμετρικά στις λαμαρίνες τους πριν αναχωρήσουν με το πλοίο της γραμμής και αυτό το στοιχειώδες μέτρο έπρεπε να το είχε επιβάλει ΧΘΕΣ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όχι τώρα που βρέθηκε η ευλογιά στη Λέσβο, αλλά και τους προηγούμενους μήνες που καλπάζει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας για τη θωράκιση των νησιών.
Τώρα… συσκέψεις!
Ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους κτηνοτροφικών Ενώσεων, Συλλόγων και Συνεταιρισμών από όλη τη χώρα είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, με αφορμή το πρόβλημα της ευλογιάς. Ο Υπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κόσμου τόνισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη ζωονόσος, κατά τρόπο ανάλογο με εκείνον της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Και εξήγησε τη σκοπιμότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, τα οποία εντάσσονται σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει δύο σκέλη: Πρώτον, αυξημένη αποζημίωση στα 250 € για τα καθαρόαιμα και στα 220€ για τα ημίαιμα, και δεύτερον, δωρεάν αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, κατά τα πρότυπα του Μέτρου 5.2 για τη Θεσσαλία.
Παράλληλα, ο ίδιος είπε ότι εξετάζεται τρόπος ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και μέσω ζωοτροφών.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων
Με τίτλο «Ο εφιάλτης είναι εδώ» η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις με την ευλογιά σημειώνοντας τα ακόλουθα: «Και είναι εδώ γιατί προφανώς κάτι δεν έγινε σωστά ή μάλλον δεν έγινε καθόλου. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, κάποια μέτρα που έπρεπε να ληφθούν απ’ τις Περιφέρειες όλης της χώρας με ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης, ή δεν τηρήθηκαν όπως έπρεπε ή κάτι τους ξέφυγε!
Η Ομοσπονδία Αγροτικών συλλόγων Λέσβου είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου απ’ το πρώτο κρούσμα που εμφανίστηκε στη χώρα μας και είχε ζητήσει απ’ την Περιφέρεια να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην περάσει η ζωονόσος της ευλογιάς στο νησί μας, μιας και το είχαμε πληρώσει πολύ ακριβά πριν κάποια χρόνια. Και ένας λόγος παραπάνω επειδή είμαστε νησί και αρκετά μακριά απ’ την ηπειρωτική χώρα, είναι κατά τι πιο εύκολο να περιφρουρηθεί και να ελεγχθεί ό,τι εισέρχεται αν υπάρχει υποψία ότι μπορεί να μεταφέρει την οποιαδήποτε ζωονόσο. Άραγε πάρθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα στις πύλες εισόδου; Έγιναν σωστοί και επιμελείς έλεγχοι;
Οι ευθύνες κυβέρνησης και Περιφέρειας δεν κρύβονται όσο και αν θέλουν να μετατοπίσουν την ευθύνη ατομικά και αποκλειστικά στους κτηνοτρόφους, γιατί βλέπουμε ότι πολύ εύκολα βγαίνει η λίστα με τις απαγορεύσεις και το τι μέτρα πρέπει να πάρουν οι κτηνοτρόφοι, αλλά για το τι μέτρα πήρε η Περιφέρεια παραμένει άγνωστο και μη εμφανές.
Η ΟΑΣΛ απαιτεί τώρα απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη μη εξάπλωση της ζωονόσου της ευλογιάς. Να στελεχωθεί τώρα η κτηνιατρική υπηρεσία με επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, για να ελεγχθούν γρήγορα όλες οι κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού. Να αποζημιωθεί άμεσα ο κτηνοτρόφος του οποίου ξεκληρίστηκε το κοπάδι και να στηριχθεί ουσιαστικά μέχρι την πλήρη ανασύστασή του».
Ο Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου
Με έγγραφό του προς την Περιφέρεια και την Κτηνιατρική Υπηρεσία ο Αγροτικός-Αλιευτικός Σύλλογος Μανταμάδου αναφέρει τα ακόλουθα:
«Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί πάνω από τριάντα χιλιάδες πρόβατα και η ευλογιά των αιγοπροβάτων ήρθε και στο νησί μας. Αυτό έρχεται σαν αποτέλεσμα του ανεπαρκούς ελέγχου και των ανεπαρκών μέτρων από κυβέρνηση και περιφέρεια, αφού δεν επαρκεί το προσωπικό της κτηνιατρικής υπηρεσίας, ενώ από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει θέληση να προστατευτεί το ζωικό κεφάλαιο και η παραγωγή μας.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται την περίοδο που τα κοπάδια είναι φορτωμένα έξοδα. Τα αμνοερίφια ετοιμάζονται για σφαγή και τα κοπάδια για την νέα γαλακτοκομική περίοδο. Κάθε μέρα που περνάει και δεν σφάζονται τα αρνιά είναι δυσβάσταχτο κόστος. Τα σφαγεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά για τις καθαρές μονάδες, και να γίνει γρήγορα έλεγχος όλων των κοπαδιών για να μην έχουμε εξάπλωση της νόσου. Το να μην γίνονται σφαγές θα καταστρέψει οικονομικά τους κτηνοτρόφους.
Απαιτούμε:
1.Να παρθούν μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Να γίνουν απολυμάνσεις, απεντομώσεις και να μην επιβαρυνθούν οι κτηνοτρόφοι από το κόστος των απολυμάνσεων.
2.Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των συναδέλφων μας κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα. Επιδότηση ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους που μπαίνουν σε καραντίνα.
3.Να επιτραπεί η σφαγή αμνοεριφίων των αρνητικών εκτροφών, με αυστηρή επιτήρηση των σφαγείων για την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.
4.Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό, με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων.
Οι κτηνοτρόφοι να μην εφησυχάζουν. Να είναι έτοιμοι για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα μαζί με τον αγροτικό τους σύλλογο».