Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πώς κάνεις επαγγελματικά θέατρο στη Λέσβο;

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Οι πρώτοι επαγγελματίες ηθοποιοί που επιλέγουν για «σκηνή» το νησί μας

Τέσσερις νέοι άνθρωποι σε μια περίοδο που αρκετοί συνάδελφοί τους επιδιώκουν τη συμμετοχή σε μεγάλους θιάσους και παραγωγές στα μεγάλα αστικά κέντρα, επιλέγουν… αποκέντρωση και τον δρόμο του επαγγελματία ηθοποιού ή σκηνοθέτη στην ελληνική επαρχία και συγκεκριμένα στη Λέσβο! Οι συντοπίτες μας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Ευθυμία Σκοπελίτου και Γιώργος Κομνηνόγλου, μαζί με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Τσάκωνα, πήραν την απόφαση γι’ αυτό το τολμηρό αλλά εξαιρετικά δημιουργικό βήμα και μάλιστα ετοιμάζουν αυτή την περίοδο την πρώτη παράσταση της ομάδας τους, με το έργο «Μετακίνηση Τσέχωφ», που θα ανέβει στη Μυτιλήνη στις 23 και 24 Αυγούστου, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Κιβωτός του Γένους». Γίνονται έτσι, οι πρώτοι επαγγελματίες ηθοποιοί που επιλέγουν το νησί μας για χώρο της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας.

Τι είναι αυτό, όμως, που οδήγησε την ομάδα μακριά από την Αθήνα; «Το σπίτι του ηθοποιού και του σκηνοθέτη για μένα καταρχάς είναι όπου έχει δουλειά. Είναι μια δουλειά που μέσα της περικλείει πολλή μετακίνηση και πολλές εναλλαγές χώρων, τόπων και ανθρώπων», αναφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Γιάννης Τσάκωνας. «Έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, πολλές φορές μπορεί να ανακαλύψεις την ουσία του επαγγέλματος. Σίγουρα με αφορούν και τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά εκτός αυτών υπάρχει κάτι άγνωστο που με ιντριγκάρει»

Από την άλλη ο Γιώργος Κομνηνόγλου, δεν θεωρεί την επιλογή αυτή ως αποκέντρωση. «Η Μυτιλήνη είναι ο χώρος που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Κάθε άλλο παρά απόκεντρο τη θεωρώ και επιπλέον το θέατρο είναι για όλους. Εμένα προσωπικά με καλύπτει το ίδιο σε όποιο κοινό και να απευθύνομαι. Το θέατρο ανήκει και αφορά όσους θέλουν να το παρακολουθήσουν», σημειώνει. 

Ο Γιάννης Τσάκωνας

Οι προκλήσεις

Φυσικά, η απόφαση της ομάδας συνεπάγεται και κάποιες προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπίσουν. «Το κοινό της επαρχίας δεν είναι τόσο εξοικειωμένο με το να πηγαίνει στο θέατρο, ίσως να είναι ένα επικίνδυνο εγχείρημα. Οικονομικά και καλλιτεχνικά ενδεχομένως», αναφέρει ο κ. Κομνηνόγλου, ενώ για την κ. Σκοπελίτου, η όχι τόσο έντονη εξοικείωση του κοινού έχει ως αποτέλεσμα ένα επιπλέον άγχος. «Μας ενδιαφέρει αυτό που θα παρουσιάσουμε να έχει ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κοινού», λέει χαρακτηριστικά. «Στην δική μου σκέψη οι προκλήσεις αυτές είναι ελκυστικές και καλοδεχούμενες. Είναι μια περιπέτεια που σε αναγκάζει να ψάξεις, να γίνεις εφευρετικός, να τολμήσεις, να επικοινωνήσεις και να προσελκύσεις», υποστηρίζει ο κ. Τσάκωνας και συμπληρώνει: «Όταν δε όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή που έχει πολύ καλύτερο βιοτικό επίπεδο από μια μεγαλούπολη το πρόσημο είναι κυρίως θετικό».

Τα παραπάνω, βέβαια, σε μια περίοδο που το Θέατρο και ο Πολιτισμός γενικότερα έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία. Πώς το διαχειρίστηκαν, όμως, αυτό;

«Για πρώτη φορά ένιωσα πως μου λείπει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου και διαρκώς σκεφτόμουν πότε θα τελειώσει όλο αυτό ώστε να μπορέσω να επιστρέψω σε αυτό που τόσο αγαπώ. Το θέατρο από μόνο του είναι κάτι ζωντανό και άμεσο που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από ηλεκτρονικά μέσα», τονίζει ο κ. Κωνσταντίνου, ενώ ο κ. Τσάκωνας σημειώνει: «Σίγουρα επηρεάστηκα, αναθεώρησα πράγματα και καταστάσεις, γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου και με έναν τρόπο εξελίχθηκα. Και σε ατομικό επίπεδο και στο επίπεδο της τέχνης μου». 

Η κ. Σκοπελίτου, απ’ την πλευρά της υποστηρίζει: «Το θέατρο είναι μία τέχνη που τίποτα δεν μπορεί να την επηρεάσει και να την κλονίσει. Αντίθετα οι άνθρωποι που εργάζονται γι’ αυτό ήρθαν αντιμέτωποι με μία πολύ δύσκολη χρονιά. Βίωσαν την ανεργία και την αβεβαιότητα και σε όλα αυτά το κράτος απουσίαζε. Οι καλλιτέχνες όμως ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες πάντα βρίσκουν τον τρόπο να εκφραστούν και γι’ αυτούς το φαινόμενο της πανδημίας αποτέλεσε μία πηγή έμπνευσης και δημιουργίας».

 

Το έργο

Η ομάδα επιλέγει να συστηθεί με το θεατρόφιλο κοινό της Λέσβου μέσα από μια κωμωδία βασισμένη σε διηγήματα του Αντόν Τσέχωφ. Διηγήματα, που σατιρίζουν τα κοινωνικά κατεστημένα βάζοντας τους ήρωες αντιμέτωπους με σημαντικά ερωτήματα. «Θεωρώ ότι το νησί της Λέσβου λόγω και της πολυπολιτισμικότητας που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, διαθέτει πρόσφορο έδαφος για τέτοιους προβληματισμούς, ειδικά όταν αυτοί επιτυγχάνονται μέσα από μια κωμικοτραγική διάσταση των πραγμάτων», σημειώνει ο σκηνοθέτης, κ. Τσάκωνας, και προσθέτει επίσης πως «η παράσταση αυτή έχει σκοπό να προσφέρει στο κοινό κάτι που έχει τόσο ανάγκη σε αυτή την χρονική περίοδο. Να γελάσει».

«Οι σχέσεις των ανθρώπων, η σχέση του ανθρώπου με το χρήμα, οι ταξικές διαφορές είναι θέματα, που θίγουν τα συγκεκριμένα διηγήματα και επίσης διαχρονικά και επίκαιρα. Γι’ αυτό επιλέξαμε αυτό το έργο», συμπληρώνει η κ. Σκοπελίτου.

 

Το μέλλον

Όπως υπογραμμίζουν τα μέλη της ομάδας, το «Μετακίνηση Τσέχωφ» είναι το πρώτο από αρκετά έργα που έχουν ως στόχο να ανεβάσουν στη Λέσβο, οπότε είναι βέβαιο πως μπροστά τους διαγράφεται ένα καλλιτεχνικό μέλλον, στο οποίο οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν αρκετές φορές με εκείνους του κοινού του νησιού. Τα επόμενα χρόνια ελπίζουν πως θα τους επιτρέψουν να ασχολούνται επαγγελματικά με αυτό που αγαπούν, το Θέατρο, αλλά ταυτόχρονα να τους επιφυλάσσουν και αυτή την προκλητική αβεβαιότητα, που αποτελεί κινητήρια δύναμή τους. Όπως άλλωστε σημειώνει ο Γιώργος Κομνηνόγλου, το μέλλον «είναι μια ατέλειωτη περιπέτεια στο άγνωστο, χωρίς καμία εγγύηση. Για μένα αυτό είναι ακραία ενθουσιαστικό».

Η παράσταση «Μετακίνηση Τσέχωφ» θα ανέβει στο Κάστρο Μυτιλήνης τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Αυγούστου στις 21:00, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης και εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Λεσβιακού Καλοκαιριού. Μπορείτε να ακολουθήσετε την σελίδα της παράστασης στο Instagram για περισσότερες πληροφορίες και εικόνες από την προετοιμασία στο @metakinisi_chekhov

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img