Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πώς θα δώσουν σήμερα εξετάσεις για σήματα οι οδηγοί;

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Δεν έχουν τέλος τα βάσανα των συναλλασσομένων με τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, καθώς η υπηρεσία βρισκόταν σε κατάσταση κατάρρευσης και σε πολιτικό επίπεδο και επιχειρείται εδώ και λιγότερο από ένα μήνα να «αναστηλωθεί». Τα προβλήματα όμως ήταν τέτοιου μεγέθους που πραγματικά γίνεται δύσκολη κάθε προσπάθεια. 

Χθες εξέπνευσε η προθεσμία της παράτασης που είχε δώσει τον Οκτώβριο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε από σήμερα ο τρόπος των εξετάσεων να γίνεται με το νέο σύστημα, που προβλέπει τον λεγόμενο κλωβό στην αίθουσα της θεωρητικής εξέτασης των υποψήφιων οδηγών. Με απλά λόγια τον αποκλεισμό του σήματος στα κινητά τηλέφωνα των υποψηφίων, ενώ προβλέπονται φορητές συσκευές ανίχνευσης κρυμμένων ηλεκτρονικών συσκευών και κάμερες.  

Ουσιαστικά ο νέος νόμος γίνεται για να μπει τέλος στα λεγόμενα σκονάκια ή στους υποβολείς των απαντήσεων για τους υποψήφιους οδηγούς που εξετάζονται στα θεωρητικά για να αποκτήσουν διπλώματα οδήγησης. Ωστόσο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όχι μόνο συνεχίζει να παραμένει ανέτοιμη για τη λειτουργία τέτοιων υποδομών, αλλά δεν είχε υποβάλει ούτε ένα έγγραφο για να ζητήσει παράταση από το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να μπορέσουν σήμερα Πέμπτη να γίνουν κανονικά οι προγραμματισμένες εξετάσεις με το παλαιό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έγγραφο για τη χορήγηση παράτασης το έστειλε μόλις προχθές Τρίτη η νέα διευθύντρια της υπηρεσίας, Ειρήνη Αγάλια, η οποία ανέλαβε καθήκοντα αναμένοντας από την Αθήνα να απαντηθεί αν θα χορηγηθεί τελικά η παράταση. 

Σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση, οι προγραμματισμένες για σήμερα εξετάσεις υποψήφιων οδηγών για να πάρουν διπλώματα στο κομμάτι της θεωρητικής εξέτασης θα αναβληθούν μέχρι νεοτέρας. Εντύπωση προκαλεί γιατί το έγγραφο για την παράταση δεν το έστελνε ο Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας, Απόστολος Πατέστος, πόσο δε ο προηγούμενος Αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Κουρσουμπάς!

Σύμφωνα με τον νέο Αντιπεριφερειάρχη που ανέλαβε την αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Μεταφορών Κώστα Αστυρακάκη, θα χρειαστεί μέχρι και ένα τρίμηνο για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την προμήθεια και την εγκατάσταση των νέων συστημάτων, καθώς η εργολαβία βρίσκεται σε εξέλιξη.  Μέχρι τότε αν το Υπουργείο δεν δώσει παράταση, σήμερα οι θεωρητικές εξετάσεις των οδηγών θα βρεθούν στον αέρα!

Σημειώστε ότι ο νέος νόμος για την αυστηροποίηση του πλαισίου για τις εξετάσεις απόκτησης άδειας οδήγησης έχει ψηφιστεί το 2021  και οι Περιφέρειες όφειλαν να έχουν συμμορφωθεί από τις 5 Μαρτίου 2022 και να έχουν μεριμνήσει για την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του απαραίτητου εξοπλισμού στα κέντρα θεωρητικών εξετάσεων. Από τότε μέχρι τώρα δίνονται παρατάσεις και η τελευταία δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και καλύπτει και τον Ιανουάριο του 2024, δηλαδή μέχρι χθες.

Το νέο σύστημα προβλέπει έλεγχο της διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων με τον καθορισμό ελέγχου ταυτοπροσωπίας σε δύο στάδια, χρήση ηλεκτρονικών μέσων για εισαγωγή στο εξεταστικό σύστημα, δηλαδή τη χρήση ψηφιακών διαπιστευτηρίων με δυνατότητα ταυτοποίησης δύο παραγόντων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός για τις θεωρητικές εξετάσεις περιλαμβάνει:

  • Φορητή συσκευή ανίχνευσης επικοινωνίας για τον εντοπισμό κρυμμένων συσκευών.
  • Οθόνη αναπαραγωγής οπτικοακουστικού υλικού.
  • Φορητή κάμερα λήψης φωτογραφιών: Με την κάμερα η οποία θα αποθηκεύει τις φωτογραφίες σε αποσπώμενη κάρτα μνήμης, θα πραγματοποιείται στιγμιαία λήψη φωτογραφίας πορτρέτου κάθε υποψηφίου και του Δ.Ε.Ε. του εξεταζόμενου κατά την είσοδό του στο εξεταστικό κέντρο, πριν την έναρξη της διαδικασίας θεωρητικής εξέτασης. Μελλοντικά με την λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος «Τέθριππον» το Δ.Ε.Ε. του εξεταζόμενου θα υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή και δεν θα απαιτείται η φωτογράφισή του κατά την είσοδο του εξεταζόμενου στην αίθουσα παρά μόνο η φωτογραφία πορτρέτου του εξεταζόμενου.
  • Κάρτες μνήμης: Η αποσπώμενη κάρτα μνήμης θα παρέχει αυτόματη κρυπτογράφηση και θα αποθηκεύει τα αρχεία των φωτογραφιών που λαμβάνει η κάμερα, ώστε να αποτρέπεται η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Ακόμη δεν θα επιτρέπει την επεξεργασία, μετατροπή ή διαγραφή των φωτογραφιών των υποψήφιων της θεωρητικής εξέτασης μετά την αφαίρεσή της από την κάμερα. Στόχος είναι να αποτρέπεται αποτελεσματικά η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη, ο χειρισμός ή η διαγραφή έγγραφων φωτογραφιών που έχουν ληφθεί από την κάμερα από μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Σε επόμενο στάδιο αναμένεται να εφαρμοστούν αλλαγές και στην πρακτική εξέταση των οδηγών με την καθιέρωση της χρήσης οπτικοακουστικού εξοπλισμού.

spot_img

More articles

spot_img