Πως θα κάνουμε Πάσχα

Ανακοινώνοντας το άνοιγμα πλατφόρμας εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 30 ετών από τη Μεγάλη Εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης προανήγγειλε το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαϊου και των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων τη Δευτέρα 10 Μαϊου.

Ο φετινός εορτασμός του Πάσχα θα γίνει με την απαγόρευση των μετακινήσεων από περιφέρεια σε περιφέρεια σε ισχύ και η άρση θα γίνει μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαϊου.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η Εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και  η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test.

Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας

Ακολούθησε ενημέρωση από τον Υπουργό υγείας Βασίλη Κικίλια για το τι θα ισχύσει τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι και το Πάσχα και συγκεκριμένα, για τον αριθμό των πιστών στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Από τη Μεγάλη Δευτέρα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 22:00 αντί για τις 21:00 ενώ το τέλος των λειτουργιών στους ναούς ορίζεται στις 21:00.

Από τη Δευτέρα του Πάσχα ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00

Οι πιστοί μπορούν να παρακολουθούν τις Ακολουθίες στους εξωτερικούς χώρους των ναών με τήρηση απόστασης 10 τετραγωνικών μεταξύ τους και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι το Πάσχα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή  η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί  πομπή πιστών, το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού με τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η  δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα.

Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.