Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Πώς θα περάσουν την τάξη χωρίς φιλόλογο;;;


  • Το Γυμνάσιο Καλλονής διανύει το δεύτερο μισό της σχολικής περιόδου χωρίς φιλόλογο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ελλείψεις που τροφοδοτούνται για τα παιδιά
  • Κραυγαλέα η απουσία του Υπουργείου Παιδείας αλλά και των τοπικών παραγόντων, που αδυνατούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα

Ξεχείλισε η αγανάκτηση των γονέων και μαθητών του Γυμνασίου Καλλονής, καθώς διανύουν το δεύτερο μισό της σχολικής χρονιάς χωρίς φιλόλογο στο σχολείο και παρά τις υποσχέσεις, ουσιαστικά το Υπουργείο Παιδείας θα κληθεί τους επόμενους μήνες να προβιβάσει τα παιδιά που δεν θα έχουν παρακολουθήσει τα φιλολογικά μαθήματα (με άλλα λόγια θα περάσουν στην επόμενη τάξη με μεγάλες ελλείψεις). Η περίπτωση του Γυμνασίου Καλλονής καταδεικνύει την κατάντια της δημόσιας εκπαίδευσης, για την οποία σχεδόν το κάθε νοικοκυριό στις μέρες μας καταβάλλει μεγάλες δαπάνες για φροντιστήρια των παιδιών, ωστόσο εδώ έχουμε την περίπτωση που το ίδιο το Κράτος δεν παρέχει ένα βασικό μάθημα στους μαθητές, οι οποίοι διανύουν το δεύτερο μισό της χρονιάς χωρίς φιλόλογο. 

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο βρίσκεται το συγκεκριμένο σχολείο καθώς το Υπουργείο Παιδείας από το Σεπτέμβριο δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη, ενώ η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ουσιαστικά εφαρμόζει τις εντολές του προσπαθώντας να αποφύγει τους γονείς και να αμβλύνει τις γωνίες των αντιδράσεών τους με υποσχέσεις, που επί του παρόντος είναι αόριστες και δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. 

Οι δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης Μαρία Κομνηνάκα και Παναγιώτης Παρασκευαΐδης έχουν κάνει παρεμβάσεις με ερωτήσεις τους στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο όμως αρκετό καιρό μετά δεν έχει πάρει κάποια πρωτοβουλία. Ζητούμενο παραμένει γιατί δεν έχει προωθήσει λύση ο κυβερνητικός βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος κατάγεται μάλιστα και από την κεντρική Λέσβο!

Στη Δευτεροβάθμια

Χθες το μεσημέρι γονείς των μαθητών του Παναρέτειου Γυμνασίου Καλλονής έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μαζί με εκπαιδευτικούς αλλά και στελέχη της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λέσβου (ΕΛΜΕ Λέσβου) βρέθηκαν στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκφράζοντας αγανάκτηση σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικού και πιο συγκεκριμένα φιλολόγου από την αρχή της σχολικής χρονιάς

Ούτε ένα μάθημα;;;

Το συγκεκριμένο σχολείο «ταλαιπωρείται» από τις πρώτες κιόλας μέρες από το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς λόγω των κενών σε εκπαιδευτικούς διάφορων ειδικοτήτων. Το Υπουργείο Παιδείας με προσλήψεις εκπαιδευτικών αναπληρωτών ανά διαστήματα έδινε κάποιες λύσεις καλύπτοντας τα κενά που υπήρχαν. Ωστόσο δεν κάλυψε ένα από τα σημαντικότερα κενά του σχολείου και αυτό είναι του φιλολόγου. Τα παιδιά έχουν χάσει πολλές διδακτικές ώρες φιλολογικών μαθημάτων από την αρχή της χρονικής χρονιάς, ενώ μάλιστα υπάρχουν και ορισμένα τμήματα που δεν έχουν κάνει ακόμα ούτε ένα μάθημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την κάλυψη της σχολικής ύλης των φιλολογικών μαθημάτων, αφού έχουμε φτάσει ήδη στα μέσα της χρονιάς και ακόμα δεν έχει δοθεί κάποια μόνιμη λύση. 

Γονείς και μαθητές εκφράζουν δυσαρέσκεια για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς υπάρχει και η ανησυχία ότι ίσως χρειαστούν επιπλέον ώρες για να καλύψουν την ύλη που έχουν χάσει οι μαθητές στα φιλολογικά μαθήματα και αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την ακύρωση σχολικών εκδρομών, ακόμα και την διεξαγωγή μαθημάτων σαββατοκύριακα (ένα σενάριο που δεν έχει επιβεβαιωθεί και ευχόμαστε να μην συμβεί). Ο Σύλλογος Γονέων έχει προχωρήσει σε αρκετές ενέργειες ώστε να κινητοποιήσει τους αρμόδιους για να δώσουν λύση στέλνοντας επιστολές προς το Υπουργείο Παιδείας και διοργανώνοντας, σε συνεργασία με τους μαθητές, συμβολική κατάληψη του σχολικού κτιρίου πριν κάποιο διάστημα. Η λύση που δίνεται είναι προσωρινή, καθώς όσοι φιλόλογοι βρίσκονται στο σχολείο αναγκαστικά “σπάνε” τις ώρες τους ώστε να γίνονται μαθήματα, έστω και λιγότερα από τα προβλεπόμενα, σε όλα τα τμήματα. Αντιλαμβάνεται όμως κανείς ότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα οδηγήσει πουθενά και γι’ αυτό το λόγο οι γονείς των μαθητών βρέθηκαν στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χθες το μεσημέρι. 

Εκεί ήταν και στελέχη της ΕΛΜΕ Λέσβου προκειμένου να δείξουν την έμπρακτη στήριξή τους προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Συναντήθηκαν με τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τίμο Θεοφανέλλη, ο οποίος τους τόνισε ότι έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ωστόσο μετά από τη συνάντηση δεν επήλθε κάποια ουσιαστική λύση, αφού αποφασίστηκε ότι θα χρησιμοποιηθούν οι ήδη υπάρχοντες φιλόλογοι, οι οποίοι θα εργαστούν υπερωριακά ώστε να καλυφθούν τα κενά. 

Μαθητής του Γυμνασίου της Καλλονής μας ανέφερε: «Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε για 5ο συνεχόμενο μήνα. Δεν νομίζω πως αυτό το πράγμα έχει ξαναγίνει. Γιατί είναι ο 5ος μήνας, σε λίγο θα δώσουμε εξετάσεις και δεν έχουμε διδαχτεί ακόμα φιλολογικά μαθήματα. Μέχρι πριν λίγο δεν είχαμε και φυσικό. Τώρα δώσαμε διαγώνισμα της φυσικής στην πρώτη ενότητα, ενώ στα υπόλοιπα σχολεία έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο. Σε σχέση με άλλα σχολεία είμαστε πολύ πιο πίσω. Θεωρώ πως είναι ανούσιο να γίνεται αυτό. Η λύση που δόθηκε δεν μου φαίνεται λογική».

Η Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Μυρσίνη Βαξεβάνη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ήρθαμε σήμερα εδώ μαζί με τα παιδιά έπειτα από πρόσκληση της ΕΛΜΕ, ύστερα από όλη τη διαδικασία στην οποία έχουμε μπει από την αρχή της χρονιάς. Διότι έχουμε φτάσει στον 5ο μήνα και αυτή τη στιγμή 23 ώρες στα φιλολογικά μαθήματα παρέμειναν κενές. Κάνανε τα παιδιά για δύο περίπου εβδομάδες μάθημα, καλύφθηκαν υπερωριακά κάποιες ώρες, ωστόσο από ό,τι μάθαμε και από τα παιδιά δεν καλύφθηκαν οι ώρες πλήρως. Υπήρξαν αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς που φορτώθηκαν αυτές τις ώρες. Δεν είναι λογικό να φτάνουμε στον 5ο μήνα και να γίνεται ξανά μοίρασμα των ωρών στο υπάρχον προσωπικό του δικού μας σχολείου για να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ζήτημα. Όλη την χρονιά ζητάμε έναν εκπαιδευτικό πλήρους απασχόλησης. Από την αρχή της χρονιάς στα Αρχαία Ελληνικά και στο μάθημα «Ευριπίδου Ελένη» δεν έχει γίνει κανένα μάθημα, ενώ θα έπρεπε η ύλη να τελείωνε τώρα το Φλεβάρη. Τα παιδιά μας είναι πίσω σε σχέση με άλλα σχολεία. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι. Η απάντηση που πήραμε από τη συνάντηση δεν μας ικανοποιεί».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου, Γιάννης Συκάς, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η λύση που δόθηκε είναι να καλυφθούν τα κενά με υπερωρίες άλλων συναδέλφων και μετακινήσεις κάποιων συναδέλφων στο σχολείο της Καλλονής. Δεν είναι δυνατόν να μην προβλέπεται και να μην υπάρχει νομικό πλαίσιο, που να προβλέπει άμεσα την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε προσλήψεις αναπληρωτών για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά. Είναι απαράδεκτο να λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο και να μην μπαίνει η παιδεία σε πρώτο μέγεθος για το κράτος. Τα χρήματα που δίνονται σε συναδέλφους είναι απαράδεκτα».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img