Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

«Ποτέ Ξανά»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Συνεχίστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι καταλήψεις των μαθητών σε σχολεία του νησιού μας, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές των σχολείων δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και έστειλαν με τον δικό τους τρόπο το μήνυμα για δικαίωση των θυμάτων, αλλά και την συμπαράστασή τους στους συγγενείς των θυμάτων. Σε αρκετά σχολεία του νησιού μας οι μαθητές έκαναν κατάληψη των σχολικών κτιρίων, ενώ συμμετείχαν μαζικά σε πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε Μυτιλήνη και Καλλονή

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις μερίδας εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων, οι οποίοι ζητούσαν την λήξη των καταλήψεων και την συνέχιση των μαθημάτων. Μάλιστα σε κάποια σχολεία το μάθημα έγινε με την μέθοδο της τηλεκπαίδευσης μέσω της εφαρμογής «webex», γνωστή από την εποχή του κορονοϊού.

Από το πρωί της χθεσινής μέρας πανό, που σε άλλα σχολεία υπήρχαν ήδη από την Τετάρτη ενώ σε άλλα τοποθετήθηκαν χθες, με συνθήματα και μηνύματα των μαθητών για το δυστύχημα των Τεμπών κυμάτιζαν στις εισόδους των σχολείων που τελούσαν υπό κατάληψη. Οι μαθητές πραγματοποίησαν συνελεύσεις για την έναρξη των καταλήψεων σε πολλά σχολεία, ενώ σε άλλα για το αν θα συνεχίσουν ή όχι τις κινητοποιήσεις

Από την άλλη υπήρχαν και σχολεία που έκαναν κανονικά μάθημα χθες, όπως το 6ο Γυμνάσιο, ενώ σε άλλα που την Τετάρτη έκαναν κανονικά το μάθημά τους χθες αποφάσισαν κατάληψη, όπως το 2ο Γυμνάσιο. Παράλληλα υπήρχαν σχολεία τα οποία συνέχισαν για δεύτερη μέρα τις καταλήψεις, ενώ στα περισσότερα οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματα προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και χθες Πέμπτη. 

«Καζάνι που βράζει» είναι η εκπαίδευση το τελευταίο διήμερο με πλήθος μαθητών να συμμετέχουν τόσο στην απεργιακή κινητοποίηση με την πορεία προς την Γενική Γραμματεία Αιγαίου που πραγματοποίησε την Τετάρτη η ΑΔΕΔΥ μαζί με τα εργατικά σωματεία, όσο και στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση που έγινε χθες στην Πλατεία Σαπφούς. Να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από το δυστύχημα των Τεμπών για το οποίο εκφράζουν την έντονη θλίψη τους οι μαθητές, συμμετέχουν ενεργά και στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται από τους φοιτητικούς συλλόγους των πανεπιστημίων για το νέο νομοσχέδιο σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.  

 

Στο Γυμνάσιο Γέρας

Στο Γυμνάσιο Γέρας

Παράλληλα σε πολλά σχολεία του νησιού μας οι μαθητές προτίμησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την ημέρα των Τεμπών. Το Γυμνάσιο Γέρας προχώρησε σε μια σειρά δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την αφύπνιση αισθημάτων αλληλεγγύης. Τα παιδιά με το σύνθημα «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», που σχημάτισαν με τις τσάντες τους, θέλησαν να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των θυμάτων με την ελπίδα να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία στο μέλλον

Σημαντική ήταν και η συμμετοχή του συστεγαζόμενου Γενικού Λυκείου Γέρας στο συγκεκριμένο δρώμενο. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και προέβησαν σε διάφορες δράσεις: Έφτιαξαν συννεφόλεξα και πόστερ με μηνύματα συμπαράστασης, φούσκωσαν 57 λευκά μπαλόνια, ένα για κάθε θύμα, γράφοντας πάνω το όνομα και την ηλικία του. Στο μάθημα της λογοτεχνίας αφού άκουσαν συγκεκριμένα τραγούδια, εμπνευσμένα από το τραγικό συμβάν, έγραψαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε κολάζ. Κάτι ανάλογο έγινε και στο 5ο Λύκειο Μυτιλήνης, όπου οι μαθητές βγήκαν στο προαύλιο του σχολείου τους και με τις τσάντες τους σχημάτισαν το σύνθημα «Έφτασες?». 

 

Πανεκπαιδευτική πορεία

Πέρα από τις καταλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία, για ακόμη μια φορά έγινε πανεκπαιδευτική κινητοποίηση. Φοιτητές και μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες το μεσημέρι, στις 12, στην Πλατεία Σαπφούς και στην συνέχεια πορεία. Στέλνοντας το μήνυμα κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων οι φοιτητές έδειξαν για ακόμη μια φορά πως δεν υποχωρούν παρά μόνο αν αποσυρθεί το νομοσχέδιο σχετικά με την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, που όπως όλα δείχνουν πάει για ψήφιση στις 8 Μαρτίου.

 

spot_img

More articles

spot_img