Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πού πήγαν τα λάδια;;;

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Φτάνουμε στο Νοέμβριο και ακόμα δεν έχουν δηλωθεί οι παραγόμενες ποσότητες ελαιολάδου από τα ελαιοτριβεία της Λέσβου για την περσινή χρονιά
  • Πόσα ελαιοτριβεία εκκρεμούν, τι ποσότητες έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα, ποιες εκτιμήσεις γίνονται για την αργοπορία και τι δηλώνουν οι εμπλεκόμενοι

Δεν είναι μόνο οξύμωρο αλλά συμβαίνει για πρώτη φορά, ως προς το μέγεθος της καθυστέρησης, να έχουμε φτάσει στην έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου 2022 – 2023 και να μην έχει δηλωθεί… ΑΚΟΜΑ το σύνολο των ποσοτήτων του ελαιολάδου που παρήχθη την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο 2021-2022!! Είναι η πρώτη φορά που φτάνουμε στο Νοέμβριο και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας δεν έχει τα συνολικά στοιχεία, καθώς εκκρεμούν ακόμα τα στοιχεία από 10 περίπου ελαιοτριβεία από τη βόρεια, τη δυτική και τη νότια Λέσβο.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως από τα μέχρι τώρα δηλωθέντα στοιχεία που είναι από τα περισσότερα ελαιοτριβεία (περίπου 42), προκύπτει μία ποσότητα ελαιόλαδου της τάξης των 2.975 τόνων λαδιού (!!!) και αν όπως εκτιμάται με το σύνολο των στοιχείων που θα καταχωρηθούν στο σύστημα της υπηρεσίας από τα περίπου 10 ελαιοτριβεία (τα 3 από αυτά μεγάλα) που δεν έχουν δηλώσει τις ποσότητές τους, η τελική ποσότητα κυμανθεί στους 5.000 τόνους, τότε τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αρκετά σοβαρά!

Η περσινή εκτίμηση

Η περσινή εκτίμηση για την παραγωγή που θα είχε η Λέσβος έφτανε την ποσότητα ελαιόλαδου σε πάνω από 8.000 τόνους, πράγμα που σημαίνει πως αν όντως το σύνολο της παραχθείσας ποσότητας οριστικοποιηθεί κι είναι αισθητά χαμηλότερο, όπως αναμένεται για την περσινή ελαιοκομική σεζόν, τα στοιχεία στα χαρτιά θα ρίχνουν την ποσότητα του λαδιού κατά 37% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. 

Καθώς ωστόσο η ποσότητα του ελαιολάδου που παρήχθη πέρυσι στη Λέσβο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις. Το μείζον δε ζήτημα το οποίο προκύπτει για όλους τους εμπλεκόμενους, είναι ότι για πρώτη χρονιά φέτος άρχισε η νέα ελαιοκομική σεζόν και δεν έχουμε τα στοιχεία της προηγούμενης! Και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι υπάρχει κάποιο θέμα από μία τέτοια εξέλιξη, και το ερώτημα είναι τι έγιναν τα λάδια που αναμένονταν να παραχθούν πέρυσι και γιατί τα ελαιοτριβεία της Λέσβου αργούν σημαντικά να δηλώσουν τις ποσότητες που παρήγαγαν στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας.

 

Η Υπηρεσία 

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος Λαγουτάρης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των Νέων της Λέσβου σημειώνει ότι «οι ελαιοτριβείς δεν υποχρεούνται, θέλω να πω δηλαδή ότι δεν υπάρχει κάποια διάταξη ή απόφαση που να το καθιστά υποχρεωτικό να μας δίνουν τα στοιχεία από τις εκθλίψεις του καρπού. Το αρμόδιο τμήμα της υπηρεσίας μας συγκεντρώνει τα στοιχεία και τα καταχωρεί για να έχουμε την εικόνα της παραγωγής σε επίπεδο Λέσβου, καθώς και από τα άλλα νησιά. Ωστόσο όταν αργούν οι επαγγελματίες του ελαιολάδου, εμείς δεν μπορούμε να πάμε με το χωροφύλακα για να πάρουμε τα στοιχεία! Επικοινωνούμε τηλεφωνικά πιέζοντας όσο μπορούμε και περιμένουμε να μας δώσουν τα στοιχεία. Μέχρι αυτή την ώρα που σας μιλώ, πράγματι οι πληροφορίες σας είναι σωστές, δεν έχουμε πάρει τα στοιχεία από όλα τα ελαιοτριβεία και περιμένουμε για να κλείσουμε τον τελικό αριθμό της περσινής παραγόμενης ποσότητας, κάτι που πιστεύω ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο» (!), είπε καταλήγοντας ο κ. Λαγουτάρης.

Παράγοντες που επηρέασαν 

Το Νοέμβριο του 2021 να θυμίσουμε ότι ο λεσβιακός ελαιώνας επλήγη από θυελλώδεις νότιους ανέμους  και είχαμε εκτεταμένη καρπόπτωση, η οποία μάλιστα αποζημιώθηκε από τον ΕΛΓΑ. Παρότι ο καρπός μαζεύτηκε από το έδαφος, άσχετα ότι καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις, αυτό θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας μείωσης της παραγωγής σε σχέση με την αρχική εκτίμηση που είχε γίνει για 8.000 τόνους. Ένας δεύτερος παράγοντας ακόμα πιο σημαντικός είναι η εγκατάλειψη του ελαιώνα.  Με άλλα λόγια υπάρχουν χωράφια που έχουν ελιές αλλά δεν καλλιεργούνται, δεν γίνεται συγκομιδή και παρότι συμπεριλαμβάνονται στις εκτιμήσεις εντούτοις δεν δίνουν ελαιόλαδο.  

Ο τρίτος παράγοντας έχει να κάνει με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει στη Λέσβο και τους ψιθύρους περί εξαγωγών ελαιολάδου που δεν δηλώνονται πουθενά, προφανώς για να αποφευχθεί η φορολόγηση και για τους ελαιοτριβείς, το κυριότερο όμως για τους παραγωγούς.  

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Γιώργος Κατζανός, δηλώνει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και ό,τι εξάγεται από τη Λέσβο δεν φεύγει πριν καταγραφεί από τις αρχές.

Ωστόσο από όσους υποστηρίζουν το αντίθετο γίνεται λόγος για εξαγωγή ποσοτήτων ελαιολάδου χωρίς παραστατικά και ποσότητες που δεν φαίνονται και δεν καταχωρούνται για να μην φορολογηθεί κανένας εμπλεκόμενος από τη συναλλαγή. Πέρυσι οι έλεγχοι δεν έγιναν προς αυτήν την κατεύθυνση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων. Έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν εντατικοί έλεγχοι στα ελαιοτριβεία, όπου δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα πλην μιας περίπτωσης στα βόρεια του νησιού μας.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Λέσβου κ. Κατζανός «επανειλημμένα μας έχετε ρωτήσει γι’ αυτό το θέμα και έχω τοποθετηθεί στην εφημερίδα σας ζητώντας να μας ελέγξουν και να βρίσκονται συνεχώς στο λιμάνι κατά τις εξαγωγές ελαιολάδου οι αρμόδιες υπηρεσίες για να βλέπουν το τι βγαίνει από τη Λέσβο. Δεν είναι απλά τα πράγματα, σήμερα δεν μπορείς να κουβαλήσεις ούτε καρέκλα σε επαγγελματικό αυτοκίνητο αν δεν έχεις δελτίο αποστολής, ελέγχουν οι πάντες από αστυνομία, εφορία, λιμενικό, από πού να ξεφύγεις!». Και συνέχισε: «Καθώς δε, έχει τα τελευταία χρόνια αναπτυχθεί μία παραφιλολογία γύρω από αυτό το θέμα έχω καλέσει κάθε αρμόδιο να ελέγξει και κατά τη διάρκεια της παραγωγικής περιόδου και μετά, γιατί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι ελαιοτριβείς της Λέσβου. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Υπ’ αυτήν την έννοια θα σας έλεγα οι αρμόδιοι να μην κυνηγούν φαντάσματα, αλλά να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του ελαιώνα που έχουν φτάσει τον τόπο να μην μπορεί να στεριώσει, έστω και μία χρονιά, μία καλή παραγωγή από τη δακοπροσβολή και τα άλλα προβλήματα. Και αν θέλετε να σας πω και κάτι και να το θυμηθείτε και φέτος που αναμένουμε μία καλή παραγωγική χρονιά, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με το δάκο και την ανομβρία, είναι ζήτημα αν θα φτάσουμε και τους 5.000 τόνους λαδιού και ας περιμέναμε το διπλάσιο. Ελάτε στα ελαιοτριβεία να δείτε τις ελιές. Δεν υπάρχει στον καρπό ούτε ψίχα, τίποτα, μόνο το λάδι. Ο καρπός είναι πανάλαφρος και αυτό επηρεάζει και το εισόδημα του ελαιοπαραγωγού και το εισόδημα του ελαιοτριβέα. Άρα λοιπόν μην απορείτε», είπε ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων.

Σε κάθε περίπτωση η τελική ποσότητα της παραγωγής ελαιολάδου που θα καταχωρηθεί – ελπίζουμε αυτό να γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα! – για την περσινή χρονιά φέτος στα αρχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας θα αποτυπώνει σε όλο της το εύρος την ψαλίδα σε σχέση με την εκτίμηση και την παραγόμενη ποσότητα. Την ίδια ώρα όμως δύσκολα μπορεί κανείς να εξηγήσει ότι βρισκόμαστε στον Νοέμβριο του 2022 και ακόμα δεν έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους τουλάχιστον 10 ελαιοτριβεία. Όταν τα ελαιοτριβεία κλείνουν κάθε χρόνο το αργότερο το μήνα Μάρτιο ποιο λόγο έχουν να μην δώσουν τα στοιχεία των ποσοτήτων που παρήγαγαν 7 μήνες μετά! Κι άραγε ποια είναι η θέση γι’ αυτές τις καθυστερήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο περιμένει αυτά τα στοιχεία για να σχηματίσει το ύψος της παραγόμενης ποσότητας ελαιολάδου από όλη την Ελλάδα;

spot_img

More articles