«Πρακτικές ανοσίας αγέλης και στους αγρότες»

“Χειρουργικού τύπου” είναι η απάντηση που δίνει ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Στρατής Νικολάου, για τις εξαγγελίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για έξτρα στρεμματική ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση υλοποιεί πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζει όμως στον κ. Βορίδη ότι αυτό γίνεται από λάθος δρόμο, καθώς με  τον τρόπο που σκοπεύει να δώσει την ενίσχυση θα δεσμευτεί έστω μικρό ποσοστό από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με συνέπεια να μην μπορέσουν να καλυφθούν ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις (εξαγγελίες!). Ταυτόχρονα ο κ. Νικολάου προκαλεί τον Υπουργό να αυξήσει αισθητά το ποσό που σκόπευε να καταβάλει ως ενίσχυση στους κτηνοτρόφους.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Νικολάου έχει ως ακολούθως:

«Χαιρόμαστε που ο κ. Βορίδης βρήκε επιτέλους, έστω και καθυστερημένα τα 120 εκατ. με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε επανειλημμένα, τόσο με ερωτήσεις των Βουλευτών του στη Βουλή όσο και με το Πρόγραμμα Μένουμε όρθιοι ΙΙ να στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς. Αν ανεβάσει το ποσό ενίσχυσης των κτηνοτρόφων από τα 30 στα 80 εκατομμύρια, στηρίξει όλους τους αγρότες που υποφέρουν και φτιάξει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας στον αγροτικό τομέα, θα λέγαμε τότε πως έκανε και ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν εξακολουθεί να δίνει πολύ λίγα και πολύ αργά εφαρμόζοντας πρακτικές ανοσίας αγέλης και στους αγρότες. 

Όσο για την πηγή της χρηματοδότησης, αντί να ψάξει να δοθούν τα χρήματα αυτά από εθνικούς πόρους χρησιμοποιεί την Ευρωπαϊκή Απόφαση που του δίνει την δυνατότητα σχηματισμού Ειδικού Μέτρου με τη χρησιμοποίηση του 2% των κονδυλίων των προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Με  αυτό τον τρόπο χάνεται και το πολυδιαφημισμένο «επταχίλιαρο» που θα έδινε στους αγρότες!», επισημαίνει καταλήγοντας ο κ. Νικολάου.