Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Πράματα και θάματα στην Αγιάσο!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Δωρεάν κάστανα, μήλα, κρασί και τσίπουρο, δραστηριότητες για παιδιά, περιπατητικές διαδρομές, μουσική και χορός

“Πράματα και θάματα” θα γίνουν αυτή την Κυριακή στην Αγιάσο, στο πλαίσιο της φημισμένης Γιορτής του Κάστανου, που προσελκύει κάθε χρόνο επισκέπτες απ’ όλο το νησί. Μαζί με τα κάστανα θα προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες αγιασώτικα μήλα, ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει μέχρι και μαθήματα γιόγκα, αλλά και δραστηριότητες για τα παιδιά. Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” η Πρόεδρος της Κοινότητας, Διαμάντω Ρουγκέλλη, «θα είναι μια μεγάλη γιορτή για όλες τις ηλικίες, με έμφαση στην φύση και στα τοπικά μας προϊόντα, αλλά και στην παράδοση, τον πολιτισμό και την ευεξία. Προσκαλούμε όλο τον κόσμο να έρθει στο χωριό μας και να περάσει μια μέρα ξεγνοιασιάς και διασκέδασης, που χρειαζόμαστε όλοι».

Όπως πάντα, από νωρίς το πρωί θα γίνει το άναμμα των φουφούδων στα πλακόστρωτα του χωριού, απ’ όπου θα μοιράζονται δωρεάν ψητά και βραστά κάστανα, αλλά και ντόπια μήλα. Δύο αγροκτήματα, ένα στην είσοδο του χωριού στην αρχή του Καστανιώνα, στην περιοχή “Φολίδι” και ένα άλλο μέσα στην καρδιά του Καστανιώνα, περιοχή “Πενθίλη”, κτήμα του Visit Agiasos, θα είναι ανοιχτά και επισκέψιμα. Θα μοιράζονται δωρεάν ψητά κάστανα και τσάι του βουνού, ελιές και παξιμάδια, όλα τοπικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς. Παράλληλα θα λειτουργεί λαϊκή αγορά ντόπιων παραγωγών κάστανων, μήλων, καρυδιών, αχλαδιών, ενώ θα είναι ανοιχτά όλα τα Μουσεία του χωριού, το Λαογραφικό, παλιών επαγγελμάτων, ξύλινης κούκλας και καρναβαλικό.

Θα υπάρχει mini bus για μεταφορά των επισκεπτών στον Καστανιώνα και θα γίνονται περιηγήσεις με φόντο τον Όλυμπο. Η ομάδα “Lesvos χωρίς πλαστικά” θα έχει σταντ στην είσοδο του χωριού και θα ενημερώνει τους επισκέπτες σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα τα μέλη της θα πραγματοποιήσουν καθαρισμό μονοπατιού στην περιοχή της Πενθίλης.

Από τον τερματισμό του mini bus  μέχρι την Πενθίλη θα πραγματοποιούνται περιπατητικές διαδρομές family, μέσω του καστανιώνα μέτριας δυσκολίας, με ελάχιστο αριθμό ατόμων τα 5 τις ώρες 10:30, 11:30 και 12:30. Το κόστος είναι 5 ευρώ και τα παιδιά Δημοτικού δωρεάν. Στο κτήμα Πενθίλη θα πραγματοποιηθεί μάθημα γιόγκα. Θα υπάρξουν 2 τμήματα, στις 11:00 και στις 12:00, με ελάχιστο αριθμό ατόμων τα 5 και μέγιστο τα 10 άτομα. Το κόστος είναι 8 ευρώ. Το τηλέφωνο επικοινωνίας για κρατήσεις είναι το 6937 093538.

Στο χώρο της έδρας της Ομάδας του “Visit Agiasos” και συγκεκριμένα στο δημοτικό πάρκο, θα γίνονται εκδηλώσεις για την απασχόληση των μικρών επισκεπτών που θα εναλλάσσονται κάθε δυο ώρες:

-11.30 π.μ.-13.00 Μουσικό σχήμα σαντουριών που θα καλωσορίζει τους επισκέπτες με παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας

– 10.30-12.00 παρουσίαση μαθήματος ξιφασκίας για παιδιά για να αποκτήσουν μία γενική γνώση και να πειραματιστούν με τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας – Hellenic Fencing Federation.

– 12.00-14.00 δημιουργικές κατασκευές οικολογικού χαρακτήρα για μικρούς και μεγάλους με την Γιούλα Κουτσούμπου από το “Humade Crafts Workshop”

Face painting

14.00-16.00, Circus Lesvos for kids, ζογκλερικά και καστανοδρομίες

Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί επίδειξη γλυκών και αλμυρών παρασκευασμάτων από κάστανο και μήλων από τους μαθητές του ΕΠΑΣ Δ.ΥΠ.Α (Ο.Α.Ε.Δ) Σχολής Μαγείρων και Ζαχαροπλαστικής

Στο χώρο του Αναγνωστηρίου, στις 4 το απόγευμα θα γίνει ομιλία από το γεωπόνο, Βασίλη Γάλλο με θέμα: “Σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές”, ενώ στις 5 θα πραγματοποιηθεί ανάγνωση χρονογραφήματος σχετικό με τον Καστανιώνα από τη Στρατούλα Μουτζουρέλλη. Την ίδια ώρα, στα παρασκήνια του θεάτρου θα γίνει αφήγηση παραμυθιού από το βιβλιοπωλείο “Book and Art”.

Η γιορτή θα κλείσει με μουσικό συγκρότημα ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής, ενώ το ούζο, το τσίπουρο και το κρασί θα ρέουν άφθονα.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img