Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

«Πράσινο φως» για την αναβάθμιση του Αρχοντικού Γεωργιάδη

Εγκρίθηκαν από την ΕΤΑΛ ΑΕ οι τρεις προτάσεις για έργα πολιτισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού, που είχαν υποβληθεί κατά το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο της εκδοθείσας από την ΕΤΑΛ ΑΕ Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων για τη χρηματοδότηση Δημόσιων Έργων, στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER του ΕΠΑΛΘ 2014-2020: «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ, «Ολοκληρωμένη ανάπτυξη αγροτικών και παράκτιων περιοχών της νησιωτικής υπαίθρου». Μεταξύ των προτάσεων ξεχωρίζει το έργο αναβάθμισης του Αρχοντικού Γεωργιάδη, ύψους 141.593 ευρώ.

Ειδικότερα:

-Η πρώτη πρόταση φέρει τον τίτλο “Χώρος Θερινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Κινηματογραφικών Προβολών – Προμήθεια Εξοπλισμού” με προϋπολογισμό  141.593,40€. Αφορά την προμήθεια εξοπλισμού (οπτικοακουστικού & ξενοδοχειακού) του πολυχώρου πολιτισμού “Αρχοντικό Γεωργιάδη”.

-Η δεύτερη πρόταση φέρει τον τίτλο “Θερινό Εικαστικό Εργαστήρι στη Λέσβο: Ήταν ένα Μικρό Καράβι… στη Λέσβο – Σύγχρονα Έργα – Ο Διαχρονικός Ρόλος της Θάλασσας στον Πολιτισμό της Λέσβου” με προϋπολογισμό  40.371,95€.

Αφορά την υλοποίηση – σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών – ενός θερινού εικαστικού εργαστηρίου στο Μόλυβο, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν πρότυπα σύγχρονα εικαστικά έργα (ζωγραφικής & κεραμικής). Τα έργα αυτά θα εκτεθούν στη συνέχεια σε δύο εκθέσεις. Η πρώτη θα φιλοξενηθεί στο “Αρχοντικό Γεωργιάδη και η δεύτερη θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ στην Αθήνα.

-Η τρίτη πρόταση με τίτλο: “1922-2022. H Μικρασιατική Καταστροφή – Θαλασσινή γέφυρα πολιτισμού στη Λέσβο”  έχει προϋπολογισμό 37.130,00€.

Πρόκειται για μια πρόταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθεί ψηφιακή διαδικτυακή εφαρμογή (web app), η οποία θα συνιστά μία «περιήγηση» στο νησί της Λέσβου με δυνατότητα «στάσεων» σε οικισμούς ή τοποθεσίες, οι οποίες είναι δυνατόν να συνδεθούν με τα πολιτισμικά αποτυπώματα των Μικρασιατών προσφύγων. Η εφαρμογή αυτή θα φιλοξενηθεί σε ειδικό χώρο του ιστότοπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Πέραν αυτού θα υπάρξει η υλοποίηση δύο διαλέξεων (μια στη Μυτιλήνη και μια στην Καλλονή) και ενός διήμερου επιστημονικού συνεδρίου στη Μυτιλήνη με αντικείμενο τη Μικρασιατική Καταστροφή, την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μυτιλήνη και την ανάπτυξη του σύγχρονου λεσβιακού πολιτισμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε κατόπιν του μπολιάσματος που δέχθηκε με τα πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία που συνέφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. 

«Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής ευχαριστούμε την ΕΤΑΛ που στέκεται ουσιαστικός συμπαραστάτης μας στην προσπάθειά μας να συμβάλουμε στην συνέχιση της ανάδειξης του Πολιτισμού της Λέσβου», αναφέρει σε δήλωσή της η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη.