Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

“Πράσινο φως” για τον δρόμο Καλλονής – Πέτρας!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Από μέρα σε μέρα αναμένεται να πάρει τον φάκελο του έργου στα χέρια της η Περιφερειακή Αρχή για να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο που ανανέωσε την προσφορά του

Ένα βήμα πριν από την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Πέτρας βρίσκεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έλαβε ο Κώστας Μουτζούρης από το Υπουργείο Υποδομών. Εντός των επόμενων ημερών θα φθάσει στα χέρια της Περιφερειακής Αρχής η οριστική μελέτη του έργου μετά από την αλλαγή της χάραξης λόγω του φράγματος Τσικνιά και έτσι θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να πάρει “σάρκα και οστά” ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής στο νησί μας. 

Παράλληλα, η Περιφέρεια έχει στα χέρια της την παράταση της προσφοράς που είχε δώσει ο ανάδοχος του έργου κατά την δημοπράτηση που έγινε πριν από περίπου 3 χρόνια και έτσι υπολογίζεται ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Η χρηματοδότηση της α’ φάσης του έργου Καλλονής – Πέτρας είναι 19.650.000 ευρώ και αφορά στο τμήμα από την διασταύρωση της Αγίας Παρασκευής μέχρι την διασταύρωση προς Στύψη. Με την κατασκευή του νέου δρόμου θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό η οδική ασφάλεια για τους επισκέπτες και τους ντόπιους οδηγούς, αφού θα παρακαμφθούν οι επικίνδυνες στροφές και ταυτόχρονα θα μειωθεί η απόσταση προς όλα τα χωριά της βόρειας Λέσβου.

“Από σαράντα κύματα…”

Το έργο δημοπρατήθηκε το Μάιο του 2021, αλλά λίγους μήνες αργότερα ξεκίνησαν τα προβλήματα που καθυστερούν εδώ και 3 χρόνια την υλοποίησή του. Το βασικότερο εμπόδιο ήταν η σοβαρή εμπλοκή που παρουσιάστηκε με την μελέτη που έδειχνε τον δρόμο να περνά μέσα από τον ταμιευτήρα του φράγματος Τσικνιά. Αυτός ήταν και ο λόγος που το Ελεγκτικό Συνέδριο επέστρεψε αρχικά τον φάκελο του προσυμβατικού ελέγχου μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. 

Στη συνέχεια η Περιφέρεια κατέθεσε προσφυγή με όλα τα νέα στοιχεία και τις τροποποιήσεις επί της χάραξης, η οποία έγινε δεκτή με την απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη άνοιξη. Ακολούθησε σειρά συσκέψεων και επαφών με το Υπουργείο Υποδομών για να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και να προχωρήσει το έργο. Τον Ιανουάριο του 2022 συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές (Υπουργείο και Περιφέρεια) η αλλαγή της μελέτης ως προς το τμήμα που συνέπιπτε με το φράγμα με την προοπτική ότι οι διαδικασίες αυτές θα ολοκληρώνονταν μέσα σε λίγους μήνες για να ξεκινήσει το έργο. Ωστόσο, το Υπουργείο Υποδομών καθυστέρησε σημαντικά την σύνταξη της οριστικής μελέτης και για τον λόγο αυτό ο Κ. Μουτζούρης είχε παραχωρήσει συνέντευξη τύπου τον περασμένο Δεκέμβριο, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή του και καλώντας τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν.

Παράλληλα, η Περιφέρεια κατάφερε να ξεπεράσει και το δεύτερο σοβαρό εμπόδιο που παρουσιάστηκε στην ανάθεση του έργου, όταν ομάδα αγροτών της Αγίας Παρασκευής είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του έργου. Οι αγρότες είχαν ξεσηκωθεί κατά του έργου υποστηρίζοντας ότι η χάραξη του νέου δρόμου θίγει τα συμφέροντα και καταστρέφει τις περιουσίες τους και για τον λόγο αυτό μάλιστα είχαν καταθέσει εκτός της προσφυγής, και αίτηση αναστολής κάθε ενέργειας για την έναρξη του έργου, μπλοκάροντας την εκδίκαση των απαλλοτριώσεων. Τελικά, το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή, όπως έχει συμβεί και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Διαβεβαιώσεις Σταϊκούρα

Έχοντας θέσει ψηλά το συγκεκριμένο έργο στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του για τα έργα ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Λέσβος, ο Περιφερειάρχης πιέζει μέχρι και σήμερα με κάθε τρόπο ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον Υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον αρμόδιο Υφυπουργό, Νίκο Ταχιάο, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι έως το τέλος του μήνα θα έχει παραδοθεί ο φάκελος του έργου για την υπογραφή της σύμβασης.

Όπως δήλωσε ο Κ. Μουτζούρης στα “Νέα της Λέσβου”, «ελπίζω ότι οι διαβεβαιώσεις που έλαβα από τον Υπουργό, κ. Σταϊκούρα και τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Ταχιάο, ότι έχει ολοκληρωθεί πλήρως η μελέτη και έχουν δοθεί οι εγκρίσεις που απαιτούνται για την παραλλαγή της χαράξεως του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Πέτρας θα επαληθευτούν σύντομα και το έργο θα ξεκινήσει. Ο ανάδοχος έχει ανανεώσει την προσφορά του και ελπίζω ότι δεν θα παρουσιαστεί άλλη εμπλοκή από δω και πέρα».

spot_img

More articles

spot_img