Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά παράγονται φέτος στη Λέσβο τα πρώτα φρέσκα λάδια από πελάτες ελαιοτριβείων στα νότια αλλά και τα βόρεια, καθώς βρισκόμαστε σε μία περίοδο που οι ελαιουργικές μονάδες έχουν ήδη ολοκληρώσει ή ολοκληρώνουν τη συντήρησή τους και ξεκινούν τη λειτουργία τους η μία μετά την άλλη. Μάλιστα κάποια ελαιοτριβεία άνοιξαν και το Σάββατο για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους πελάτες. 

Ένα ακόμα δεδομένο που δεν το είχαμε προηγούμενη χρονιά είναι ότι φέτος η συγκομιδή σε κάποιες περιοχές ξεκίνησε πριν την παρέλευση μιας εβδομάδας μετά την ολοκλήρωση της δακοκτονίας, όπως είχε συστήσει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Ωστόσο στις περιπτώσεις που απευθύνθηκαν τα Νέα της Λέσβου σε αγρότες και ελαιοτριβείς, μας διαβεβαίωσαν ότι πρόκειται για ελιές που προέρχονται από βιολογικά αγροκτήματα ή είχε γίνει η συγκομιδή τους πριν την περασμένη Δευτέρα, οπότε και ξεκίνησαν οι ψεκασμοί της δακοκτονίας. Έτσι κι αλλιώς πάντως πρόκειται για μικρές ποσότητες καρπού ελιάς και ελαιολάδου καθώς η περίοδος είναι ακόμα πρώιμη.

Φέτος η χρονιά αν και δεν επιφυλάσσει για τη Λέσβο μία μεγάλη παραγωγή αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους αγρότες, καθώς οι τιμές του ελαιολάδου αναμένεται να κυμανθούν στα περσινά – και καλύτερα – επίπεδα. Κι αυτό δεδομένου ότι και κάποιες περιοχές της χώρας μας έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες περιμένοντας, όπως η Λέσβος, μειωμένη παραγωγή, αλλά και η Ισπανία που είναι ο ρυθμιστής της αγοράς κάθε χειμώνα, αναμένεται να έχει παραγωγή που θα κυμανθεί στο 1,4 εκατ. τόνους και όχι μεγαλύτερη ποσότητα όπως αναμενόταν, ενώ δεν έχει και ιδιαίτερα αποθέματα.

Η Λέσβος που πέρυσι έκλεισε με μόλις 3.000 τόνους παραγωγή (είχε δηλαδή μία μικρή παραγωγική χρονιά), φέτος δεν καταφέρνει να ρεφάρει καθώς αναμένεται να έχει μία παραγωγή που θα κυμανθεί στους 8.000 τόνους και αυτό σημαίνει ότι η παραγωγική χρονιά θα είναι κάτω του μέσου.

Την περίοδο που διανύουμε οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν προ δεκαημέρου είναι ιδιαίτερα ευεργετικές, καθώς το νερό έπεσε την περίοδο που το χρειαζόταν ο ελαιώνας σύμφωνα με τους γεωπόνους, αν και η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη του δάκου και την προσβολή, έστω και στην αρχή της συγκομιδής. 

 

Οξύτητες και αποδόσεις

Από τις πρώτες ποσότητες ελαιοκάρπου που οδηγήθηκαν στους σπαστήρες των ελαιοτριβείων για να βγει το πρώτο αγουρέλαιο της φετινής χρονιάς καταγράφονται για την έναρξη ικανοποιητικές αποδόσεις για την εποχή, ενώ οι οξύτητες διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή από όπου προέρχεται ο καρπός και θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.

Πρόκειται για τις πρώτες ποσότητες ελαιοκάρπου που οδηγήθηκαν στα ελαιοτριβεία από τις οποίες έχουμε τις πρώτες ενδείξεις ότι η χρονιά θα εξελιχθεί καλά και από αποδόσεις και από οξύτητες.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι οι αποδόσεις είναι καλύτερες από τον ελαιώνα στα βόρεια της Λέσβου συγκριτικά με τα νότια. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην περιοχή του Πλωμαρίου για το κιλόμοδο (500 κιλά ελιές) οι αποδόσεις κυμαίνονται από τα 72 κιλά και φτάνουν μέχρι τα 90 κιλά ανάλογα με την περιοχή. Καλύτερες είναι οι αποδόσεις στα υψώματα ενώ όσο κατεβαίνουμε και οι ελιές είναι πιο λεπτές οι αποδόσεις πέφτουν. Το ίδιο όμως ισχύει και για τις οξύτητες, καθώς όσο ανεβαίνει κανείς πιο ψηλά και ο καρπός είναι πιο ευτραφής, τα λάδια έχουν μεγαλύτερη οξύτητα φτάνοντας μέχρι τον άσο για ραβδιστές ελιές τώρα στην έναρξη, ενώ πιο χαμηλά το λάδι που παράγεται είναι στα 3-4 δέκατα.

Στα βόρεια της Λέσβου οι οξύτητες κυμαίνονται από 3 δέκατα μέχρι 8 δέκατα, ενώ οι αποδόσεις για το κιλόμοδο κυμαίνονται από 75 κιλά μέχρι 120 κιλά.

 

Οι ελαιοτριβείς

Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου ο ελαιοτριβέας και τυποποιητής του Aegean gold από το Πλωμάρι Κώστας Πρωτούλης «ελπίζουμε η φετινή χρονιά να εξελιχθεί χωρίς προβλήματα, καθώς αν έχουμε παρατεταμένες θερμοκρασίες των 20-25 βαθμών Κελσίου πολύ φοβάμαι ότι θα προκαλέσουν προβλήματα με ασθένειες, όπως είναι το γλοιοσπόριο και θα έχουμε καρπόπτωση. Αυτό δεν θα είναι καλό για τους αγρότες αλλά και για την ποιότητα του λεσβιακού ελαιολάδου».

Από τη δική του πλευρά ο ελαιοτριβέας και τυποποιητής του ελαιολάδου Σαπφώ, Χαράλαμπος Παπαδέλης σημείωσε ότι «η δακοκτονία ολοκληρώθηκε φέτος με τις καλύτερες προοπτικές και παρότι θα μπορούσε να είχε γίνει ακόμα μία διαβροχή, αντικειμενικά προβλήματα, αλλά και η ανάγκη να ξεκινήσουμε την παραγωγή ελαιόλαδου πάγωσαν κάθε τέτοια διαδικασία. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η χρονιά θα εξελιχθεί ομαλά. Υπάρχει ζήτηση για τα ελαιόλαδα και θα πρέπει οι αγρότες μας να επιδιώξουν χωρίς καθυστερήσεις να μπουν στα χωράφια για να βγάλουν ελαιόλαδα με όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά».

 

Ευχές από Κατζανό

Ευχές για τη νέα ελαιοκομική περίοδο έδωσε στους αγρότες και στους συναδέλφους του ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Κατζανός. Όπως είπε «θέλω να πιστεύω ότι η φετινή σεζόν θα έχει όλες εκείνες τις συνθήκες ώστε οι αγρότες μας να μαζέψουν ακόμα και τον τελευταίο καρπό μέσα από τα χωράφια τους! Καλή χρονιά λοιπόν, καλά λάδια σε όλους και καλό ξεκίνημα στους συναδέλφους μου σε όλη τη Λέσβο». 

Η έναρξη της φετινής ελαιοκομικής περιόδου αναμένεται πώς και πώς στην ύπαιθρο καθώς σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία η ελαιοσυλλογή αναμένεται να δώσει έστω και πρόσκαιρη απασχόληση σε υποαπασχολούμενους και άνεργο κόσμο τονώνοντας ταυτόχρονα και τις μικρές οικονομίες των χωριών μας.  Ωστόσο οι ελιές δεν είναι παντού στη Λέσβο αλλά έχουμε κατά τόπους παραγωγή και μάλιστα παρατηρείται ακόμα και σε συγκεκριμένες περιοχές, ακόμα και μέσα στο ίδιο χωράφι κάποια δέντρα να έχουν ελιές και κάποια να είναι άδεια. Από την άλλη πλευρά όμως, όπου έχουμε ελιές ο καρπός είναι καλά ανεπτυγμένος και εύρωστος.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση