Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Πρεμιέρα με το δεξί και φέτος για το κυνήγι

Τελικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις ανησυχίες που είχαν εκφράσει προεκλογικά λόγω του προγράμματος του κόμματος το 2015 οι κυνηγετικές οργανώσεις της χώρας μας, αποδείχθηκε ιδιαίτερα φιλική για την κυνηγετική δραστηριότητα. Και αυτό φαίνεται για άλλη μια χρονιά φέτος, που δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις για τους κυνηγούς και θα λέγαμε, μάλιστα, πως η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος προχώρησε σε σημαντικές βελτιώσεις, αποσυνδέοντας την Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι από τις αποφάσεις για την έκδοση των κυνηγετικών αδειών. Έτσι για πρώτη χρονιά φέτος, δόθηκε η δυνατότητα ανανέωσης των κυνηγετικών αδειών από τον μήνα Ιούλιο και όχι όπως συνέβαινε εδώ και χρόνια αυτό να γίνεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Το κυνήγι ξεκίνησε κανονικά την περασμένη Δευτέρα 20 Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου του 2019, ενώ η Ρυθμιστική Απόφαση παραμένει σχεδόν η ίδια ανεβάζοντας όμως θεαματικά τον αριθμό των αγριόχοιρων που μπορούν να θηρεύουν  ανά ημέρα εξόδου οι ομάδες των κυνηγών στους 10 από 4 που ίσχυε. Ταυτόχρονα έχουμε τη μείωση του αριθμού των τρυγονιών σε 10 από 12 που ίσχυε έτσι κι αλλιώς, όμως, το κυνήγι των τρυγονιών σε περιοχές όπως η Λέσβος συνήθως διεξάγεται μόνο την πρώτη εβδομάδα της κυνηγετικής περιόδου κάθε χρόνο και είναι λίγοι εκείνοι οι κυνηγοί που καταφέρνουν να φτάσουν τα 10 τρυγόνια στο νησί μας!

 

Η πέρδικα

Για την πέρδικα εφαρμόζονται και φέτος σε Λέσβο και Λήμνο (το κυνήγι στον Άγιο Ευστράτιο απαγορεύεται φέτος λόγω των ακριδών) περιοριστικά μέτρα στις εξόδους των κυνηγών που θα γίνονται κάθε Κυριακή, με εξαίρεση την πρώτη μέρα έναρξης του κυνηγιού της πέρδικας το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, όπου η Κυνηγετική Ομοσπονδία κατάφερε να συμπεριληφθεί. Έτσι λοιπόν το κυνήγι της πέρδικας με 9 επιτρεπόμενες εξόδους από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο ξεκινά το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου και συνεχίζεται την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, ενώ οι επόμενες έξοδοι έχουν ως ακολούθως:

-Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου

-Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου

-Κυριακή 7 Οκτωβρίου

-Κυριακή 14 Οκτωβρίου

-Κυριακή 21 Οκτωβρίου

-Κυριακή 28 Οκτωβρίου

-Κυριακή 4 Νοεμβρίου.

 

Λουκέτο στο Πλωμάρι

Την ίδια ώρα με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους κατάφερε να βάλει λουκέτο στον δεύτερο Κυνηγετικό Σύλλογο του Πλωμαρίου ή αλλιώς παρασύλλογο, όπως τον αποκαλούν οι κυνηγητικές Οργανώσεις του τόπου μας, καθώς δεν στηρίζει μέσω των εισφορών των μελών του τα προγράμματα εμπλουτισμού και βελτίωσης βιότοπων που υλοποιούνται από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους Μυτιλήνης, Αγιάσου, Καλλονής και Πλωμαρίου, μέσω της Ομοσπονδίας.

Ο συγκεκριμένος Σύλλογος ιδρύθηκε πέρυσι από πρώην μέλη της διοίκησης του Κυνηγετικού Συλλόγου Πλωμαρίου και είχε προκαλέσει την αντίδραση του επίσημου Κυνηγετικού Συλλόγου, ο οποίος θεωρεί ότι δέχθηκε αθέμιτο ανταγωνισμό. Στο θέμα παρενέβη η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους, η οποία απάντησε καταλλήλως φέρνοντας το θέμα στη Δικαιοσύνη, με την προσφυγή της, η οποία δικαιώθηκε. Την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσε η δικηγόρος Ιγνατία Τικέλλη, η οποία ανέπτυξε τα νομικά επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία ο Σύλλογος αυτός δεν μπορεί να λειτουργεί και να εκδίδει άδειες.

 

Ο Βαγγέλης Βερβέρης

Μιλώντας στα “Νέα της Λέσβου” ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Βερβέρης, επεσήμανε ότι «θέλω να ευχηθώ, με την ευκαιρία που μου δίνετε, καλή κυνηγετική χρονιά με υγεία σε όλους τους συναδέλφους και στις οικογένειές τους. Εμείς είμαστε εδώ για να αντιμετωπίζουμε τα καθημερινά μικρά και μεγάλα προβλήματα και να προωθούμε λύσεις, όπως και για τα γενικότερα ζητήματα της κυνηγετικής δραστηριότητας μέσω των κεντρικών μας Οργάνων (Κυνηγετική Συνομοσπονδία).

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως ειδικά την τελευταία τριετία οι κυνηγετικές Οργανώσεις αποδείξαμε περίτρανα με άρτια οργάνωση, επιστημονική υποστήριξη και αδιαμφισβήτητα επιστημονικά επιχειρήματα τις δυνατότητες που έχουμε και το επίπεδο εκπροσώπησης των μελών μας, καταφέρνοντας να βάλουμε το κυνήγι στη θέση που του αξίζει και μάλιστα απέναντι σε μια κυβέρνηση που στην αρχή τουλάχιστον έδειξε ιδιαίτερα εχθρική στάση. Το γεγονός ότι σήμερα το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί ότι η θήρα είναι ένα εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, που εκπονείται αυτό το διάστημα στη χώρα, κάτι το οποίο χαιρετίζουμε, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία του χώρου μας. Θέλω όμως να πω ότι αυτό επιτεύχθηκε με τις επίμονες προσπάθειές μας σε όλα τα επίπεδα», είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος.

 

Τα τέλη των αδειών

Να σημειώσουμε ότι τα τέλη των αδειών για τη φετινή κυνηγετική περίοδο παραμένουν στα περσινά επίπεδα και συγκεκριμένα διαμορφώνονται στα:

-105 ευρώ για την έκδοση τοπικής άδειας (για κυνήγι σε Λέσβο και Λήμνο)

-125 ευρώ για την έκδοση περιφερειακής άδειας (για κυνήγι σε όλο το Βόρειο Αιγαίο)

-155 ευρώ για την έκδοση γενικής άδειας (για κυνήγι σε όλη την ελληνική επικράτεια).

Προηγούμενο άρθροΦωτοσχόλιο
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδο 28-08-2018