Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Προχωρά ο δρόμος Αμπελικό – Σταυρός

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Η Περιφέρεια ζήτησε και έλαβε νέα ημερομηνία για τον προσδιορισμό των τιμών μονάδας στις 8 Ιουνίου

Το ‘πε και το ‘κανε ο Κώστας Μουτζούρης ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την βελτίωση του δρόμου Αμπελικό – Σταυρός, ένα έργο που ζητούν οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς εδώ και δεκαετίες για την εξυπηρέτηση των ντόπιων, αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής του Πλωμαρίου και του Πολιχνίτου. Μετά από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο για την υπαγωγή του έργου στις διατάξεις του νόμου για τον Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, άνοιξε ο δρόμος για να προχωρήσει πιο γρήγορα η Περιφέρεια στην διεξαγωγή του διαγωνισμού, παράλληλα με τις διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις. Μάλιστα, ενώ η εκδίκαση των απαλλοτριώσεων είχε οριστεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο, η Περιφερειακή Αρχή ζήτησε να οριστεί νέα ημερομηνία σε σύντομο χρόνο και, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, το δικαστήριο θα συνεδριάσει στις 8 Ιουνίου.

Το έργο αφορά στη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου, μήκους 8,7 χιλιομέτρων, καθώς και τμήματος 300 μέτρων περίπου πριν από τον οικισμό του Αμπελικού. Το συνολικό, δηλαδή, μήκος του έργου ανέρχεται στα 9 χιλιόμετρα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων για την καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το 2017 μέσω του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, όπου είχε υποβληθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Παρ’ όλα αυτά, πέρασαν 4 ολόκληρα χρόνια χωρίς να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός, αν και πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την ευρύτερη περιοχή της νότιας Λέσβου, που αποτελεί χρόνιο αίτημα των φορέων και των κατοίκων της περιοχής. Άλλωστε πρόκειται για τον τελευταίο επαρχιακό δρόμο που συνδέει δύο οικισμούς διαφορετικών Δημοτικών Ενοτήτων, αλλά παραμένει χωματόδρομος.

Σε επίσκεψή του στο Αμπελικό τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κ. Μουτζούρης είχε δηλώσει ότι η Περιφερειακή Αρχή προγραμματίζει την δημοπράτηση του έργου μέσα στο 2022, επειδή υπήρξε καθυστέρηση στα πρακτικά με τις προσωρινές τιμές μονάδος για τις απαλλοτριώσεις. Αν το Υπουργικό Συμβούλιο όμως δεν λάμβανε την απόφαση για την υπαγωγή του δρόμου στο νόμο 7Α, θα έπρεπε να οριστεί δικάσιμος μετά από 4 τουλάχιστον μήνες, να προσδιοριστούν οι τελικές τιμές, να εκδοθεί η απόφαση και κατόπιν να ξεκινούσε η διαδικασία της ανάθεσης.  Πλέον όμως, μπορούν να προχωρήσουν παράλληλα οι διαδικασίες της ανάθεσης και των απαλλοτριώσεων για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

Καθοριστική σε αυτή την εξέλιξη ήταν η συμβολή του Βουλευτή, Χ. Αθανασίου που πίεσε το Υπουργείο Υποδομών για την άμεση εκτέλεση του έργου, όπως και του Περιφερειάρχη, ο οποίος σκοπεύει να βγάλει στον αέρα τον διαγωνισμό μέσα στον Ιούνιο. «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επέτυχε την επίσπευση της εκδίκασης των απαλλοτριώσεων στην επιθυμία της να κατασκευάσει το σημαντικό αυτό έργο. Οφείλω να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή του Νομού μας, Χαράλαμπο Αθανασίου για την σημαντική συμβολή του σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Κ. Μουτζούρης.

Την ικανοποίησή του για την θετική αυτή εξέλιξη εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Αμπελικού, Γιώργος Κουρουλής: «Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια καθυστερήσεων, για πρώτη φορά έχουμε επίσπευση των διαδικασιών για τον δρόμο που συνδέει το χωριό μας με τον Σταυρό. Βέβαια, οι κάτοικοι παραμένουν επιφυλακτικοί μέχρι να δουν τα μηχανήματα να φτιάχνουν τον δρόμο. Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστούμε πολύ την Περιφέρεια και προσωπικά τον Περιφερειάρχη που τήρησε την υπόσχεσή του και προχωρά γρηγορότερα το σημαντικό αυτό έργο».

- Advertisement -

More articles

spot_img