Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

«Προχωράμε κανονικά για τη Βάστρια»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Συμμόρφωση με την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ επικαλείται ο Μηταράκης, ενώ προχωρά σε γραφειοκρατικές ενέργειες που αφορούν… μικρότερες δομές από εκείνη της Λέσβου

Το ότι έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις πρόσφατες αποφάσεις και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, και ως εκ τούτου προχωρώντας ταυτόχρονα σε απαραίτητες ενέργειες συνεχίζει την πραγματοποίηση εργασιών για τη δημιουργία της νέας δομής στη Βάστρια, υποστηρίζει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου

Στην ανακοίνωση αυτή σημειώνει, παράλληλα, ότι έχει προχωρήσει σε υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις του έργου και χαρακτηρίζει άνευ αντικειμένου την προσφυγή της Περιφέρειας και των Κοινοτήτων, από την πλευρά των οποίων, ωστόσο, γίνεται λόγος για επικοινωνιακού τύπου «τρικ» αλλά και για ενέργειες, που παρά τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση συνεχίζουν να μην συμβαδίζουν με τις αποφάσεις του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Μετανάστευσης έσπευσε να ανακοινώσει την έγκριση του ΣτΕ για την αδειοδότηση της δομής στη Χίο, κάνοντας όμως και ειδική αναφορά στο έργο της Βάστριας στη Λέσβο. «Αναφορικά με την υπό κατασκευή Δομή στην θέση «Πλάτη – Βάστρια» της νήσου Λέσβου, η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου έχει ήδη ξεκινήσει τις ενέργειες για εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις επόμενες ημέρες η εν λόγω Μελέτη θα δημοσιευθεί για Δημόσια Διαβούλευση. Μέχρι την έγκριση της ΜΠΕ, το έργο προχωρά ως προς την υλοποίηση Φάσης Α, χωρητικότητας εντός των ορίων τροποποιημένης ΚΥΑ και ΠΠΔ, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα. Ως εκ τούτου, οι εργασίες προχωράνε κανονικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανωτέρω τροποποίηση και άρα η αίτηση αναστολής που έχει κατατεθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχει πλέον αντικείμενο, καθώς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει συμμορφωθεί πλήρως με την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ», σημειώνει στο κλείσιμο της ανακοίνωσής του.

Όντως, με απόφαση του Υπουργού Νότη Μηταράκη, στις 16 Ιουλίου εκδόθηκε απόφαση έγκρισης της δήλωσης υπαγωγής και υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις του έργου κατασκευής της νέας δομής στη Βάστρια. Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση του Υπουργείου, σημειώνεται πως «το ΣτΕ δέχθηκε ότι οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις είναι ορθή συνταγματικά διαδικασία, για δομές με χωρητικότητα έως 3 χιλιάδες διαμένοντες. Για δομές μεγαλύτερου μεγέθους, το ΣτΕ ζητά να ακολουθηθεί η διαδικασία της έκδοσης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)». Μόνο, που η δομή στη Βάστρια είναι εξ αρχής σχεδιασμένη για να έχει χωρητικότητα άνω των 3.000 διαμενόντων (έως 5.000 για την ακρίβεια) και κάθε άλλο παρά σαφές είναι από το Υπουργείο πως κρίνει ότι καλύπτεται από τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για να συνεχίσει τις εργασίες, ενώ εκκρεμεί η απαιτούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 

Όπως καταγγέλλεται δε από αυτοδιοικητικούς, που έχουν προχωρήσει τη διαδικασία προσφυγών, η μόνη διαφορά ως προς το περιεχόμενο της απόφασης του Υπουργείου, σε σχέση με παλαιότερες αποφάσεις είναι η αναφορά σε υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, ενώ η ανακοίνωσή του περισσότερο επικοινωνιακούς σκοπούς εξυπηρετεί. Σχολιάζουν, επίσης, πως οι δικαστές που θα κρίνουν την υπόθεση της αίτησης ακύρωσης των αδειοδοτήσεων – με βάση και την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση πάνω στην οποία στηρίχθηκαν – και της αναστολής εργασιών μέχρι την εκδίκαση της πρώτης, έχουν την ικανότητα να διακρίνουν το ποιες ενέργειες έχουν γίνει και να βάλουν φρένο στο έργο κατασκευής της δομής. «Αποδεικνύεται περίτρανα, πως έχουν κάνει φωτογραφικές νομοθετικές παρεμβάσεις για να προχωρήσουν το έργο», λένε στα «ΝΕΑ της Λέσβου».

Σημειώνουμε πως η ημερομηνία εξέτασης της αίτησης ακύρωσης της αδειοδότησης που κατέθεσαν στο ΣτΕ η Περιφέρεια και οι Κοινότητες Κώμης και Νέων Κυδωνιών έχει οριστεί για τις 11 Ιανουαρίου του 2023, με την απόφαση να μην αναμένεται πριν το 2024, ενώ μέχρις ότου ληφθεί αυτή έχει γίνει αντίστοιχο αίτημα αναστολής των εργασιών, το οποίο θα εκδικαστεί στις 29 Ιουλίου 2022.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img